Care sunt pașii în tratamentul melanomului 

Specialiștii Dr. Leventer Centre București au stabilit un flux al pacientului cu melanom în clinică, pentru a optimiza implementarea tratamentului melanomului și a scădea riscul de recividă a bolii. 

Primul pas în tratamentul melanomului este evaluarea leziunilor suspecte la consultația de dermatologie. 

Al doilea pas: prelevarea de biopsii din leziunile cu suspiciune dermato-oncologică și analizarea lor în laboratorul de dermatopatologie, pentru confirmarea diagnosticului. 

Pentru al treilea pas în tratamentul melanomului, pacientul este preluat de specialiștii departamentului de chirurgie oncologică și supus unei intervenții chirurgicale. Aceasta presupune extirparea ganglionului santinelă și a tumorii  cu margini de siguranță oncologică. Pentru a crește șansele de vindecare, această intervenție chirurgicală se face la maximum șase saptamani de la stabilirea diagnosticului. 

Ganglionul santinelă este ganglionul limfatic aflat cel mai aproape de tumoră și primul către care migrează celulele canceroase din tumoră. Acesta va fi excizat pentru a fi analizat din punct de vedere histoapatologic, rezulatatul HP al acestuia făcând parte din stadializarea bolii si totodata detereminând necesitatea intrării pe tratament oncologic. Concomitent cu acesta, se va efectua și marginea de siguranță a tumorii, care poate varia, în funcție de stadiul bolii, de la 0,5 la 2 cm. 

Următorii pași în tratamentul melanomului sunt stabiliți în funcție de stadiul bolii. 

De regulă, după intervenția chirurgicală, urmează tratamentul oncologic al melanomului. 

Dacă boala a fost diagnosticată în stadiul III, tratamentul melanomului post-chirurgical înseamnă imunoterapie sau o terapie țintită, în funcție de mutațiile genetice depistate în urma testelor specifice. 

Tehnici chirurgicale la Dr. Leventer Centre

Succesul obținut în tratamentul melanomului depinde de stadiul diagnosticării, dar și de îndepărtarea eficientă, pe cale chirurgicală, a țesutului în care sunt prezente celule canceroase. 

La Dr. Leventer Centre București sunt folosite două tehnici chirurgicale în tratamentul melanomului. 

În cazul lentigo maligna, un tip de melanom aflat în stadiu incipient, neinvaziv, se apelează la microchirurgia Mohs, care presupune îndepărtarea straturilor de țesut în mod progresiv și analizarea fiecăruia, din punct de vedere histopatologic, în timp real. Excizarea se oprește când la microscop nu mai sunt detectate celule anormale. 

Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) în Europa Centrală și de Est pentru microchirurgia Mohs, iar echipa sa include medici cu competențe și formare la standarde internaționale în această tehnică chirurgicală. 

În cazul tratamentului melanomului invaziv, chirurgia clasică este tehnica optimă pentru îndepărtarea țesutului afectat și a ganglionului santinelă. Pacienții care apelează la Dr. Leventer Centre pentru tratamentul melanomului beneficiază de experiența medicilor în acest tip de chirugie și de intervenții efectuate cu aparatură de ultimă generație. 

Apelează cu încredere la specialiștii în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre București, dacă ai leziuni cutanate ce ar putea fi datorate melanomului. Programează-te pentru evaluare, timpul este esențial în tratamentul melanomului! 

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online