Dacă suferi de transpirație excesivă, trebuie să știi că există tratamente eficiente pentru problema ta medicală. Pentru că da, este o problemă medicală. Și nu, nu trebuie să te „obișnuiești” cu boala și să lași jena să-ți limitezi interacțiunile sociale. Cu o echipă de experți alături, hiperhidroza poate fi vindecată! La Dr. Leventer Centre, tratamentul transpirației excesive presupune folosirea unor proceduri moderne, cu rezultate dovedite. Hai să descoperi ce putem face pentru tine. 

Ce este hiperhidroza

Hiperhidroza, cum se numește transpirația excesivă în termeni medicali, este un răspuns exagerat al glandelor sudoripare și apare fie ca rezultat al hiperactivității nervului simpatic, care este responsabil de reglarea transpirației, fie ca efect secundar al unor boli endocrine, cardiace, neurologice, autoimune sau oncologice. 

În primul caz, cel mai probabil este o afecțiune moștenită. Se numește hiperhidroză primară sau idiopatică, se declanșează încă din copilărie și se agravează odată cu pubertatea, când sistemul de răcire al organismului se supraturează și produce o cantitate de transpirație de până la cinci ori mai mare decât ar fi normal, sub influența stresului, a emoțiilor intense și a schimbărilor de temperatură. 

În cel de-al doilea caz, vorbim despre hiperhidroză secundară. Este o situație care impune o abordare multidisciplinară, medicul dermatolog recomandând evaluarea de către un coleg de altă specialitate, în funcție de rezultatele evidențiate la anamneză. În cele mai multe cazuri, vinovate de acest tip de hiperhidroză se fac tulburările hormonale, de aceea, am cooptat în echipa Dr. Leventer Centre un medic endocrinolog, care acordă consultații de endocrinologie în clinica noastră și colaborează îndeaproape cu experții dermatologi pentru diagnosticare și alcătuirea celor mai eficiente rute de tratament pentru transpirație excesivă. 

Când e indicat tratamentul pentru transpirație excesivă 

Transpirația abundentă este o afecțiune cu impact emoțional semnificativ – jena de a avea în permanență hainele pătate în zona axilelor și palmele mereu umede determină retragerea din viața socială și autoizolarea, predispunând la însingurare și depresie. Amânarea deciziei de a cere ajutorul unui medic în această problemă nu face decât să accentueze suferința emoțională. 

La Dr. Leventer Centre, recomandăm consultația de dermatologie încă de la primele simptome. Transpirația excesivă care nu este ocazională și nici cauzată de un efort deosebit necesită, cât mai repede după declanșare, evaluarea unui expert pentru identificarea tipului de hiperhidroză și al tratamentului adecvat. Stabilit și efectuat corect, tratamentul transpirației excesive rezolvă atât problema de fond, hiperhidroza, cât și efectele secundare estetice și emoționale ale acesteia. 

Tratamentul pentru transpirație excesivă la Dr. Leventer Centre 

Direcțiile alese în tratamentul transpirației excesive sunt dictate de severitatea bolii. În cazurile ușoare se pot încerca antiperspirantele cu clorură de aluminiu sau medicația anticolinergică, însă de cele mai multe ori este necesară o altfel de abordare, pentru obținerea unor rezultate semnificative și de durată. 

Cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru transpirația excesivă sunt injecțiile cu toxina botulinică, o procedură minim-invazivă, ale căror rezultate durează câteva luni, și chirurgia glandelor sudoripare, o intervenție invazivă, dar care oferă o rezolvare permanentă pentru hiperhidroză. Ambele tratamente sunt disponibile la Dr. Leventer Centre. 

Injecții cu toxina botulinică 

Injecțiile cu toxina botulinică folosite în tratamentul transpirației excesive au o eficiență chiar mai mare decât excizarea glandelor sudoripare, reducând nivelul sudorației cu peste 80%, însă și dezavantajul că sunt o rezolvare temporară, fiind necesară reluarea procedurii după câteva luni. 

Toxina este administrată subcutanat, cu un ac fin, sub anestezie locală – așadar, fără durere. Odată injectată, blochează semnalele nervoase care declanșează transpirația, oprind funcționarea glandelor sudoripare. La 2-4 zile după injectare pot fi observate deja rezultate, însă durează aproximativ două săptămâni până când toxina își face pe deplin efectul. 

Tratamentul pentru transpirație excesivă cu toxină botulinică poate fi efectuat în zona axilelor, palmelor și tălpilor, regiunile cel mai frecvent afectate de hiperhidroză. 

Chirurgia glandelor sudoripare 

La excizarea glandelor sudoripare ca tratament al transpirației excesive se recurge, de regulă, când pacienții nu răspund la alte terapii. La Dr. Leventer Centre cântărim bine alternativele, iar când chirurgia este singura sau cea mai bună opțiune în hiperhidroză, tratamentul intră în sfera de activitate a echipei de medici chirurgi cu experiență din cadrul clinicii noastre. 

Procedura se poate realiza doar în zona axilelor și nu este o intervenție de amploare, ci mai degrabă minoră și relativ simplă (glandele sudoripare se află la suprafață și pot fi excizate ușor). Intervenția durează aproximatv o oră și se face sub anestezie locală, cu instrumente asemănătoare celor folosite pentru lipoaspiraţie, care, prin două incizii reduse ca dimensiuni la nivel axial, chiuretează și aspiră glandele sudoripare. 

Este o soluție permanentă în hiperhidroză, reducând nivelul transpirației cu 75%, iar recuperarea după intervenție este rapidă: pacientul își poate relua activitatea imediat, doar pentru sport având interdicție două săptămâni. După extirparea glandelor sudoripare axiale, rămâne un debit al transpirației considerat normal, asigurat de glandele foarte mici din structura pielii. 

Când trebuie repetat tratamentul cu toxina botulinică pentru transpirație abundentă 

Durata rezultatelor obținute prin injecțiile cu toxină botulinică în tratamentul transpirației excesive diferă de la persoană la persoană, cu o durată de 8 luni – 1 an. După această perioadă, procedura trebuie reluată, pentru a asigura continuitate. 

La primele semne că eficiența toxinei în stoparea transpirației începe să scadă, recomandăm programarea la medicul curant, pentru a discuta oportunitatea unei noi serii de injectări. 

Sfatul colegei noastre Dr. Alexandra Zota

În hiperhidroză este foarte important de stabilit cauza bolii, pentru că dacă există un substrat endocrin, cardiac sau de altă natură, în paralel cu tratamentul transpirației excesive administrat la Dr. Leventer Centre, trebuie abordată afecțiunea de bază. 

„Recomandăm prezentarea la medic imediat după debutul simptomelor pentru că avem în vedere toate implicațiile: o posibilă afecțiune de bază, care să necesite diagnosticare și tratament rapide, problemele estetice generate de hiperhidroză, problemele emoționale. Există tratamente pentru transpirația excesivă care dau rezultate spectaculoase, așadar, nu trebuie să ne împăcăm cu o situație neplăcută și să o lăsăm să ne scadă calitatea vieții”, explică dr. Alexandra Zota, medic dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre. 

Apelează la experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre dacă suferi de hiperhidroză și echipa noastră va identifica tratamentul transpirației excesive optim pentru tine. Tratând boala, restabilim stima de sine a pacienților noștri și le dăm oportunitatea de a-și relua fără rețineri interacțiunile sociale. Programează-te pentru consultație. 

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online