consult dermatologie

O dermatoscopie este cunoscută și sub numele de microscopie prin epiluminiscență și este o metodă eficientă de depistare a unei afecțiuni de piele sau a unui tip de cancer de piele în stadii incipiente, dar mai ales de prevenție. Mai ales în cazul melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele, dermatoscopia poate să fie un instrument important de prevenție. 

Dermatoscopie – ce este și când se face? 

O dermatoscopie este o metodă neinvazivă de examinare a pielii. Cu ajutorul unui aparat sunt examinate straturile profunde ale pielii și analizate leziunile sau alunițele suspecte. Prin dermatoscopie, medicul detectează modificările cutanate pe care nu ar putea să le observe cu ochiul liber și astfel, poate să facă diferența între o leziune benignă și una malignă. 

O dermatoscopie este nu numai o metodă sigură și eficientă de diagnostic, dar este și o metodă de prevenție. Este recomandată, în special, în următoarele situații:

 • Alunițe numerose pe corp, majoritatea de dimensiuni mari
 • Alunițe care își modifică aspectul sau dimensiunea
 • Apariția unor alunițe noi, mai ales după vârsta de 30 de ani
 • Rude care au sau au avut o formă de cancer de piele
 • Un diagnostic precedent de melanom 
 • Piele deschisă la culoare
 • Arsuri solare în copilărie sau la vârstă adultă
 • Frecventarea saloanelor de bronzare artificială

În ce situații este recomandată o dermatoscopie?

Dacă există suspiciunea ca o aluniță sau leziune să poarte risc de tumoră, medicul dermatolog va recomanda realizarea unei dermatoscopii. Prin dermatoscopie sunt depistate leziunile cutanate de tip nevi, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular cu celule scuamoase sau melanom. Prin dermatoscopie se pot diagnostica și:

 • Boli ale scalpului (alopecia areată)
 • Boli ale părului
 • Anomalii ale unghiilor
 • Infecții ale pielii

Examinarea dermatoscopică poate să facă diferența între o viață lungă și sănătoasă și o boală nemiloasă care putea să fie prevenită sau depistată în stadii incipiente.  

Cum se face o dermatoscopie?

Dermatoscopia se realizează cu ajutorul dermatoscopului. Acesta este un aparat cu o lentilă specială, conectată la un sistem de iluminare propriu, care amplifică de până la 10 ori alunița sau leziunea examinată. Procesul este similar cu privitul de la depărtare cu ajutorul unei binoclu, dar spre deosebire de acesta, dermatoscopul nu numai mărește leziunea analizată, dar permite vizualizarea și “sub piele”. Se aplică gel pe piele și dermatoscopul inspectează zona de interes. 

Nu trebuie să vă pregătiți în mod special pentru o dermatoscopie. Singura indicație este să nu aplicați creme sau unguente pe zona care urmează să fie examinată, măcar cu 24 de ore înainte de consultație. 

Beneficiile dermatoscopiei

 • Ajută la prevenirea apariției cancerului de piele
 • Ajută la diagnosticarea corectă și rapidă a unei leziuni cutanate
 • Ajută la detectarea în stadii incipiente a cancerului de piele 
 • Amână efectuarea biopsiei până când aceasta este cu adevărat necesară
 • Ajută la identificarea marginilor unei tumori 

“Noi recomandăm examinarea pielii la cabinetul de dermatologie o dată pe an. În cadrul consultației de rutină verificăm tot corpul atât clinic, dar și cu ajutorul dermatoscopului și verificăm orice semn sau leziune care ar putea să fie periculoase. Există peste 3 000 de afecțiuni dermatologice care au aceleași semne clinice. Fiecare poate fi diagnosticată corect în cadrul unei consultații de dermatologie și astfel prevenim apariția unei probleme care ne pune sănătatea și viața în pericol”, Gabriela Dodan, medic primar dermatolog la Dr. Leventer Centre. 

Fotofinder – cel mai nou serviciu de screening de la Dr. Leventer Centre 

Fotofinder este un aparat cu care medicul dermatolog realizează o hartă computerizată a alunițelor de pe întregul corp. În același timp, prin dermatoscopie digitală, care este integrată aparatului, alunițele sau leziunile care sunt suspecte se pot mări de 10 ori pentru o evaluare mai bună. Fotofinder stochează fotografiile iar la următorul consult dermatologic le compară cu cele actuale.

Prevenția este cea mai bună formă de tratament iar la Dr. Leventer Centre găsești o echipă de specialiști dedicați sănătății pielii tale!

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online