Tentația bronzului, plăcerea de a sta pe plajă sau pe marginea piscinei ori munca în aer liber în bătaia razelor de soare, se pot solda, dacă nu avem grijă, cu arsuri solare. Tratamentul corect al acestora este esențial pentru a asigura o vindecare rapidă a pielii, cu cat mai puține complicații. Tratamentul corect presupune urmarea sfaturilor și a remediilor pentru arsuri solare recomandate de medicul dermatolog, specialistul care știe cel mai bine ce e bun și ce nu pentru pielea ta.
Înainte de a explica în ce constă tratamentul pentru arsuri solare, dorim să accentuăm importanța protecției în fața razelor UV și a limitării timpului de expunere la cât este necesar pentru sintetizarea vitaminei D: 15 minute pe zi, 3 zile pe săptămâna. De ce? Arsurile solare cresc riscul de a dezvolta carcinom (cel mai răspândit cancer de piele) și melanom (cel mai agresiv cancer cutanat), prin daunele permanente la nivelul ADN-ului celular, care se cumulează cu fiecare arsura solara. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tot supraexpunerea la soare se face vinovată pentru 10% din cele 15 milioane de cazuri de orbire cauzate de cataractă la nivel global. Așadar, prevenția este extrem de importantă pentru sănătate si pentru o buna calitate a vieții.
Cum recunoști o arsură solară
Simptomele diferă în funcție de gradul arsurii solare, iar tratamentul se diversifică tot în funcție de gradul acesteia pentru a acoperi întreaga plajă de manifestări – cutanate și nu numai.
Primul semn este roșeața care începe sa apară la 3 ore de la expunere si se accentuează gradual pana la 12 ore post-expunere sau chiar mai mult. Atenție, la pacienții cu pielea închisă la culoare roșeața poate sa treacă neobservata, iar primele indicii de arsura solara vor fi simptomele de insolație, usturimea pielii sau descuamarea.
În cazul unei arsuri de gradul I, pielea „arde” și „strânge”, adică este fierbinte si uscata, se înroșește, poate fi sensibilă sau chiar dureroasă la atingere, iar după 3-7 zile, se va descuama. Uneori pot fi prezente simptome ca oboseala, durerile de cap și greața (din cauza insolației).
În cazul unei arsuri solare de gradul II, pielea este de un roșu aprins, umeda și foarte dureroasă, cu vezicule sau bule (bășici pline cu lichid), iar starea generală se alterează. Pot apărea amețeli, greață, stări confuzionale, epuizare, febră ridicată, frisoane, dureri de cap, crampe musculare, hiperventilație. Vezicule si bulele se vindeca fără cicatrice după aproximativ 7-10 zile.
Arsurile de gradul III cauzate de expunerea la soare sunt extrem de rare, fiind, de regulă, rezultatul arsurilor chimice și al focului. Sunt arsuri ale straturilor profunde, în care pielea este de un roșu închis, are aspect lucios, ceros, este amorțită și acoperită de vezicule și poate prezenta pete albe, roșii sau negre. Manifestărilor cutanate li se adaugă simptomele de alterare a stării generale descrise mai sus, completate de șoc termic. Aceasta este o urgență medicală.
1: Analgezice orale
Pentru ameliorarea durerilor de cap sau de la nivel cutanat din arsurile solare, tratamentul uzual presupune administrarea de analgezice care nu necesită rețetă de la medic. Paracetamolul, acționează și ca antipiretic reducând febra (dacă e cazul) sau ibuprofenul, care ajută și la reducerea inflamației cutanate, sunt opțiuni foarte bune.
2: Unguente calmante
Există și soluții locale pentru durerile resimțite la nivel cutanat. Cremele calmante cu conținut scăzut de hidrocortizon (1%) sunt recomandate în arsuri solare ușoare și moderate. Ideal, crema va fi ținută la frigider și va fi aplicată pe pielea afectată de 2 ori pe zi, timp de 3 zile.
