candidoza la barbatiCandidoza genitală la bărbați este o afecțiune frecvent întâlnită. Poate provoca senzații de mâncărime, durere sau înroșire a penisului, sau din contra nu prezintă niciun simptom. Candidoza genitală la bărbați se poate vindeca prin adoptarea unui tratament adecvat prescris de către medicul specialist.

Suferi de candidoză? Programează-te acum!

Ce este candidoza?

Candidoza este o infecție micotică, având la bază Candida albicans, și poate afecta atât pielea cât și mucoasele. Candidoza se manifestă în principiu în cazul pacienților cu un sistem imunitar scăzut, care suferă de diabet zaharat sau au avut contact sexual neprotejat. Deși majoritatea cazurilor de candidoză apar la femei, aceasta se manifestă și în rândul bărbaților. 

Boala apare atunci când sistemul imunitar este slăbit, precum în condiții de stres, boală sau în administrarea anumitor medicamente cum sunt antibioticele. Candidoza la bărbați apare în aceleași circumstanțe ca la femeie, dar se întâlnește mai des printre pacienții bolnavi de HIV. În această situație evoluția candidozei este severă până la introducerea terapiei specifice anti HIV. Medicația pentru HIV întărește sistemul imunitar și poate reduce problemele care însoțesc candidoza.

Boala poate să fie favorizată de umiditate și transpirație și este adesea asociată cu efortul din sălile de sport sau piscină și poate fi transmisă pe cale sexuală între parteneri. 

Care sunt simptomele candidozei genitale la bărbați?

Simptomele pentru candidoza genitală la bărbați sunt similare cu cele ale unei infecții locale precum:

  • Senzații de durere sau usturime în timpul contactului sexual sau la urinare
  • Mâncărime
  • Înroșirea zonei, inflamație sau papile rotunde perlate pe marginea glandului
  • Scurgeri albicioase sau depozit albicios în șanțul balanoprepuțial care este roșu lăcuit

Cum se trateaza candidoza genitală la bărbați?

Candidoza se poate vindeca, iar tratamentul acesteia poate fi efectuat acasă. Înainte de a efectua tratamentul, consultați medicul specialist pentru a vă putea recomanda cea mai bună opțiune pentru cazul dumneavoastră.

Dacă infecția este tratată din timp și răspunde corect la tratamentul antimicotic, aceasta poate să dispară în câteva zile până la o săptămână. Dacă sunteți activ sexual, este indicat ca partenerul dumneavoastră să urmeze un tratament asemănător pentru a evita infectarea repetată.

În cazul în care infecția reapare, în ciuda unei igiene corecte sau a abstinenței, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte posibilități de tratament ale infecției și cum să le gestionați.

Majoritatea cazurilor pot fi tratate cu tratamente antimicotice locale, precum cele pe bază de miconazol, imidazol, sau clotrimazol. Cazurile speciale de candidoză, precum cele recurente sau care nu se vindecă într-o perioadă scurtă, trebuie consultate de către un medic dermatolog care vă poate recomanda alt tratament. În cazurile mai dificil de tratat sunt necesare investigații suplimentare care să ajute la diferențierea de alte afecțiuni ale penisului cu aceleași manifestări clinice.

Cum poate fi prevenită candidoza genitală la bărbați?

Candidoza genitală la bărbați poate fi prevenită prin evitarea contactului sexual cu un partener care este infectat cu candidoză, și are semne active de boală. Boala poate fi retransmisă între parteneri dacă nu se tratează concomitent. 

Alte metode de prevenție:

  • Purtați un prezervativ pentru a reduce șansele contactării unei infecții precum candidoza, mai ales când partenerul nu este bine cunoscut
  • Practicați monogamia sexuală pentru a evita riscul crescut de a vă infecta
  • Păstrați o igienă personală corectă, atât a corpului, cât și a îmbrăcămintei și a lenjeriei de pat

Trebuie reținut că majoritatea infecțiilor micotice apar în medii umede. Păstrați toate zonele corpului uscate în urma activității sportive, sau a dușului. Căldura și umiditatea din sezonul de vară cresc riscul de apariție a candidozei la bărbați.

Pentru un diagnostic al candidozei, dar mai ales pentru un tratament corect, vă așteptăm la clinica Dr. Leventer!