Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele. În cazul lui, timpul în diagnostic este mai important, chiar vital, față de alte forme de cancer de piele. Cu cât afecțiunea este depistată mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire cresc. Timpul în diagnosticul melanomului malign este la fel de important ca asistența medicală.
Ce este melanomul malign?
Melanomul malign este o tumoră care ucide. La început se dezvoltă doar pe piele, dar treptat depășește pielea și, pe calea vaselor limfatice, trece de ganglionul “santinelă” și ajunge la organele interne, unde dezvoltă metastaze care periclitează cu adevărat viața. Unele tumori se dezvoltă rapid, altele lent, în câțiva ani. Depisarea precoce este cea care garantează viața. Cu cât e mai avansată tumora, cu atât prognosticul este mai rău.
Un pacient cu suspiciune de melanom trebuie sa urmeze mai multe etape:
- Biopsie și margine de siguranță dacă tumora are indicatori mici ca T0, T1a.
- Ganglion santinelă, dacă tumora biopsiată este T1b până la T4. În felul acesta avem diagnosticul complet de boală ( biopsie și ganglion) și prima etapă a tratamentului, cea locală prin excizia marginii.
- Pacienții care au metastaze interne, care pot fi la plămâni, creier, ficat sau oase, beneficiază de tratamente noi imunologice generale, țintite pe tumoră.
- Pacienții cu metastaze, dar care nu au prezentă mutația genetică BRAF, vor beneficia doar de terapie oncologică clasică.
Pași de urmat în diagnosticul melanomului malign
În ultimii cinci ani, s-au făcut progrese mari care dau șanse reale pacienților care urmează întocmai pașii recomandați de protocoalele de lucru internaționale din melanom:
- Intervenția de biopsie se face cu anestezie locală, la o margine mică de 1-2 mm în jurul tumorii, ca să nu fie perturbat drenajul limfatic. Această analiză a structurii pielii este cea care dă diagnosticul și identifică stadiul de tumoră prin analiza a 12 criterii vizibile prin histopatologie clasică și imunohistochimie. Rezultatul poate fi obținut în doar câteva zile și ne spune clar dacă este tumoră sau doar o aluniță activă. În funcție de stadiul tumorii se recomandă analizarea ganglionului santinelă (operație care scoate ganglionul prin care a trecut preferențial limfa care a venit de la tumoră). Aceasta operație o face chirurgul oncolog cu anestezie general, completând diagnosticul. În acest moment obținem stadiul de boală după care se face tratamentul oncologic medicamentos. Sunt stadii de boală care nu necesită încă medicamente și sunt stadii mai avansate care necesită terapie. Operația de ganglion santinelă se face prin marcaj cu izotop radioactiv. În aceeași operație se scoate și marginea de siguranță oncologică din jurul locului de biopsie
- Pentru începerea tratamentului oncologic în stadiile avansate de boală se mai cere evaluarea mutației genetice BRAF din tumoră sau ganglionul santinelă.
- Investigațiile de tip CT sau RMN se recomandă ulterior de medicul oncolog, înaintea începerii programului de tratament medicamentos.
- Excizie și terapie. Tratamentul în melanom începe cu excizia marginii de siguranță și continuă atunci când este cazul (dacă sunt prezente deja metastazele) cu terapie imunologică și terapie targhet. Față de schemele anterioare, nu se mai acceptă operația largă de la început a melanomului și nici nu se poate intra pe program de terapie modernă fără evaluarea ganglionului santinelă. O altă modificare a ghidurilor actuale este cea privind marginea de siguranță: unele melanoame au nevoie doar de 5 mm margine de siguranță, altele de 1-2 cm. Marginea nu se scoate de la început, tocmai pentru a lăsa posibilitatea depistării ganglionului santinelă.
- Tratament medicamentos. Între operație și aplicarea terapiei medicamentoase trec uneori mulți ani. Nu se face terapie medicamentoasă în scop preventiv în acest moment, ci se administrează doar pentru formele de boală cu metastaze evidente.
Rezultatele noilor cercetări privind această boală ne dau speranța că nu se va mai muri de melanom malign în viitor, și că va fi posibilă salvarea a mai multor vieți.
Timpul în diagnostic este vital
De la depistarea melanomului, pașii descriși trebuie să se succeadă foarte repede și să se încadreze în timpul maxim recomandat, de o lună și jumătate. Între biopsie și excizia de margine de siguranță și ganglion santinelă, ghidurile terapeutice internaționale recomandă maxim 6 săptămâni, deci operațiile trebuie să se facă într-un ritm rapid. Accesul către terapiile noi, inovatoare, se face doar respectând acești pași.
În tot acest proces sunt implicați mai mulți medici din mai multe specialități (dermatolog, histopatolog, medic de medicină nucleară, chirurg oncolog, anestezist, uneori plastician, dacă reconstrucția este pe locuri dificile, medic genetician, oncolog, radiolog).
Dacă ceva ți se pare suspect pe pielea ta, nu mai sta pe gânduri și vino la un consult dermatologic care îți poate salva viața.