barbat ce se confrunta cu candidoza genitala

Candidoza este mai frecvent întâlnită la femei, dar nu ocolește nici bărbații. Vinovată pentru această infecție este o ciupercă ce trăiește pe piele, Candida albicans, și care nu creează probleme decât în anumite condiții. Candidoza genitală la bărbați provoacă durere și disconfort pronunțat, de aceea, este recomandată consultul dermatologic încă de la primele semne.

Ce este candidoza la bărbați?

Candidoza genitală la bărbați este o infecție fungică ce afectează glandul penisului și prepuțul și care apare în urma înmulțirii excesive a ciupercii Candica albicans. Proliferarea acestui tip de fung este favorizată, între altele, de umezeală, de un sistem imunitar slăbit și de o igienă precară.

Candidoza genitală se poate lua și prin contact sexual cu parteneri infectați, dar nu este considerată o boală cu transmitere sexuală.

Dacă boala nu este tratată, inflamația se agravează, durerea și/sau usturimea se accentuează, iar urinatul devine dificil. Tratamentul trebuie inițiat cât mai devreme după apariția manifestărilor cutanate și nu trebuie întrerupt, chiar dacă simptomele se ameliorează, pentru că există riscul recidivei.

Cauzele candidozei la bărbați 

Factori variați pot duce la înmulțirea Candida albicans și declanșarea candidozei genitale la bărbați: 

  • afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar – diabet, cancer, HIV/SIDA;
  • supraponderalitatea și obezitatea;
  • tratamentul îndelungat cu antibiotice;
  • administrarea de corticosteroizi;
  • contactul sexual neprotejat cu o persoană care are candidoză;
  • un mediu umed (este motivul pentru care e recomandat să schimbați cât mai repede lenjeria intimă transpirată sau slipul ud după ce ați făcut baie în mare sau în piscină);
  • clătirea incompletă a săpunului sau gelului de duș de pe prepuț;
  • o igienă precară.

Sunt mai predispuși la candidoză genitală bărbații necircumciși, deoarece prepuțul este un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. În cazul lor, medicii recomandă o igienă strictă și atenție mare la uscarea zonei genitale după duș/ baie.

Pacienții cu diabet reprezintă un alt segment predispus la această afecțiune, deoarece glicemia ridicată favorizează înmulțirea fungilor. Bolnavii care nu reușesc să-ți controleze nivelul glicemiei prezintă candidoze recurente.

Care sunt simptomele candidozei la bărbați? 

Candidoza genitală la bărbați duce la balanită, care presupune inflamația glandului și  prepuțului. Principalele simptome ale bolii sunt: 

  • prurit, în special în jurul capului penisului; 
  • senzație de arsură; 
  • erupție cutanată – pete sau papule mici, albe; 
  • piele iritată, înroșită, cu aspect lucios; 
  • prezența unei secreții albe, groase, cu miros neplăcut, în pliurile prepuțului; 
  • durere la urinare și în timpul contactului sexual. 

Sunt și situații când candidoza genitală la bărbați nu se manifestă. Aceștia sunt, fără să știe, purtători de candidoză, pe care o pot transmite, prin contact sexual neprotejat, partenerelor lor. 

Este important să consultați medicul specialist încă de la apariția primelor simptome, pentru a preveni agravarea lor. Cereți o programare!  

Tratamentul candidozei genitale la bărbați 

Antifungicele, folosite în tratamentul candidozei genitale la bărbați, sunt eliberate în farmacii și fără prescripție medicală, însă este foarte important să mergeți la un specialist pentru consultație și plan de tratament personalizat, dacă doriți să obțineți rezultate de durată și să preveniți recidiva. Numai medicul poate stabili diagnosticul de certitudine, excluzând alte afecțiuni genitale, și poate recomanda cea mai bună schemă de tratament. 

De regulă, candidoza genitală la bărbați se vindecă în maximum trei săptămâni, prin administrarea de antifungice pe cale orală și folosirea, în paralel, a unui unguent antifungic pentru aplicări locale. Tratamentul trebuie urmat exact câte zile recomandă medicul, nu trebuie întrerupt, chiar dacă simptomele dispar, pentru că dacă vindecarea nu este completă, există riscul ca boala să reapară. 

Dacă sunteți o persoană activă sexual, este indicat ca partenera sau partenerul să urmeze un tratament asemănător, pentru a evita infectarea repetată. Iar în cazul în care candidoza reapare, este indicat să reveniți la medic pentru un control și ajustarea planului de tratament.  

Prevenirea candidozei genitale

Cele mai bune sfaturi de prevenire a candidozei genitale la bărbați le puteți primi de la medicul specialist, chiar în cadrul consultației. De regulă, pentru minimizarea riscului de a dezvolta această infecție fungică este recomandat: 

  • să folosiți prezervativul în timpul contactelor sexuale; 
  • să acordați atenție igienei intime și păstrării unui mediu uscat în zona intimă; 
  • să urmați tratamente cu antibiotice numai pe termen scurt și să luați în paralel probiotice, pentru a evita proliferarea Candida albicans; 
  • să țineți sub control nivelul glicemiei, dacă aveți diabet, printr-o dietă corectă și administrarea medicamentelor prescrise de medic pentru această afecțiune; 
  • să scăpați de excesul ponderal, dacă suferiți de obezitate. 

Candidoza genitală la bărbați este o afecțiune comună și nu trebuie să reprezinte un motiv de jenă pentru pacient. De cele mai multe ori, în urma unei singure vizite la medicul specialist, această problemă poate fi tratată cu ușurință. În cadrul Dr. Leventer Centre lucrează medici de înaltă competență, pregătiți să vă ofere sfaturile și tratamentele de care aveți nevoie pentru problemele de sănătate. În plus, noua linie de teledermatologie vă oferă aceleași servicii din confortul casei dumneavoastră. Programați-vă pentru o consultație. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online