consult-dermatologie-Dr. Leventer-Centre, afectiune analizata la nivelul spatelui

Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 2 și 3 milioane de oameni dezvoltă o formă de cancer non-melanom și în jur de 130.000 sunt diagnosticați cu melanom la nivel mondial, în fiecare an. Într-un asemenea context, un diagnostic timpuriu îți poate salva viața. Citește în continuare pentru a afla mai multe detalii despre importanța dermatoscopiei în examinarea pielii.

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este o metodă neinvazivă de examinare a pielii, considerată la momentul actual cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului de piele, dar și de prevenție. În cadrul unei investigații dermatoscopice, medicul dermatolog folosesește un aparat numit dermatoscop, prin care poate vedea ce se întâmplă în straturile mai profunde ale pielii tale.

Dermatoscopul, printr-o lentilă specială atașată la o sursă de lumină, amplifică de 10 ori imaginea pe care o captează, permite astfel vizualizarea mai profundă a unei leziuni cutanate şi face diferența dintre cele benigne și maligne. Diferența dintre cele două tipuri de leziuni determină mai departe efectuarea sau nu a unei biopsii.

 Dermatoscopie clasică vs. dermatoscopie digitală

Ambele tipuri de dermatoscopie presupun folosirea dermatoscopului, însă în forme diferite.

Dermatoscopia clasică implică două forme: nepolarizată și polarizată. Prima se realizează prin dezinfectarea zonei care urmează să fie analizată și așezarea instrumentului pe piele. Metoda polarizată nu necesită dezinfectare, pentru că dermatoscopul nu atinge pielea.

Dermatoscopia digitală este realizată la fel ca și cea clasică, dar presupune o etapă în plus. În cazul unei leziuni sau alunițe suspecte, aceasta este fotografiată în mod regulat și ținută într-o evidență a medicului dermatolog, pentru a putea compara imaginile în timp și a observa dacă apare o schimbare semnificativă. Necesită conectarea dermatoscopului la un calculator.

Dermatoscopia digitală este cea mai simplă, rapidă și eficace metodă de cartografiere a alunițelor și semnelor de pe piele și de a ști în timp real dacă se produce o modificare suspicioasă.

 Importanța dermatoscopiei în examinarea pielii

Două alunițe pot arăta la fel, dar una dintre ele poate fi melanom. Ochiul, chiar cel specializat al dermatologului, nu este întotdeauna suficient pentru a depista o aluniță sau o pată suspectă. Vizita la medicul dermatolog și folosirea dermatoscopului ca metodă de investigare, pot depista un tip de cancer de piele incipient.

Melanomul, forma cea mai agresivă a cancerului de piele, este curabil dacă este depistat într-un stadiu precoce. Cancerul de piele este o boală care nu prezintă simptome, precum durere, sângerare sau mâncărime decât în stadii avansate, prin urmare șansele de a fi depistată la debut, sunt destul de mici. Prevenția, prin vizite la medicul dermatolog și prin screening de piele sunt esențiale pentru a ști ce se întâmplă cu pielea ta și pentru a avea șanse mari de vindecare în cazul în care ești afectat de o formă de cancer de piele.

Dermatoscopia îmbunătățește acuratețea diagnosticului și reduce numărul de biopsii, dar și a exciziilor chirurgicale. Cu ajutorul acestui instrument, medicul tău va putea să vadă mult mai clar marginile sau dimensiunile aluniței sau leziunii și va putea determina, mai ales cu metoda dermatoscopiei digitale, dacă prezintă pericol.

 Când este indicată o investigație dermatoscopică?

Dacă observi apariția subită a mai multor alunițe, mai ales după vârsta de 30 de ani sau modificarea formei, dimensiunilor sau culorii celor deja existente, mergi la medicul dermatolog pentru a verifica dacă ai motive de îngrijorare sau nu.

În cazul în care frecventezi saloanele de bronz artificial sau de-abia aștepți vara ca să stai la soare, fă-ți o programare la medicul dermatolog și cere o investigație dermatoscopică. De asemenea, dacă în familia ta sunt cazuri de persoane cu cancer de piele sau dacă ai moștenit de la părinții tăi o piele cu multe alunițe, este bine să te gândești la prevenție. Nu în ultimul rând, dacă ești o persoană cu ten deschis spre pal, păr și ochi deschiși la culoare, este important să știi că ești mai predispus la apariția unei forme de cancer de piele față de alte persoane.

Dacă pielea ta îți transmite semnale îngrijoratoare, vino la Dr. Leventer Centre, unde medicii noștri specialiști îți pot cartografia alunițele prin aplicarea metodei dermatoscopiei și îți pot da un diagnostic cu acuratețe, în câteva minute.

Examinarea dermatoscopică poate să facă diferența între o viață împlinită, trăită fără frică și o boală care îți pune direct viața în pericol, deși putea fi prevenită. Ai grijă de pielea ta și fă screening periodic pentru a o păstra sănătoasă!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online