candidoza-la-bărbați

Candidoza la bărbați este o condiție frecvent întâlnită și poate provoca senzații de mâncărime, durere sau înroșire a penisului, dar în cele mai multe dintre cazuri nu prezintă niciun simptom. Candidoza la bărbați se poate vindeca prin adoptarea unui tratament adecvat prescris de către medicul specialist.

Ce este candidoza la bărbați?

Infecția fungică cu Candida albicans, care declanșează apariția candidozei, este considerată, în mod eronat, o problemă de sănătate strict a femeilor, dar aceasta poate apărea și în cazul bărbaților. Dacă nu este tratată, o astfel de infecție poate duce la o gamă largă de probleme, care pot varia de la senzații de disconfort și care pot ajunge chiar și la răspândirea infecției în sânge.

Această infecție poate apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit, supus unor condiții de stres, atacat de diferite afecțiuni sau afectat de administrarea unor anumite medicamente. 

Candidoza la bărbați apare mai des printre pacienții bolnavi de HIV. În cazul în care suferiți de HIV, dar nu sunteți încă tratat pentru această afecțiune, candidoza la bărbați poate crea probleme severe care pot dura mai mult decât o infecție normală. Medicația pentru HIV vă poate întări sistemul imunitar și reduce problemele care pot apărea odată cu candidoza la bărbați.

Într-un mod asemănător altor infecții fungice, candidoza la bărbați poate fi contractată și prin contactul cu suprafețe care nu sunt curățate corespunzător. Printre aceste suprafețe care pot transmite infecția se numără cele de la piscine, vestiarele sălilor de sport, lenjeria de corp sau chiar cea de pat.

Care sunt simptomele candidozei la bărbați? 

Simptomele pentru candidoză la bărbați sunt similare cu cele unei infecții ale penisului precum:
• Senzații de durere sau usturime în timpul contactului sexual sau a micturiției;
• Mâncărime;
• Înroșirea zonei, inflamație sau papule rotunde perlate;
• Scurgeri similare cu sperma.

Cauzele candidozei la bărbați

Candidoza la bărbați este cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. În mod natural, o mică cantitate de astfel de fungi poate fi identificată pe corpul uman, iar atunci când apare o infecție vorbim de o creștere exponențială a acesteia. O astfel de creștere este favorizată, în general, de către un mediu umed.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unei infecții cu candida la bărbați este reprezentată de către raporturile sexuale neprotejate cu o femeie care suferă, la rândul ei, de o infecție cu candida. Trebuie precizat faptul că unele cazuri de candida la bărbați pot apărea și în absența unor astfel de contacte sexuale, în aceste cazuri igiena precară fiind sursa infecției.

Apariția candidozei la bărbați este asociată cu o serie de factori de risc printre care se numără:

 • Contactele sexuale neprotejate cu parteneri care suferă de candidoză.
 • Un penis necircumcis, pielea din zona penisului fiind un spațiu propice pentru reproducerea fungilor responsabili de candidoză.
 • Igiena precară și băile neregulate permit fungilor să se reproducă și să infecteze țesuturile genitale.
 • Obezitatea.
 • Folosirea excesivă a antibioticelor.
 • Problemele imunitare, datorate unui tratament împotriva cancerului, HIV-ului sau altor afecțiuni care atacă sistemul imunitar.
 • Diagnosticul de diabet zaharat, deoarece zahărul din urină favorizează creşterea bacteriilor, iar diabeticii fac foarte frecvent candidoze recurente.

Cum se tratează candidoza la bărbați?

Candidoza la bărbați se poate vindeca, iar tratamentul acesteia poate fi efectuat acasă. Înainte de a efectua tratamentul, consultați medicul specialist pentru a vă putea recomanda care este opțiunea potrivită pentru cazul dumneavoastră. Dacă infecția este tratată din timp și răspunde corect la tratamentul antifungic, aceasta poate să dispară în câteva zile până la o săptămână. Dacă sunteți o persoană activă sexual, este indicat ca partenerul sau partenera dumneavoastră să urmeze un tratament asemănător pentru a evita infectarea repetată.

Majoritatea cazurilor de candidoză la bărbați pot fi tratate cu tratamente împotriva fungilor, de către pacient acasă, precum cele pe bază de miconazol, imidazol, sau clotrimazol. Cazurile speciale de candidoză, precum cele recurente sau care nu se vindecă într-o perioadă scurtă, trebuie consultate de către un medic care vă poate recomanda alt tratament. În cazurile mai dificil de tratat, medicul vă poate recomanda să efectuați o circumcizie pentru a evita infectarea zonei genitale.

În cazul în care candidoza reapare, în ciuda unei igiene corecte sau a abstinenței este indicat să vă adresați medicului dumneavoastră despre alte cauze ale infecției și modalitățile de tratament la care puteți să apelați.

Cum preveniți candidoza?

Candidoza la bărbați poate fi prevenită prin evitarea contactului sexual cu un partener care este infectat cu candidoză, iar infecția este activă. Atunci când intrați în contact cu partenerul infectat, infecția poate fi transmisă înainte și înapoi, chiar și în urma vindecării. Din acest motiv, în timpul tratamentului de ambele părți, este recomandată abstinența sexuală pentru a permite vindecarea.

Pentru a reduce la minim sau chiar a elimina riscul de a suferi de candidoză este recomandat să:

 • Purtați un prezervativ pentru a reduce șansele contactării unei infecții precum candidoza.
 • Practicați monogamia sexuală pentru a evita riscul crescut de a vă infecta.
 • Păstrați o igienă personală corectă, atât a corpului, cât și a îmbrăcămintei și lenjeriei de pat.
 • Uscați-vă corespunzător după duș, baie sau activități fizice solicitante.

În cadrul Dr. Leventer Centre lucrează medici de înaltă competență, pregătiți să vă ofere sfaturile și tratamentele de care aveți nevoie pentru problemele de sănătate. În plus, noua linie de teledermatologie vă oferă aceleași servicii din confortul casei dumneavoastră.

Cere o opinie medicală prin Teledermatologie

Monitorizăm pielea, acum și de la distanță

Fă o programare

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online