melanom malign pe spate sub lupa

Melanomul malign este una din formele de cancer cu cea mai rapidă creștere a incidenței la nivel global. Prevenția, prin protejarea pielii de razele solare, dar și controalele periodice la medicul dermatolog sunt pași necesari pentru a împiedica apariția melanomului sau pentru tratarea lui cu succes dacă este reperat în stadii incipiente. Citește în continuare pentru a afla care sunt stadiile melanomului malign, cauzele, simptomele și formele de tratament.

Ce este melanomul malign?

Melanomul malign este o formă de cancer de piele, care deși nu este cea mai răspândită, este considerată cea mai periculoasă, datorită faptului că are cea mai mare rată de metastazare și deces. Se dezvoltă în melanocite, celulele care produc melanina, pigmentul care colorează pielea și poate apărea în orice zonă a corpului.

Deși cauzele pentru apariția acestei afecțiuni nu sunt cunoscute în totalitate, sunt o serie de factori care pot ridica semnale de alarmă. Expunerea la soare, alături de moștenirea genetică și condițiile climatice sunt principalii factori, care, mai ales alăturați, pot declanșa apariția unui melanom malign. Statistica arată si că incidența cea mai mare a acestui tip de cancer de piele apare la rasa albă expusă la radiații UV.

Semnale de alarmă și simptome

Suspiciunea de melanom malign se ridică atunci când apar simptome precum: o pată nouă, cafeniu închis, negricioasă sau când o aluniță își schimbă aspectul. Dacă observi că o aluniță a devenit asimetrică, are margini neregulate, și-a schimbat culoarea sau a ajuns la o dimensiune de peste 6 mm într-o perioadă scurtă de timp, este indicat să mergi la un control medical de specialitate. Dacă ai peste 30 de ani și îți apar aluniţe noi, acestea sunt considerate de la bun început suspecte.

Fiind o afecțiune corelată cu efectele razelor UV, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu pielea deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochi albaștrii sau verzi și cărora statul la soare le provoacă un disconfort major. Dacă pe parcursul vieții te-ai confruntat cel puțin o dată cu arsuri sau leziuni provocate de razele soarelui, este un semnal că prezinți un risc ridicat de apariție a melanomului malign. Prevenția, prin vizita la dermatolog și prin stabilirea împreună cu acesta a unor metode de precauție personalizate este imperioasă.

Tipuri de melanom malign

Melanomul malign poate fi catalogat în mai multe tipuri în funcție de zona și forma în care se dezvoltă. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Melanom malign superficial. Apare la suprafața pielii și are aspectul unei aluniţe plane. Este cea mai frecventă formă de melanom malign.
  • Melanom malign nodular. Se dezvoltă invaziv, sub epidermă și își face simțită prezența sub forma unei umflături închise la culoare.
  • Melanom malign lentiginos. Apare tot la suprafața pielii sub formă de pată cafenie neregulată, în special în zonele expuse constant la soare, precum fața sau scalpul.
  • Melanom malign lentiginos acral. Este o formă rară de melanom, care apare pe piele, în zone inedite ale corpului, precum palme, tălpi sau sub unghii.

Anumite forme de melanom malign pot apărea și la nivelul mucoaselor sau a ochilor.

Care sunt stadiile melanomului malign?

În momentul în care o persoană a primit diagnosticul de melanom malign, pasul următor îl reprezintă identificarea stadiului în care se prezintă tumora, pentru a putea stabili o formă de tratament adecvată. Sunt 5 stadii principale de dezvoltare, cu subdiviziuni, numerotate crescător, in funcție de gravitatea afecțiunii.

Stadiul de tumoră, stabilit prin diagnostic histopatologic ajută alături de diagnosticul ganglionului santinelă la stabilirea stadiului de boală ( ST= 0, 1, 2, 3, 4)

Stadiul 0 sau melanom in situ surprinde melanomul malign la debut în stratul superficial al pielii și este perfect tratabil. Diagnosticul se stabilește prin biopsie și examen imunohistochimic.

  • Stadiul I este stadiul în care celulele tumorale sunt formate.
  • Stadiul II A, II B și II C – depind de grosimea tumorii și dacă sunt ulcerate sau nu.
  • Stadiul III este stadiul în care melanomul s-a împrăștiat pe cale limfatică la ganglioni și/sau la pielea învecinată.
  • Stadiul IV este stadiul în care melanomul s-a împrăștiat și la alte organe sau zone la distanță de localizarea inițială. Metastazele se pot produce la creier, plămân, ficat sau oase.

Simptomele melanomului malign nu se prezintă într-un mod agresiv, prin urmare pot fi ușor trecute cu vederea. Daca observi schimbări la nivelul pielii, mergi la medicul dermatolog pentru un control dermatoscopic. De asemenea, medicul îți poate realiza parcursul de tratament, atunci când este cazul. 

Diagnosticarea precoce, în stadii incipiente a melanomului malign  crește cu mult șansele de vindecare și nu necesită un tratament invaziv, dacă este depistat într-o formă incipientă.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online