Soarele, inamicul fără umbră
Cei mai multi dintre noi am fost invatati de mici ca trebuie sa ne expunem la soare pentru a ne asigura nivelul optim de vitamina D. Ceea ce este si corect, vitamina D fiind implicata in majoritatea proceselor fiziologice din organismul nostru, cu efecte benefice. Pentru a obtine acest lucru sunt necesare doar 10 minute de expunere la soare in fiecare zi. Si totusi, noi mereu vrem mai mult. Exista oare consecinte?
Soarele poate avea atat efecte pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pe termen scurt avem o piele bronzata, frumoasa si atractiva. Pe termen lung insa, se insumeaza cantitatea de UV pe care o acapareaza pielea, iar asta va influenta aspectul pielii. Pot aparea modificari de textura, de culoare si chiar cancere de piele.
UV degradeaza in timp fibrele de elastina din piele, ceea ce duce la pierderea elasticitatii si tonicitatii pielii, cu dezvoltarea timpurie a ridurilor fetei. Unii le pot percepe ca fiind normale in procesul de imbatranire. E adevarat ca in producerea lor intervin si alti factori ca terenul genetic, hidratarea pielii, fumatul, dar UV reprezinta 90% din cauzele ridurilor. Tratarea lor se poate face cu toxina botulinica, acid hialuronic sau cu lasere de rejuvenare, tratament ales in functie de adancimea ridului.
O piele agresata de soare de-a lungul vietii se recunoaste imediat in cadrul unei consultatii dermatologice. Are multi pistrui sau lentigine, acele pete mici maro, care de obicei sunt prezente pe fata, umeri, decolteu si dosul mainilor. Sunt leziuni benigne, insa prin numarul mare pot face dificila depistarea la timp a unei leziuni suspecte prezente printre ele. Pe langa pete maro, pielea fetei poate dezvolta si pete decolorate, care impreuna cu cele maro dau un aspect pestrit al fetei. Caldura generata de soare dilata vasele de sange din piele si poate da nastere telangiectaziilor, adica acelor vinisoare subtiri rosii, dispuse cel mai frecvent pe nas si obraji. in functie de severitatea si culoarea maro sau rosie a leziunii care necesita tratament se alege laserul cel mai potrivit.
Soarele, inamicul fără umbră
Cele mai importante consecinte pe termen lung sunt leziunile precanceroase si canceroase. Cele precanceroase sunt reprezentate de keratozele actinice, pete rosii, aspre, cu cojite pe suprafata, persistente in timp. Uneori nu se vad, dar se simt la atingere. Locul de electie il reprezinta fata, dar si dosul mainilor, antebrate si gambe. Ele au 3 cai de evolutie: fie dispar, persista sau progreseaza spre un carcinom spinocelular, motiv pentru care odata depistate trebuie tratate.
Leziunile canceroase sunt reprezentate de carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul. Carcinoamele se dezvolta in primul rand pe pielea expusa cronic la UV, dar exista si rare cazuri cand se pot dezvolta in zone pe care soarele nu le-a vazut niciodata. Ca regula, orice bubita noua care se dezvolta la o persoana adulta, ce persista in timp sau creste in dimensiuni si nu se vindeca in decurs de o luna, trebuie examinata de un dermatolog. Tratamentul trebuie efectuat din timp pentru ca leziunile cresc treptat si pot invada structuri profunde ale pielii, risc mai crescut la nivelul fetei unde au impact functional si estetic. Intrucat la nivelul fetei trebuie conservat fiecare milimetru de piele, se prefera un tip special de tratament chirurgical cu verificarea in timp real a marginilor tumorale (chirurgie Mohs).
Melanomul este tumora de piele cea mai agresiva si cu evolutie imprevizibila. Se dezvolta printr-o inmultire necontrolata a celulelor ce produc pigment in piele. Risc crescut au pacientii cu pielea deschisa, par blond sau roscat, ochi deschisi la culoare, numar mare de aIunite pe corp, prezenta de alunite mai neregulate ca forma si culoare, istoric personal sau in familie de melanom, arsuri solare in copilarie. Cu cat tratamentul chirurgical este efectuat mai din timp cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari. Din pacate, desi suntem in secolul XXI, inca se mai perpetueaza mitul ca daca umbla medicul la o alunita, ea se va transforma in cancer. Din acest motiv unii pacienti vin in stadii foarte avansate. Orice modificare a unei alunite vechi sau aparitia unei alunite noi ce evolueaza in timp, trebuie verificata dermatoscopic de un medic dermatolog. Pentru a evita toate aceste efecte nefavorabile ale soarelui asupra pielii trebuie respectate cateva reguli: aplicarea cremelor de fotoprotectie cu factor minim 30 de mai multe ori pe zi, daca se poate chiar imbracaminte si palarie cu fibra de protectie, evitarea expunerii directe in soare intre orele 10-16 si un consult dermatologic periodic. Medicii dermatologi, asa cum sunt cei din clinica noastra, diagnosticheaza cu acuratete si gasesc cele mai potrivite mijloace de conservare a calitatilor pielii sau de tratare a aspectelor patologice.
Sursa: Revista Tango