Ce sunt alunițele?

Alunițele, numite medical nevi, sunt pete brune, de obicei de dimensiuni mici, care apar frecvent pe pielea expusă la soare.
Alunițele apar încă din timpul copilăriei și adolescenței, însă, pe parcursul vieții de adult, mai ales în funcție de stilul de viață și gradul de protecție solară asumat, alunițele se pot multiplica. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe pe corp, care își pot schimba aspectul pe parcursul timpului sau se pot estompa de la sine. Alunițele nu sunt în general amenințătoare, însă, în unele cazuri pot deveni cancerigene. De aceea este importantă monitorizarea lor atentă și adoptarea măsurilor de prevenție, din timp, împotriva cancerului de piele.

Alunițele sunt cele mai comune semne de pe corp, prezente la orice persoană, într-un număr mai mare sau mai mic. Pot fi congenitale ( de la naștere) sau dobândite (apar mai târziu).

De obicei sunt de dimensiuni mici, până la 5 mm, de formă relativ rotundă, cu suprafață fină și de culoare închisă (maro sau negru). Alunițele pot apărea în orice zonă a corpului și în cele mai multe cazuri au un impact strict estetic. Nu întâmplător alunițele sunt recunoscute ca “semne ale frumuseții”!

Alunițe noi pe corp și față – de ce apar și cât sunt de periculoase?

Deși alunițele apar încă din copilărie, este normal ca pe parcursul vieții de adult să apară unele noi. După vârsta de 40 de ani, orice este nou apărut pe piele ar trebui să fie văzut de un dermatolog.

Nu se cunosc cu certitudine cauzele pentru apariția nevilor, dar se cunosc anumite situații care favorizează apariția și evoluția lor:

•Înaintarea în vârstă
•O piele deschisă la culoare
•Păr de culoare blond sau roșcat
•Ochi deschiși la culoare
•Un istoric de familie care include o hartă atipică de alunițe
•Experimentarea unor efecte secundare, la unele medicamente care suprimă sistemul imunitar
•Mutații genetice
•Arsuri solare sau expunerea în exces la soare
•Bronzul artificial

Chiar dacă apar mai târziu, alunițele nu sunt neapărat periculoase. Este importantă monitorizarea lor prin auto-examinarea lunară a pielii și controlul anual de dermatologie , pentru fi în controlul propriei sănătăți.

Tipuri de alunițe

Alunițe normale
Sunt mici, cafenii, plane sau proeminente, simetrice, cu margine regulată, bine delimitate de pielea din jur.
Considerate chiar semne de frumusețe, ele apar oriunde pe corp, dar mai ales pe zonele expuse la soare, încă din primii ani de viață.

alunițe-normale

Tipuri de alunițe

Alunițe atipice sau displazice
Sunt leziuni benigne dar asimetrice, cu margine neregulată, dințată, de culori variate, de la cafeniu deschis la cafeniu închis, cu diametru mai mare de 5 mm, localizate oriunde pe corp.
O persoană poate avea atât alunițe fără risc, cât și alunițe atipice. Cu cât apar mai multe alunițe atipice, cu atât riscul de melanom malign este mai mare. Riscul transformării alunițelor sub influența razelor solare sau a micilor traumatisme, ca frecatul de marginea lenjeriei sau manșeta cămășii, este foarte mare.

alunițe-atipice

Semnale de alarmă sau când devine o aluniță periculoasă?

Dacă o aluniță crește, își modifică forma, își schimbă culoarea sau apar mai multe culori, apar noduli în suprafață sau sângerează, trebuie să solicitați o consultație de urgență cu un medic dermatolog.
Tratamentul de conservare sau intervenția vor fi decise împreună cu medicul, în funcție de natura aluniței și evoluția ei.
Regula ABCDE
Această regulă este un protocol internațional pentru monitorizarea alunițelor. Sunt identificate 5 aspecte de care fiecare persoană trebuie să țină cont când vine vorba de alunițe:
A – asimetrie
B – (border) bordurile sau marginile neregulate
C- culoarea – mai multe culori sau o pigmentare neuniformă
D – diametrul – mai mare de 6 mm
E – evoluția – orice modificarea nouă, apariția unor noi caracteristici, precum sângerarea sau pruritul

Factori de risc pentru alunițe cancerigene

Unele persoane prezintă un grad mai mare de risc pentru melanom, in funcție de:
Mărimea alunițelor cu care s-au născut.Alunițele congenitale sunt clasificate ca mari dacă au mai mult de 5 mm.
Existența unor alunițe “anormale”.Alunițele care au o formă și margini iregulare sunt denumite atipice și sunt ereditare.
Un număr mare de alunițe.Un număr mai mare de 50 de alunițe pe corp repezintă un semnal de alarmă pentru specialiștii în dermatologie.
Un istoric personal sau de familie de melanom

Prevenție sau cum ai grijă de sănătatea pielii

Când vine vorba de prevenție împotriva cancerului de piele, sunt 3 măsuri care nu trebuie nicidecum ignorate:

Protecția solară
Folosirea unei creme cu factor de protecție solară este recomandată în orice sezon, atât pentru corp cât și pentru față. În timpul verii, un tricou alb, subțire, de bumbac oferă aceeași protecție ca o cremă cu spf 15.

