Pacienții români se luptă cu decizia de a face o biopsie a bolilor de piele pentru că asociază această metodă de investigare cu obținerea unui diagnostic de cancer. Deși în dermatologie, biopsia este o analiză frecventă, utilizată ca mijloc de identificare corectă a peste 3000 de afecțiuni ale pielii. #SKINbarea – Episodul 6: Deznodământul reprezintă finalul campaniei.
Florin Călinescu nu este doar personaj în această campanie de informare și conștientizare și susținător al screeningului de piele. Este unul dintre pacienții care s-a confruntat cu probeleme de sănătate ale pielii, care s-a conftuntat cu propriile temeri și pe care și le-a învins. Mai multe detalii veți afla în ultimul episod al campaniei Skinbarea, care conține un interviu emoționant cu Florin Călinescu.
Interviu Florin Călinescu
“N-am o problemă… până la oncologic! Acolo intri într-un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Poți să fii Ioana d’Arc și Hercule la un loc și tot ți se înmoaie puțin genunchii. Nu cred că este cineva de pe planeta asta care să zică: Ce am?! Cancer?! Mișto! Să desfacem șampania!” – Florin Călinescu.
Florin Călinescu este unul dintre cei mai cunoscuți actori și oameni de televiziune din România. Și unul dintre cei mai amuzanți, mai iubiți și mai respectați. Dar puține au fost momentele în care acesta a acceptat să-si povestească dramele personale. Pentru prima dată în ultimii ani, Florin Călinescu a acceptat să vorbească despre un diagnostic și o problemă de sănătate, care, la primul impuls, pare greu de acceptat, de gestionat sau de vindecat. Dar, cu toate acestea, Florin Călinescu a învins cancerul și pune pe tapet o experiență care poate deveni exemplu pentru ceilalți.
Florin Călinescu a fost diagnosticat cu carcinom bazocelular sau, popular spus, cancer de piele. O tumoră localizată la nivelul nasului, care semăna cu o bubă la început, care a crescut lent în dimensiune, iar în ultima fază a început să ulcereze și părea că nu se vindecă.
Florin Călinescu a fost descoperit cu cancer de piele la clinica Dr. Leventer Centre, iar după diagnosticul inițial, a urmat o biopsie a pielii, cu rezultat în maximum 48 de ore, pentru confirmare. Intervenția chirurgicală s-a făcut prin microchirurgia Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în țesut, prin biopsii repetate. S-a scos tumora cu toate rădăcinile, iar apoi s-a închis operația.
“Nu mai treci prin teroarea așteptării, 2-3 săptămâni, așa afli pe loc rezultatele biopsiilor și așa poți să afli pe loc și că e bine. Asta, psihic, te scutește de un chin și de un calvar. Acum sunt bine, dar vreun an de zile nu cred că ar fi fost plăcut să mă vadă cineva. În primul rând, timp de trei luni am avut nasul triplu, ziceai că m-am bătut cu Mayweather.” – Florin Călinescu.
După operație, Florin Călinescu a rămas cu un semn în jurul nasului, dar după o scurtă perioadă, acesta a fost corectat cu laserul, din punct de vedere estetic. Nu există risc de recidivă. Practic, Florin Călinescu a reușit să învingă cancerul.
Urmare a acestei experiențe personale, Florin Călinescu a acceptat să fie parte din campania SKINbarea a Fundației Dr.Leventer pentru sănătatea pielii, de informare și conștientizare a publicului privind cancerul de piele. Acesta a fost protagonistul unui serial educativ, care poate fi găsit pe site-ul drleventercentre.com, dar și pe canalele de Facebook și Youtube ale centrului Dr. Leventer.