Ce este blefaroplastia chirurgicală

Chirurgia estetică a pleoapelor (blefaroplastia) indeparteaza grasimea, muschii si pielea aflata in exces de la nivelul pleoapei superioare si inferioare, amelioreaza aspectul de ochi obosit si umflat.

Prin chirurgie nu se corecteaza ridurile fine, aspectul hiperpigmentat al pielii pleoapelor si nici sprancenele cazute; aceste probleme sunt corectate prin alte proceduri, cum ar fi liftingul sprancenelor, sau tehnicile de intinerire a pielii, ca procedura skin resurfacing prin laser, care se pot efectua in cadrul aceeleasi operatii.

In unele cazuri, nu este necesara interventia chirurgicala asupra tuturor celor patru pleoape, ci doar asupra celor inferioare sau superioare.

Inciziile sunt situate la nivelul unor pliuri naturale, astfel incat sa fie foarte bine mascate, iar datorita calitatii pielii de la acest nivel, ele devin dupa 6 luni practic invizibile.

Ce presupune intervenția de blefaroplastie chirurgicală?

Blefaroplastia pleoapei superioare
Incizia se face in pliul cutanat natural, situat la nivelul pleoapei. Pielea si grasimea in exces sunt indepartate, iar muschiul orbicular este repozitionat in asa fel incat sa permita un rezultat fiziologic si un aspect imbunatatit estetic. In Centrul Dr. Leventer se utilizeaza laserul CO2 Encore pentru excizia si contractia tegumentului si pentru oprirea instantanee a singerarii. De aceea, nu se observa vanatai dupa operatie, iar vindecarea se face in doar 7 zile.

Blefaroplastia pleoapei inferioare
In urma interventiei sunt indepartate sau repozitionate depozitele de grasime si pielea aflata in exces pentru a intineri zona.Interventia se poate efectua clasic, cu ajutorul bisturiului sau folosind laserul CO2 Encore transconjunctival.

Interventia cu bisturiul se face cu o incizie la cativa milimetri sub gene, extinzandu-se putin si in afara. Daca tonusul pleoapei este slabit, este necesar si un procedeu de suspensie a pleoapei, ceea ce determina o prelungire a timpului de recuperare.

Daca nu exista un exces tegumentar, ci doar o acumulare de tesut adipo,s atunci este posibil ca abordul sa se faca transconjunctival, cu ajutorul laserului.

Astfel poate fi indepartata grasimea aflata in exces la nivelul pleoapei inferioare care formeaza o punga sub ochi, iar pentru excesul de piele folosim laserul CO2 Encore care contracta pielea. Avantajul principal al acestei metode este ca nu raman cicatrici la vedere si nici nu se pun fire de sutura. Dupa tratamentul laser se aplica pe zona operata o piele artificiala care protejeaza aria timp de 3 zile.

Operatia se desfasoara fie in anestezie locala potentata intravenos, fie in anestezie generala.

Durata interventiei este cuprinsa intre 1-2 ore.

Etapele blefaroplastiei

Consultatia initiala pentru chirurgia estetică a pleoapelor (blefaroplastia)

In aceasta intalnire va vor fi descrise si recomandate toate tehnicile ce vor fi folosite in functie de laxitatea pielii, grasimea existenta si alti factori care pot influenta interventia.

Afectiunile de tip hipertensiune arteriala, glaucom, afectiuni retiniene, boli cardiovasculare, diabet, afectiuni tiroidiene – exemplu: hipotirodism trebuie mentionate in aceasta prima intalnire cu medicul, deoarece ele maresc riscurile interventiei , iar informarea noastra corecta permite minimizarea riscurilor operatorii.

blefaroplastie chirurgicala, inainte si dupa interventie

Preoperator

Aspirina sau alte medicamente anti-inflamatorii sunt interzise, cu exceptia situatiei in care sunt prescrise de medicul chirurg.

