Cât de periculos este cancerul de piele?

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, la nivel mondial. Chiar dacă nu pune viața în pericol în aceeași măsură ca melanomul, carcinomul bazocelular este o formă de cancer care ajunge să mutileze pacientul. La ora actuală, un carcinom bazocelular are șanse de 90% să fie tratat, dacă este diagnosticat la timp. Carcinomul cutanat se poate ascunde sub orice formă: o pată, o mică leziune sau chiar un coș la baza unui fir de păr.

 

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele. În cazul lui, timpul în diagnostic este mai important, chiar vital, față de alte forme de cancer de piele. Cu cât afecțiunea este depistată mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire cresc. Timpul în diagnosticul melanomului malign este la fel de important ca asistența medicală.

Tratament cu 99% șanse de succes

Cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală împotriva carcinomului bazocelular este intervenția Mohs, în care chirurgul și dermatopatologul fac echipă împotriva tumorii. Microchirurgia Mohs este o formă de intervenție care presupune excizarea în etape a tumorii și a țesuturilor din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase.

 

Tratamentul în melanom începe cu excizia marginii de siguranță și continuă atunci când este cazul (dacă sunt prezente deja metastazele) cu terapie imunologică și terapie targhet. Față de schemele anterioare, nu se mai practică operația largă, ca prim pas, a melanomului și nici nu se poate intra pe program de terapie modernă fără evaluarea ganglionului santinelă. O altă modificare a ghidurilor actuale este cea privind marginea de siguranță: unele melanoame au nevoie doar de 5 mm margine de siguranță, altele de 1-2 cm.

De ce să alegi Dr. Leventer Centre?

Centrul Dr. Leventer este este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pentru chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est.

 

În 2017, în Centru au fost diagnosticate 576 de persoane cu cancer de piele: 483 cu carcinom, 93 cu melanom. În același an au fost efectuate 189 de proceduri chirurgicale Mohs. În 2018, au fost diagnosticate 906 persoane cu cancer de piele: 730 cu carcinom, 165 cu melanom, 11 cu alte tipuri de tumori. În același an au fost făcute 273 de intervenții Mohs. În 2019, în Centrul Dr Leventer, au fost depistate 1200 de cazuri de cancer de piele: 966 carcinom, 198 melanom, 36 alte tipuri de tumori. Și tot în 2019 au fost efectuate 433 operații Mohs.

Cancerul de piele nu trebuie să fie o sentință!

Cele mai noi date arată că numărul cazurilor noi de cancer de piele depistate în Centrul Dr. Leventer a crescut cu 80% în ultimii 3 ani. Explicația nu este legată de o creștere alarmantă, peste noapte, a incidenței, ci de o diagnosticare mai eficientă și mai rapidă, de creșterea nivelului de educație medicală, în acest sector și de accesul pacientului la servicii integrate pentru sănătatea pielii, într-un Centru specializat.

 

Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluția tehnicilor chirurgicale și a tehnologiei medicale se vede de la an la an, și cu cât se fac mai multe consultații preventive, cu atât mai mult scade riscul de cancer de piele. 

Cere o opinie medicală prin Teledermatologie

Monitorizăm pielea, acum și de la distanță

Fă o programare

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online