vitiligo pete albe pe piept

Vitiligo afectează aproximativ 1% din populatie la nivel mondial. Desi nu ameninta viata si nici nu afecteaza capacitatea de munca, vitiligo este perceputa ca o afectiune cu mare impact psihosocial, produce complexe de inferioritate si stigmatizeaza persoana bolnava care se simte diferita.

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o boala a pielii si mucoaselor, caracterizata prin prezenta unor pete albe asemenea cretei care contrasteaza cu pielea de culoare normala din jur. Atat femeile cat si barbatii au acelasi risc de a face boala, iar la aproape jumatate dintre pacienti debutul este precoce, inaintea varstei de 20 de ani.

In India, tara unde boala se intalneste intr-o proportie sporita si este foarte vizibila datorita pielii inchise la culoare pe care petele albe se vad prin contrast mai intens, pacientii sunt izolati de societate, nu se casatoresc si sunt refuzati la angajare. Este firesc interesul mare pentru o solutie terapeutica. In tarile cu populatie alba, interesul oamenilor pentru aceasta afectiune nu este atat de mare, fiind tolerata social. Totusi, aparitia petelor albe pe pielea imaculata a copilului nelinisteste familia.

Cine sufera de vitiligo?

Se considera ca jumatate dintre pacienti sunt copii si adolescenti, boala putand debuta la varste fragede. Educarea parintilor, profesorilor si a colegilor de scoala ai copiilor cu vitiligo are un rol esential pentru a crea un climat psihologic favorabil unei dezvoltari firesti a acestor copii. Pana la urma nu este cel mai grav lucru care se poate intalni pe pielea omului. Boala nu este contagioasa, nu afecteaza organele interne, nu influenteaza dezvoltarea intelectuala. Daca micutii pacienti cu vitiligo isi vor percepe boala ca pe un handicap, aceasta le va umbri viata sociala si emotionala. Daca, dimpotriva, vor vedea vitiligo ca pe o afectiune cu care se poate trai normal, vor fi niste invingatori cu o sansa reala la recuperare.

Cauzele afectiunii

Astazi se stie ca la baza acestei afectiuni se afla distrugerea melanocitelor, celulele care produc pigmentul brun de la nivelul pielii, prin mai multe mecanisme posibile. Exista dovezi stiintifice conform carora tulburari ale imunitatii, mutatii genetice, unele infectii, stresul, acumularea componentelor toxice pot declansa vitiligo. Cel mai mult este sustinuta ipoteza mecanismului autoimun, adica al atacului unei populatii de anticorpi, armata de aparare a organismului, asupra propriilor celule care produc pigment. Cercetatorii continua sa investigheze si alte ipoteze pentru a gasi o solutie terapeutica mai buna in viitorul apropiat. Pacientul care observa pete albe pe piele trebuie sa fie consultat de medicul specialist dermatolog pentru ca sunt cunoscute numeroase alte boli cutanate care pot produce depigmentarea pielii, de la banale infectii micotice, simplu de diagnosticat si de tratat, pana la forme chiar de cancer cutanat. Medicul recomanda setul de analize necesar, stabileste diagnosticul corect si complet de vitiligo si propune tratamentul.

Preventie impotriva vitiligo

Pacientilor cu vitiligo li se recomanda sa evite traumatismele fizice, acestea putand conduce la aparitia de noi leziuni de vitiligo acolo unde pielea a fost lezata. Sunt de evitat taieturile, zgarieturile, hainele foarte stramte, bijuteriile si obiectele care produc iritatii ale pielii. De asemenea, este indicata fotoprotectia. Pielea afectata de vitiligo nu se poate bronza, iar efectele adverse pe termen scurt si lung ale arsurilor solare sunt binecunoscute si nedorite. Pe de alta parte, bronzarea pielii sanatoase va conduce la accentuarea diferentei de culoare dintre tegumentul afectat si cel neafectat de boala, sporind complexele persoanei bolnave. Totusi se recomanda tratamente controlate la UVB, aparate medicale cu lungime de unda ingusta.

Diagnosticarea si tratamentul

In ceea ce priveste tratamentul, se iau in considerare varsta pacientului, localizarea, extinderea si stabilitatea leziunilor, o clasificare utila fiind recomandata de Vitiligo European Taskforce. Intre medicul dermatolog si pacientul cu vitiligo este necesara construirea unei relatii solide, bazate pe incredere, deschidere si disponibilitate, pentru a alege mereu tratamentul cel mai potrivit si de actualitate. Sunt recomandate tratamente locale cu creme care moduleaza inflamatia si imunitatea, fototerapie. In India se practica o corectie chirurgicala a petelor de vitiligo, cu transfer de melanocite din partea sanatoasa in partea bolnava. La rasa alba, metoda nu s-a dovedit la fel de eficienta.

Nu trebuie neglijata consilierea psihologica a pacientilor. Aspiratia spre frumusete a reprezentat intot-deauna dimensiunea ce a intregit sufletul uman. Adesea insa, intelegerea eronata a acestui concept a transformat omul in victima propriilor prejudecati, asteptari nerealiste, etaloane nedrepte. Aspectul pielii a reprezentat permanent o caracteristica sociala importanta in aprecierea frumusetii. Studii recente au pus in evidenta prezenta depresiei la peste jumatate din pacientii cu vitiligo si de aceea abordarea cu incredere a bolii este necesara. Progresele realizate in ultimii ani cu privire la cercetarea vitiligo au avut un impact major pentru intelegerea mecanismelor raspunzatoare pentru producerea bolii, de aceea noi tratamente promitatoare sunt in curs de testare in perioada urmatoare.

Exista metode de camuflaj a petelor de vitiligo, foarte utile pentru pacientii care considera importanta ascunderea acestor defecte. Data viitoare cand te vei simti jenat de propriile defecte, aminteste-ti de Cheri Lindsay, o tanara originara din Texas (SUA) care sufera de vitiligo, o afectiune in care apar depigmentari ale pielii. Cheri Lindsay a reusit sa-si invinga temerile referitoare la propria imagine, sa se adapteze in societate si chiar sa aiba succes, dezvaluindu-si, de fapt, defectul si demonstrand ca exista frumusete si dincolo de machiaj sau alte aparente.

Sursa:  Revista Tango

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online