Fumatul trebuie intrerupt cu minumum doua saptamani preoperator, riscul de aparitie a complicatiilor fiind mult mai mare la fumatori.

Pregatiti o pereche de ochelari de soare pentru a camufla operatia atunci cand plecati acasa.

Postoperator

Asigurati-va ca exista un insotitor care sa va transporte acasa dupa interventie.

Cumparati din timp medicatia necesara dupa operatie.

Pregatiti mici pachetele cu gheata sau ochelari din gel ce pot fi inghetati (grabesc recuperarea postoperatorie scazand inflamatia).

Nu mancati si nu beti lichide cu mai putin 6 ore inainte de operatie. Indepartati machiajul cu 12-24 de ore preoperator.

Respectati indicatiile legate de medicatie, alimentatie si hidratare.

Recuperarea dupa chirurgia estetică a pleoapelor (blefaroplastia)

Durerea dupa operatie este nesemnificativa si rareori se prescrie medicatie antialgica.

Edemul postoperator dureaza intre 5-7 zile.

Firele se indeparteaza intre 3-7 zile postoperator.

Reintoarcere la activitatea cotidiana se poate face in 5 zile, purtand ochelari de soare, si de la 7 zile cu machiaj.

Activitatile fizice se reiau la 2-3 saptamani postoperator.

Este importanta protectia cu crema fotoprotectoare cu factor mare de protectie (mai mare de 15) pe o perioada de minimum 6 luni.

Rezultatul va fi vizibil imediat, dar aspectul final se evalueaza la 3 luni.

Lentilele de contact trebuie evitate timp de 1-2 saptamani.

Pentru o vindecare mai rapida:
• dormiti cu trunchiul ridicat
• folositi pachetele cu gel rece timp de 1-3 zile
• evitati activitati ce suprasolicita ochii cum sunt cititul, privitul la televizor, computer etc.
• folositi ochelari de soare pentru protectie impotriva vantului si razelor solare
• nu consumati alcool, deoarece poate determina retentie hidrica

Recuperarea initiala dureaza o saptamana.

Cateva zile, ochiul va fi umflat si poate prezenta vanatai, mai ales in interventia clasica. Interventia cu laser nu produce vanatai.

Incizia va fi rosie si usor vizibila in perioada de dupa interventie, ea se va aplatiza si decolora treptat.

Riscuri si complicatii

• pozitionare anormala a pleoapei
• cicatrizare anormala
• coloratie cutanata anormala
• reactii anestezice
• sangerare
• vindecare intarziata
• orbire (este extrem de rara, mai mica de 1 la 10.000 de cazuri). Apare dupa o sangerare marcata odata cu indepartarea grasimii palpebrale. Riscul este legat de procedura clasica
• abraziunea corneana este temporara si se vindeca in 1-3 zile prin ocluzie oculara
• vederea incetosata poate aparea in 1% din cazuri si se vindeca cu tratament. • vederea dubla este rara si apare in mai putin de 1% din cazuri, fiind temporara. Pentru sindromul ochilor uscati, se folosesc lacrimi artificiale.

Dificultatea inchiderii ochilor este adeseori temporara, apare imediat postoperator si se datoreaza edemului din operatia clasica. Arareori necesita corectie chirurgicala.

Milia sunt mici chiste temporare la nivelul liniei de sutura; in unele cazuri trebuie indepartate chirurgical.

Hematomul retrobulbar este o complicatie foarte rara si consta in acumularea de sange in spatele ochiului.

Cicatricile postoperatorii
Inciziile sunt plasate astfel incat in conditii normale practic sunt imposibil de vazut. Ele sunt asezate imediat sub gene pentru pleoapa inferioara daca se opereaza clasic sau nu exista in interventia cu laserul, si in pliul preexistent in cazul pleoapei superioare.

Cicatricea pleoapei superioare devine aproape invizibila la 2 saptamani postoperator.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online