3: Băi reci sau comprese
Dușul cu apă rece (cât suporți de rece, poate fi călduță spre rece) este cel mai simplu mod de a răci pielea și de a ameliora senzația de arsură. Ajută și umezirea cu apa rece unui prosop sau a unui cearșaf și aplicarea lui pe zona afectată cate 10 minute de mai multe ori pe zi.
Foarte important, după baie, este să nu ștergi pielea prin frecare, ci prin tamponare. Poate ajuta și să o lași ușor umedă, senzația de răcire va persista mai mult.
4: Loțiuni și geluri pentru hidratarea pielii
Pielea care „ține”, doare, ustură are nevoie de o hidratare constantă și eficientă. Cele mai bune remedii pentru arsurile solare sunt cremele, loțiunile și gelurile care conțin calamină sau un procent ridicat de aloe vera (gelul cu 100% aloe vera este ideal sau folosirea directă a gelului din frunza de aloe, dacă ai o astfel de plantă acasă).
Aceste remedii locale trebuie ținute la rece și aplicate imediat după baie, de preferat pe pielea încă umedă, pentru o mai bună absorbție si reaplicate ori de cate ori e nevoie.
5: Extrahidratare pentru 24 de ore
Arsura solară predispune la deshidratare, de aceea, pe lângă hidratarea cutanată, este foarte importantă hidratarea internă. Aportul de apă trebuie crescut cel puțin 24 de ore din momentul în care se fac resimțite simptomele de arsură (cu apa sau ceai neîndulcit).
6: Îngrijire specială pentru zonele cu vezicule
Tavanul veziculelor si bulelor ajută pielea să se vindece și o protejează de infecții. Cele care încă au lichid pot fi sparte ușor cu un ac steril de la farmacie pentru a evacua lichidul. Atenție, nu se îndepărtează pielea care forma tavanul veziculelor, se lasă pe loc pentru a proteja pielea care se va regenera sub aceasta. Zona cu vezicule sparte se spală blând cu apa si săpun, in fiecare zi, apoi se acoperă cu comprese sterile impregnate cu parafina sau unguent antibacterian pe care il acoperim cu comprese uscate ce nu trebuie fixate cu leucoplast sau alte pansamente puternic adezive de pielea arsa din jur.
7: Exfoliere blândă
Pe măsură ce tratamentul pentru arsuri solare recomandat de dermatolog începe să-și facă efectul, apare un nou strat de piele, sănătoasă, iar cea arsă începe să se exfolieze. N-o înlătura prin acțiuni mecanice agresive și creme de gomaj, pe motiv că „fulguie” și este inestetică! Las-o să se descuameze natural, pentru a da timp pielii de dedesubt să se formeze cu risc minim de formare a petelor. Continuă să folosești loțiuni și geluri hidratante pentru grăbirea procesului si ameliorarea aspectului.
8: Antihistaminice
În procesul de vindecare a pielii arse, mai ales când aceasta începe să se descuameze, poate apărea pruritul (mâncărimea). Pentru ameliorarea mâncărimii cutanate sunt recomandate antihistaminicele orale – 1 comprimat pe zi, seara.
9: Fără expunere la soare
Este interzisă expunerea la lumina directă a soarelui a pielii afectate de arsură. Până la vindecarea completă, aceasta trebuie acoperită complet de haine largi, din țesături naturale, la fiecare ieșire din casă. Iar pe zonele care nu pot fi acoperite de haine trebuie folosită o cremă intens hidratantă cu factor de protecție foarte ridicat (SPF50+) care trebuie reaplicata la 2 ore in caz de expunere prelungita la soare.
10: Îngrijire specială în zona ochilor
Manifestată prin senzație de nisip în ochi, dureri de ochi și de cap, hiperlacrimație, roșeață și umflături, fotosensibilitate sau vedere încețoșată, arsura solară din zona ochilor, denumită fotokeratită, trebuie tratată cu antiinflamator (ibuprofen, de exemplu), comprese reci și lacrimi artificiale. Este nevoie și de odihnă oculară, de folosirea ochelarilor de soare și de evitarea lentilelor de contact până la dispariția completă a simptomelor. Atingerea repetată și frecarea ochilor sunt interzise.
