Doamna Dr. Mihaela Leventer răspunde la o serie de întrebări privitoare la ce tip de tratamente estetice recomandate pe timp de vară și ne spune cum să avem grijă corect de pielea noastră.
“Sunt adesea întrebată când este mai bine să te operezi? Când poți face o intervenție estetică? Ce proceduri pot fi făcute în perioada de vară fără risc? Ce pot face rapid pentru un rezultat optim din punct de vedere estetic? Ce trebuie evitat în sezonul estival?
Deoarece multe persoane vor să folosească vacanța de vară pentru diferite proceduri medicale necesare sau pentru proceduri estetice, iată câteva sfaturi:
Operațiile necesare pentru o problemă medicală, cum este de exemplu cazul intervenției pentru cancerul de piele, se pot face oricând de-a lungul anului, inclusiv vara. Operațiile respectă aceleași reguli de asepsie, controlul vindecării, iar cicatricea rezultată trebuie protejată de expunerea la lumină ca să nu se pigmenteze excesiv. Fotoprotecția se începe imediat după scoaterea firelor și îndepărtarea bandajului.
Operațiile estetice pot fi făcute și în sezonul estival. Ele se fac peste tot în lume, chiar și în țări care nu au patru anotimpuri! Prin urmare se poate realiza un lifting facial, o blefaroplastie, un implant mamar, o corecție de nas etc. fără restricții, vindecarea postoperatorie obținându-se în 1-10 zile. Unele intervenții, cum sunt cele de lipoaspirație sau abdominoplastie sunt urmate de recomandarea de a se purta un corset postoperator timp de două-patru săptămâni. Căldura și transpirația pot fi un impediment, și de aceea aceste operații este de preferat a fi făcute toamna, iarna sau primăvara. Vara se pot face dacă beneficiem de aer condiționat. Aceeași restricție este și pentru operația de varice, sau sclerozarea venectaziilor pentru că este necesară purtarea unui ciorap compresiv. Prezența unor vânătăi sau a cicatricilor postoperatorii impietează aspectul estetic pentru o perioadă de timp și trebuie ținut cont și de acest aspect”
Ce alte proceduri estetice sunt contraindicate vara?
“În acest sezon nu se fac peelinguri clasice care cojesc pielea și nici tratamente cu laser ablativ, decât dacă fotoprotecția este perfectă. Se pot efectua în schimb tratamente cu laser fracționat, 5- Alanina și lumina fotodinamică pentru regenerarea pielii sau pentru tratamentul precancerozelor cutanate. După procedură, pielea este roșie o săptămână dar își revine perfect. Se contraindică epilarea laser sau IPL pe piele bronzată sau cu perspectiva de bronzare imediată. Dacă sunteți într-un tratament care necesită ședințe repetitive, atunci fotoprotecția ariei de tratament este imperios necesară și ședința trebuie făcută cu cel puțin o săptămână înainte de a te expune la soare”.
Ce tratamente minut pot aduce îmbunătățiri rapide din punct de vedere estetic?
“Dacă celulita este o problemă, atunci câteva ședințe de unde de șoc asociate cu tratament de radiofrecvență îmbunătățesc vizibil aspectul de coajă de portocală. În tot sezonul de vară se pot face corecțiile estetice injectabile cu toxină botulinică sau acid hialuronic și se pot amplasa fire de liftare, toate aceste tratamente având un efect vizibil imediat și persistent mai multe luni.
Prin urmare, dacă vă gândiți la concediul de odihnă ca la o perioadă de timp dedicată unor intervenții chirurgicale, atunci ele pot fi făcute, repausul ajutând la vindecare. Dacă în preajma concediului de odihnă vă aduceți aminte că ar trebui corectat ceva din punct de vedere esthetic, dar fără perioadă de recuperare atunci aveți la dispoziție o mulțime de proceduri estetice non- invazive”.
Tratamente estetice recomandate pe timp de vară:
- Toxina botulinică
- Filler de acid hialuronic
- Microneedeling
- Fire de suspensie
- Laser non ablativ
- Laser vascular
- Lumină intens pulsată
- Radiofrecvență
- Unde de șoc
Orice intervenție chirurgicală cu anumite restricții: protecție de lumină și căldură.
Lista procedurilor estetice prohibite vara:
- Peelinguri ablative
- Laser ablativ
- Sclerozare vasculară
- Operație de varice
- Lipoaspirația, dacă nu puteți purta corset două săptămâni
- Epilarea laser sau cu IPL pe piele bronzată
Să îmbătrânești cu grație nu înseamnă să accepți cu resemnare semnele vârstei pe pielea ta, mai ales dacă poți să faci ceva în acest sens. Fă-ți o programare la medicul estetician pentru intervenția de care ai nevoie sau pe care ți-o dorești și care te va face să te simți bine în pielea ta vara asta.