Control alunițe la clinica de dermatologie în București

Alunițele sunt cele mai comune semne de pe corpurile noastre și din această cauză avem tendința să le ignorăm sau chiar să le considerăm inofensive. Din fericire, în cele mai multe cazuri, prezența alunițelor pe suprafața pielii nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră.

Totuși, recomandăm ca alunițele tale să fie examinate anual de un medic dermatolog pentru a te asigura că acestea sau alte semne de pe corp nu reprezintă un pericol pentru sănătate. O parte importantă a procesului de prevenire a cancerelor de piele este reprezentată de auto-examinarea pielii acasă în mod regulat.

Importanța screening-ului dermatologic, inclusiv a biopsiei

Chiar dacă știi câte alunițe ai pe corp și unde sunt localizate, doar medicul dermatolog este cel care poate spune cu precizie dacă o aluniță este periculoasă sau nu. În unele cazuri, doar o biopsie a aluniței poate stabili cu exactitate dacă o aluniță prezintă risc de cancer de piele.

Un control anual este indicat mai ales persoanelor care:

 • Au fost diagnosticate cu un cancer de piele sau leziuni precanceroase;
 • Au rude care au fost diagnosticate cu melanom malign;
 • Prezintă un număr ridicat de alunițe;
 • Au suferit arsuri solare;
 • Petrec mult timp la soare;
 • Apelează la bronzul artificial;
 • Au trecut printr-un transplant de organe.

Cum se desfășoară screening-ul anual?

Controlul dermatologic anual presupune o examinare amănunțită a alunițelor și a semnelor suspecte care apar pe suprafața pielii. Pentru a analiza alunițele medicul va folosi un dermatoscop, un aparat care oferă o imagine mărită a alunițelor examinate.

Dacă în timpul consultului medicul dermatolog nu identifică una sau mai multe alunițe suspecte, întregul proces poate dura 10-15 minute. După screening, specialistul poate oferi o serie de recomandări legate de îngrijirea pielii și limitarea riscurilor asociate cu cancerele de piele.

Ce se întâmplă dacă o aluniță e suspectă?

Dacă dermatoscopia duce la identificarea unei alunițe suspecte, medicul dermatolog va recomanda o dermatoscopie computerizată cu aparatul Fotodinder. Acest aparat realizează o hartă computerizată a tuturor alunițelor de pe corp și permite o evaluare mai bună a acestora.

După observarea unei alunițe suspecte urmează o biopsie a aluniței pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Biopsia unei alunițe atipice permite stabilirea cu exactitate a cauzei care a dus la apariția sau modificarea acesteia și care sunt pașii de urmat.

În timpul biopsiei alunițelor, medicul îndepărtează o mostră de țesut dintr-o aluniță suspectă, care este analizată sub microscop.

Controlul alunițelor acasă

Controlul regulat al alunițelor la un dermatolog reprezintă o parte importantă a prevenției împotriva cancerelor de piele. Cu toate acestea, autoexaminarea pielii acasă este la fel de importantă, în acest fel pot fi identificate din timp alunițele suspecte.

Este recomandată examinarea îndeaproape a petelor și alunițelor care:

 • Și-au modificat forma, mărimea sau culoarea;
 • Sângerează sau nu se vindecă timp de mai multe săptămâni;
 • Sunt asimetrice sau au margini neregulate;
 • Au crescut într-un interval de timp scurt.

Un control al alunițelor este o modalitate simplă și la îndemână pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de piele. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre îți vor oferi informațiile necesare pentru examinarea alunițelor acasă și îți vor spune care sunt pașii de urmat atunci când apare o leziune suspectă. Programează-ți un consult.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online