Razele UVB și UVA sunt responsabile de bronzul pielii în sezonul estival. Însă, bronzarea este de fapt o formă de protecție a pielii împotriva razelor, care au un efect dăunător asupra pielii expuse. Expunerea la soare îmbătrânește pielea prematur și poate agrava stadiul unor boli de piele deja existente.

spf

Auto-examinarea
Chiar dacă pare dificil, cu ajutorul unui „jurnal de piele” sau al telefonului, poți să te familiarizezi cu locația majorității alunițelor tale.
Prin auto-examinare, adică observarea periodică (lunară) a pielii și a alunițelor, poți observa dacă au apărut modificări de structură sau leziuni, excrescențe sau alunițe noi.
Auto-examinarea se poate face cu ajutorul unei oglinzi. Nu uita să verifici zonele mai inaccesibile de pe corp, precum scalpul, palmele, degetele, axilele, pieptul, picioarele sau zona genitală.

Examen dermatologic de rutină
Pielea are nevoie de aceeași atenție pe care o acorzi oricărui alt organ. La un consult de dermatologie, medicul observă și examinează structurile de pe piele, iar în cazul alunițelor, știe, în funcție de aspect, dacă este una suspectă sau nu.
Cu ajutorul dermatoscopiei, metodă non-invazivă de examinare a pielii, medicul verifică straturile profunde ale pielii, pentru a elimina orice suspiciune de afecțiune cutanată.
În plus, la Dr. Leventer Centre poți opta pentru o dermatoscopie cu aparatul FotoFinder, care pe lângă faptul că realizează o hartă digitală a alunițelor de pe corp, salvează imaginile, care pot fi comparate cu un nou set de imagini la următorul control dermatologic.

Diagnostic alunițe

În cadrul examenului clinic, medicul dermatolog decide dacă are nevoie de informații suplimentare în legătură cu una sau mai multe alunițe. Dacă suspectează că o aluniță poate fi cancerigenă, va inspecta pielea dermatoscopic și/sau va preleva țesut (biopsie) pentru examinarea microscopică, în laboratorul de anatomo-patologie .

Cum te pregătești pentru o consultație de dermatologie?

•Notează-ți modificările pe care le-ai remarcat sau orice simptom nou pe care îl ai
•Spune-i medicului dacă și ce tip de tratament medicamentos urmezi în momentul consultului
•Dă-i medicului toate detaliile în legătură cu o excizie de aluniță din trecut ( locația de pe piele și data când a fost realizată procedura). De asemenea, dacă ai rezultate de la o biopsie, arată-i-le medicului.
•Nu purta machiaj – pentru o examinare cât mai corectă a feței
•Fă-ți o listă cu toate întrebările pe care vrei să le adresezi medicului.

În ceea ce privește alunițele, cele mai frecvente întrebări din partea pacienților sunt:

•E posibil ca alunița să fie cancerigenă?
•Care este parcursul de diagnostic?
•Cum pot să previn apariția unor alunițe noi?
•Cum îmi dau seama dacă o aluniță trebuie examinată la dermatoscop?

De asemenea, în timpul examenului clinic, medicul te poate întreba:

•Când ai observat prima dată alunița în cauză
•Dacă e congenitală (din naștere) sau recent apărută
•Dacă ai observat în ultimul timp modificări de structură, culoare sau diametru
•Dacă ți-ai excizat alte alunițe în trecut
•Dacă ai un istoric personal sau de familie de melanom sau alt tip de cancer
•Dacă ai suferit de arsuri solare în trecut și dacă te expui frecvent la soare.

Opțiuni de tratament la Dr Leventer Centre

Supravegherea prin dermatoscopie computerizata FotoFinder
• Fotografierea aspectului aluniței din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop;
• Stocarea datelor în computer, calcularea unui scor de risc; compararea aspectului la controlul periodic;
• Realizarea hărții dermatoscopice.

Excizia chirurgicală a alunițelor riscante și examinarea lor la laboratorul de histologie.

Supravegherea, diagnosticul și tratamentul alunițelor se face de către medicul specialist.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online