Alunițele sunt cele mai comune „semne” de pe corpul uman și pot fi congenitale (de la naștere) sau dobândite (se dezvoltă pe parcursul vieții). Apar, de obicei, sub formă de excrescențe ovale, cu suprafață fină și cu o dimensiune de până la 5 mm. Culoarea lor variază în funcție de pigmentul fiecărei persoane și pot apărea în orice zonă a corpului. În cele mai multe cazuri sunt inofensive și au un impact strict estetic. Unele sunt considerate semne de frumusețe, devenind la fel de celebre precum purtătoarele lor – Marylin Monroe sau Cindy Crawford. Însă, chiar dacă sunt prezente de la naștere, este recomandată monitorizarea lor constantă. Citește în continuare pentru a afla cum recunoști o aluniță suspectă.

De ce apar alunițele?

În termeni medicali, alunițele sunt cunoscute sub denumirea de nevi melanocitari și se formează prin aglomerarea celulelor responsabile cu producerea melaninei, care dau culoare pielii.

Principalul factor care determină apariția alunițelor este cel genetic. În funcție de bagajul ADN cu care te naști, ești predispus la mai multe sau mai puține alunițe. Dacă pielea este deschisă la culoare, ai șanse în plus să-ți apară alunițe. Modificările hormonale pot influența, la rândul lor, apariția alunițelor. În cazul celor dobândite, expunerea la soare este cel mai puternic factor.

Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe care apar, în general, în perioada copilăriei sau în adolescență și care vor persista toată viața. Creșterea și apariția lor trebuie să se oprească în jurul vârstei de 25-30 de ani.

Alunițe normale vs. alunițe periculoase

Cât timp alunițele nu ies din parametrii normali și își păstrează caracteristicile inițiale, nu prezintă niciun pericol. Dar dacă își schimbă forma ori dimensiunea, sau apar într-un număr alarmant într-o perioadă scurtă de timp, este indicat să mergi la un control dermatologic pentru a determina riscul la care ești expus.

Vizita la medic este recomandată și în cazurile în care numărul alunițelor depășește 50, ai avut în familie cazuri de melanom sau ai avut arsuri solare, mai ales în copilărie. Cu atât mai mult cu cât controlul dermatologic nu este unul intruziv sau dureros, medicul făcând o evaluare specializată cu ajutorul dermatoscopiei.

Monitorizarea alunițelor este un pas important în prevenirea cancerului de piele, mai ales în formă de melanom. Poți face asta singur cu ajutorul oglinzilor, odată ce te-ai familiarizat cu locul și aspectul lor și le poți observa evoluția. Este indicat să le numeri și să documentezi apariția unora noi. Pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul, ești primul care poate observa și cea mai mică modificare a alunițelor personale.

Cum recunoști o aluniță suspectă?

ABC-ul alunițelor este un ghid care te ajută să-ți evaluezi alunițele într-un proces de auto-examinare. Mai ales în timpul sezonului cald, când pielea este expusă în mod constant la razele UV, este important să acorzi o atenție sporită alunițelor și să te obișnuiești să-ți faci o evaluare cel puțin o dată pe lună. De asemenea, este recomandat să te dai pe piele, chiar și când nu ești la plajă, cu cremă de protecție solară și să eviți expunerea la soare între orele prânzului și amiază.

Criteriile de care trebuie să ții seama pentru a depista o aluniță suspectă sunt următoarele:

  • asimetria părților;
  • margini neregulate;
  • culoare neagră, roșie, albă sau pigmentare neuniformă;
  • diametrul mai mare de 6 mm;
  • evoluția, sau dobândirea unor noi caracteristici, precum sângerarea sau mâncărimea.

Alunițele își pot schimba aspectul pe parcursul timpului, fără a deveni periculoase sau suspecte, mai ales în timpul adolescenței, sarcinii sau după vârsta de 50 de ani. Însă, dacă apar modificări de dimensiune, culoare sau formă în alte perioade, acestea pot semnala cauze mai grave. Orice aluniță apărută la vârsta maturității este considerată suspectă.

În cazul în care o aluniță riscă să devină cancerigenă, nu există simptome care să semnalizeze acest lucru, în afară de modificările semnalate mai sus.
De aceea, medicii specialiști recomandă efectuarea unui control medical anual, pentru a nu lăsa nicio schimbare să treacă neobservată. Cu cât o aluniță cancerigenă este depistată mai rapid, cu atât șansele unui tratament salvator cresc.

Dacă o aluniță sau mai multe ți se par suspecte, vizita la dermatolog este necesară. Medicul specialist poate realiza o „hartă” a alunițelor atipice, prin examinarea dermatoscopică a pielii, care permite fotografierea fiecărei alunițe sau pete suspecte în parte și monitorizarea lor prin comparație la interval de 6 luni sau un an.

Alunițele suspecte se operează și examenul histopatologic arată dacă sunt benigne sau au devenit maligne. Operația nu comportă niciun risc pentru pacient!

Nu poți evita apariția alunițelor, dar poți evita ca acestea să devină periculoase pentru sănătatea ta. Dacă ai suspiciuni în legătură cu alunițele tale sau dacă ai impresia că au suferit schimbări în ultima perioadă de timp, nu aștepta ca temerile tale să se confirme și fă-ți o programare la medicul dermatolog acum!