Melanomul malign. Tratamentul tumorilor maligne.

Este tumora de piele formata din celulele pigmentare, adica din melanocite. Ea se poate dezvolta prin transformarea unei alunite preexistente traumatizata frecvent, expusa la soare sau poate chiar aparea din senin. S-a constatat statistic ca in familiile in care a existat un caz de melanom riscul aparitiei la un alt membru al familiei este mare.

De aceea, se recomanda controlul periodic al pielii si verificarea diascopica a alunitelor cel putin o data pe an. Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si extrem de utila pentru ca permite supravegherea alunitelor displazice si memorarea imaginii in memoria computerului. Persoana la care se ridica suspiciunea de melanom trebuie sa se opereze de urgenta, interventia chirurgicala fiind salvatoare daca este facuta in stadiile precoce de boala. Prognosticul poate fi evaluat doar dupa examinarea histologica a tumorii operate. Marginea de siguranta oncologica recomandata de numeroase studii statistice variaza intre 1 si 2 cm in jurul leziunii. In cazul melanomului malign nu se recomanda alte tratamente ca radioterapia, iar chimioterapia nu s-a dovedit benefica. In stadiile II si III de boala se adauga tratamentul cu Interferon.

Este important sa combatem ideea preconceputa ca asupra leziunilor pigmentare (alunite) nu este bine sa se intervina. Excizia chirurgicala, tratamentul tumorilor maligne, care respecta principiile de siguranta oncologica este singura interventie care poate oferi pacientului sansa de vindecare in fata unuia dintre cele mai agresive forme de cancer – melanomul.

Semnale de alarma 

Orice modificare de culoare, textura, volum, suprafata a unei alunite. Daca identificati oricare din aceste semne pe piele, solicitati o consultatie de urgenta. Impreuna vom decide oportunitatea unei interventii sau un tratament conservativ.

Carcinoamele cutanate sunt bazocelulare sau spinocelulare.  

Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decat rareori, in formele deosebit de avansate si agresive, evolueaza lent de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect, se vindeca.

Formate prin inmultirea anormala a celulelor bazale, existente in mod natural in epiderm, carcinoamele bazocelulare sunt diagnosticate dupa semne clinice ca, de exemplu, o leziune relativ recenta, care creste in volum si suprafata si care seamana initial cu o vezicula perlata sau un cos, dar care se extinde si uneori se ulcereaza central si nu se vindeca spontan. Pentru diagnosticul de certitudine este necesar diagnosticul histopatologic. Aceasta inseamna ca pentru diagnosticul de certitudine este necesara biopsia leziunii, aspectul microscopic fiind de maxima specificitate.

Carcinoamele spinocelulare se formeaza prin inmultirea anormala a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizeaza prin aparitia pe suprafata pielii sau a semimucoaselor a unei tumori adesea ulcerate care nu are tendinta la vindecare spontana. Adesea, acest tip de tumora aparepe buza inferioara la fumatori sau la cei cu probleme dentare. Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decat cel bazocelular pentru ca are posibilitatea sa metastazeze.

La inceput carcinoamele de orice tip pot fi confundate cu leziuni de acnee sau mici escoriatii. Lipsa vindecarii spontane a leziunii trebuie sa fie un semnal de alarma si sa indrepte pacientul catre un consult dermatologic.

Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori sunt tegumentele fetei, scalpului si spatelui, iar evolutia desi lenta poate duce la mutilari incredibile. Daca in tratamentul tumorilor maligne corporale exista suficienta piele sanatoasa in jur pentru inchiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperita de haine, nu acelasi lucru se intampla cand tumora afecteaza fata. Aici, este necesara o economie de tesut,si totusi sa se poata indeparta tumora “cu radacini cu tot”.

Daca nu se indeparteaza complet tumora, alte noi tumori vor rasari dupa un interval de timp. Ginditi-va la o recidiva tumorala in apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este si mai dificila, deoarece resturile tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot ramane in straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase.

Riscul de evolutie mutilanta si de deces din cauza difuziunii tumorale sporeste in cazurile de recidiva cu 40% daca nu se controleaza intraoperator intinderea tumorii, practic celula cu celula. Pentru a fi sigur ca nu au ramas celule canceroase in zona, medicul care face excizia clasica taie o margine de siguranta mult mai mare decat ar fi nevoie in realitate.

Tratamentul tumorilor maligne cu cea mai mare rata de succes este chirurgia micrografica MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog sa cartografieze extinderea tumorala. Metoda care consta in analiza histologica pas cu pas in timpul operatiei este unica in precizie si da o sansa de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.

Avantajul acestei proceduri, utilizata curent de peste 20 de ani in SUA si Europa de vest si din 2007 si in Centru, este ca poate eradica tumora, conservand cu precizie tesutul sanatos, totul in anestezie locala si in aceeasi zi de operatie.

Pacientul asteapta pana cand analiza histologica efectuata din piesa congelata la Cryostat ofera confirmarea certa ca tesutul este curat de celule canceroase si se poate trece la inchiderea defectului rezultat prin excizie si la reconstructia cutanata dupa regulile chirurgiei estetice. Combinand cercetarea histologica a marginilor si profunzimii tumorale, metoda ofera pacientului operat certitudinea diagnosticului in timpul interventiei si cea mai mare sansa de vindecare fara recidiva.

Centrul Dr. Leventer este prima clinica din tara in care aceasta metoda a fost implementata si are la activ deja un numar mare de cazuri operate. Laboratorul modern de histologie cutanata, in care lucreaza medici specializati in aceasta procedura, ofera cea mai rapida confirmare histologica a indepartarii tumorii: in aceeasi zi, se intervine, se confirma si se sutureaza incizia. In situatii complexe sau la cererea pacientului, clinica poate recurge la legaturile sale cu clinici de prestigiu aflate in strainatate, de unde se pot solicita on-line opiniile medicilor straini.