În caz de orbire temporară sau dacă durerea oculară persistă mai mult de două zile, este recomandată evaluarea medicală imediată. Arsurile solare la nivelul ochilor cresc riscul de cataractă, de degenerescență maculară și de cancer.
Ce trebuie să eviți în caz de arsuri solare
O serie de produse sunt contraindicate, pentru că pot spori daunele la nivelul pielii, încetinind vindecarea sau crescând riscul de complicații. Iată ce nu este indicat să folosești ca tratament în arsurile solare:
- produse de îngrijire care conțin alcool (accentuează deshidratarea);
- unguente pe baza de plante (pot fi alergizante)
- unguente calmante care conțin anestezice de tipul benzocainei. Acestea pot irita pielea și pot provoca reacții alergice;
- comprese cu gheață. Aceasta duce la vasoconstricție, suprimând alimentarea cu sânge a pielii deteriorare, împiedica vindecarea si prezinta risc de degerături.
Totodată, sunt contraindicate scărpinatul și purtarea hainelor strâmte, care pot leza și mai mult pielea arsă de soare.
Tratamentul arsurilor solare la copii
Pielea copiilor se arde mai ușor decât cea a adulților, pentru că este mai vulnerabilă în fața razelor UV. Iar arsurile solare pot reprezenta mai des, în cazul lor, o urgență medicală. De exemplu, în cazul unui copil mai mic de 1 an, este foarte importantă prezentarea la Urgențe fără întârziere în caz de arsură solară. Iar pentru cei peste 1 an, trebuie sunat medicul dacă sunt prezente: febră peste 38 de grade Celsius, dureri puternice, letargie, varsaturi, vezicule.
Pentru copiii cu arsuri solare, tratamentul include băi călduțe, nu reci, aplicarea de creme hidratante prin mișcări blânde și hidratarea continuă cu apă și ceaiuri neîndulcite.
Interdicțiile privind remediile pentru arsuri solare sunt aceleași ca în cazul adulților: nu trebuie folosite creme parfumate, ulei, alcool sau benzocaină. Și trebuie evitat soarele până la vindecarea completă.
Când trebuie să mergi la dermatolog pentru tratamentul arsurilor solare
Remediile pentru arsuri solare descrise mai sus dau rezultate în majoritatea cazurilor, insă este necesară vizita la dermatolog pentru arsurile severe ori in caz de arsuri repetate. In cel de-al doilea caz, consultul dermatologic este necesar pentru evaluarea riscului de a dezvolta cancer de piele și pentru stabilirea unor reguli legate de expunerea la soare care să nu alimenteze în continuare acest risc.
Iată ce simptome asociate arsurii solare fac necesară prezentarea rapidă la medic:
- febră peste 39 de grade Celsius cu vărsături;
- frisoane;
- stare de confuzie.
- infecție cutanată;
- deshidratare severă;
- piele umflată, vezicule pe mai mult de 20% din corp;
- stări de amețeală, leșin;
- dureri de cap sau cutanate intense;
- crampe musculare;
- dureri oculare, pierderea vederii.
Dr. Mihaela Leventer, fondatorul Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, ne explică cum ne protejăm corect de soare, pentru a evita arsurile. Dacă ai trecut deja printr-un astfel de episod, poți învăța ce trebuie să faci ca să eviți repetarea lui.
Iar pentru a acorda pielii tale grija și atenția de care are nevoie pentru a rămâne sănătoasă, te invităm la Dr. Leventer Centre din București pentru screening. Echipa supraspecializată a clinicilor noastre evaluează, în baza consultației și a dermatoscopiei, riscul de a dezvolta cancer de piele și alte afecțiuni cutanate, ca urmare a expunerii la soare, și poate trasa recomandări valoroase, care să te ferească de neplăceri.
Apelează la dermatologii Dr. Leventer Centre și dacă ai nevoie de ajutor în tratamentul arsurilor solare. Te putem sfătui personalizat în legătură cu cei mai potriviți pași pentru o vindecare rapidă. Programează-te și lasă experții să aibă grijă de sănătatea pielii tale.