Carcinom bazocelular, metode de tratament, Dr. Leventer Centre

Pentru cei mai mulți dintre noi, vara înseamnă timp petrecut în aer liber alături de cei dragi, iar o arsură solară pare un preț mic de plătit pentru amintirile plăcute pe care le vom păstra ani la rând.

Totuși, dacă la sfârșitul acestui sezon estival ați observat pete roșii sau alte leziuni ale pielii care persistă, este indicat să consultați un specialist dermatolog. Acestea pot fi semnele instalării unui carcinom bazocelular, cea mai des întâlnită formă de cancer de piele.

Ce este carcinomul bazocelular

Așa cum indică și denumirea lui, carcinomul bazocelular (CBC) este o formă de cancer de piele care apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului. Este unul din tipurile de carcinom cutanat.

Odată apărută, tumora se extinde lent în zona afectată, formând nodozități (carcinom bazocelular nodular), ulcere sau țesut cu aspect cicatrizant care cresc în dimensiune de la an la an. Deși carcinomul bazocelular acționează ca un cancer, șansele ca afecțiunea să se extindă în alte părți ale corpului sunt foarte mici, prin urmare durata de viața cu un carcinom bazocelular nu este afectată direct de diagnostic.

În acest moment, 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom bazocelular, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere.

Cauzele apariției carcinomului bazocelular

La fel ca în majoritatea cancerelor de piele, principala cauză pentru apariția carcinomului bazocelular este expunerea îndelungată la soare. De-a lungul timpului, razele ultraviolete (UV) afectează celulele pielii la nivel genetic, transformându-le în celule canceroase. Dacă organismul nu este capabil să repare daunele provocate de razele UV, celulele canceroase se vor multiplica necontrolat și vor forma tumori.

Potrivit datelor actuale, peste 90% dintre toate cazurile de cancere de piele, printre care și carcinomul bazocelular, sunt cauzate de expunerea excesivă la raze UV naturale (provenite de la soare) sau artificiale (produse de solare sau alte astfel de aparate de bronzat).

Factori de risc pentru carcinom bazocelular

În afară de razele UV, un carcinom bazocelular este asociat cu o mulțime de alți factori de risc.

În primul rând, bagajul genetic al fiecăruia dintre noi determină riscul de a dezvolta carcinom bazocelular. Persoanele cu ten deschis la culoare, ochi albaștri sau verzi sau cele care au păr blond au cel mai mult de suferit de pe urma efectelor nocive ale razelor UV. Amenințarea devine și mai mare pentru cei ale căror profesii implică petrecerea unui timp îndelungat în aer liber.

Carcinomul bazocelular poate fi cauzat și de factori precum expunerea la radiații ionizante, contactul cu substanțe toxice și leziuni la nivelul pielii care nu au fost tratate corespunzător.

Sistemul imunitar este un alt factor care joacă un rol important în apariția sau prevenirea carcinom bazocelular. Persoanele al căror sistem imunitar este compromis, cum ar fi pacienții cu HIV sau cei care au beneficiat de un transplant, sunt mai predispuși la apariția CBC multiple. Studiile clinice au arătat că pacienții aflați sub tratament cu medicamente imunosupresoare sunt supuși unui risc de 10 ori mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Carcinomul bazocelular se întâlneşte mai frecvent după vârsta de 40 de ani din cauza acumulării efectelor nocive ale tuturor acestor factori.

Prevenția carcinomului bazocelular

Carcinomul bazocelular este una dintre cel mai des întâlnite forme de cancer de piele. Totuși, afecțiunea poate fi ușor prevenită urmând câteva reguli simple:

  • limitarea timpului petrecut la soare (razele UV sunt cele mai periculoase vara, în intervalul orar 10:00 – 16:00, așa că expunerea la soare în această perioadă ar trebui evitată);
  • folosirea cremelor de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30;
  • alegerea unei vestimentații care să vă protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi;
  • controlul periodic al sănătății pielii și tratament precoce al leziunilor precanceroase.

Simptomele carcinomului bazocelular

Afecțiunea se poate manifesta în moduri diferite, iar multe dintre acestea pot fi confundate cu alte afecțiuni sau răni ale pielii. Din acest motiv, este indicat să consultați medicul dermatolog în privința oricărei leziuni neobișnuite care nu dispare după câteva zile.

Printre cele mai comune simptome de carcinom bazocelular se numără:

  • pete roșiatice sau zone iritate care persistă;
  • leziuni asemănătoare unor cicatrici, de culoare albă sau gălbuie;
  • răni care rămân deschise și sângerează timp de câteva săptămâni, se închid si se redeschid;
  • excrescențe roz, cu o depresiune centrală;
  • noduli lucioși, de culoare roșie, roz sau albă.

Simptomele carcinomului bazocelular apar, de obicei, în zonele de piele expuse la soare, precum fața, scalpul, umerii, pieptul, gâtul și spatele.

Cum se pune diagnosticul de carcinom bazocelular

Odată ce pacientul se prezintă la medicul specialist dermatolog cu o leziune suspectă, aceasta poate fi ușor examinată pentru a determina dacă este carcinom bazocelular sau nu.

Cea mai comună metodă de diagnostic presupune analizarea leziunii cu ajutorul dermatoscopului. Suspiciunea de carcinom bazocelular nodular sau de alt tip poate fi apoi confirmată efectuând o biopsie, procedură ce presupune extragerea sub anestezie locală a unei mostre de țesut pentru a confirma prezența celulelor canceroase. Analiza este foarte importantă pentru stabilirea subtipului de tumoră, aspect important pentru decizia terapeutică.

Tratamentul carcinomului bazocelular

De cele mai multe ori, tumora poate fi îndepărtată chirurgical, împreună cu o porțiune de piele înconjurătoare, pentru a garanta eliminarea tuturor celulelor canceroase.

O altă metodă eficientă este criochirurgia care presupune congelarea țesutului tumoral cu azot lichid. Avantajul acestei metode de tratament pentru carcinomul bazocelular constă în faptul că nu necesită vreo incizie sau anestezie.

Radioterapia este folosită în cazul tumorilor de carcinom bazocelular greu de îndepărtat sau în cazul în care sănătatea pacientului este precară. Aceasta presupune iradierea repetată a zonei afectate pe parcursul a câtorva săptămâni pentru a distruge celulele canceroase.

În acest moment, tratamentul care a dovedit cea mai mare eficiență în carcinomul bazocelular este chirurgia Mohs, care poate fi efectuată la Centrul Dr. Leventer. Această procedură presupune eliminarea chirurgicală a tumorii în mod ghidat, cu ajutorul examinârii histopatologice, în timp real și îndepărtarea repetată a unor straturi foarte subțiri din pielea înconjurătoare. Fiecare strat este analizat la microscop pentru a confirma absența celulelor canceroase.

Microchirurgia Mohs este recomandată în cazul carcinoamelor bazocelulare dezvoltate la nivelul capului, pe zona degetelor, zona genitală sau fața anterioară a gambei, zone unde trebuie făcută economie de ţesut.

Metoda permite specialistului să îndepărteze cu precizie tumora și să conserve țesutul sănătos, iar pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi. În cei peste 60 de ani de utilizare la nivel internaţional, chirurgia Mohs a avut o rată de succes de 99%.

Specialiștii Centrului Dr. Leventer folosesc chirurgia Mohs de peste 10 ani pentru a vindeca eficient pacienții diagnosticaţi cu carcinom bazocelular.

Dacă prezentați semne de leziuni solare sau aveți un diagnostic de carcinom bazocelular nodular sau de alt tip, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru a găsi împreună metoda optimă de tratament.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online