pacienta in timpul unui consult de endocrinologie

Tulburările glandelor endocrine pot avea o gamă largă de manifestări, inclusiv la nivel cutanat. Nu de puține ori, afecțiunile dermatologice au substrat endocrin și atunci, este crucială combinarea expertizei medicilor din cele două specialități pentru a diagnostica corect și a trata eficient pacientul. Ce înseamnă consultul de endocrinologie în acest context? Explicăm imediat. 

Ce înseamnă consultul endocrinologic 

Consultul de endocrinologie, care ajută medicul să stabilească dacă pacientul suferă de o boală endocrină și să afle care este aceasta, presupune o discuție despre simptomele prezentate și istoricul medical personal și familial (anamneza), urmată de o examinare fizică generală și locală (palparea tiroidei). 

De regulă, după acești pași, medicul are un diagnostic de etapă, pe care i-l prezintă pacientului. Însă pentru stabilirea diagnosticului de certitudine mai sunt necesare investigații. Medicul endocrinolog poate recomanda, pentru clarificare, ecografia de tiroidă și analize de sânge specifice. După efectuarea acestora, pacientul se întoarce pentru interpretarea rezultatelor, aflarea diagnosticului și stabilirea planului terapeutic. 

boli de piele endocrinologie infografic

Când este necesar un consult de endocrinologie 

Orice semn că ar putea exista un dezechilibru hormonal trebuie să ducă pacientul la cabinetul medicului endocrinolog. Acneea poate fi efectul unei tulburări hormonale, la fel alopecia. Hirsutismul sau pilozitatea excesivă la femei este, de asemenea, rezultatul unei afecțiuni endocrine, de cele mai multe ori. Iar transpirația excesivă sau hiperhidroza se poate manifesta pe fondul diabetului sau hipertiroidismului. 

Alte simptome care impun un consult de endocrinologie sunt: cresterea in volum a tiroidei (gusa), insomnia și oboseala constantă, iritabilitatea, senzația de slăbiciune, fluctuațiile de greutate, pierderea sau creșterea apetitului, setea constantă, infertilitatea, amenoreea. 

În ce constă un consult endocrinologic la Dr. Leventer Centre 

La Dr. Leventer Centre, dermatologia și endocrinologia își dau mâna pentru a diagnostica și trata corect pacienții care suferă de boli de piele de cauză endocrină. Consultul de endocrinologie îi urmează firesc celui de dermatologie când: 

  • pentru manifestarea cutanată este suspectată o cauză hormonală; 
  • este diagnosticată o afecțiune dermatologică ce se poate asocia cu o tulburare a glandei tiroide. În cazul unui număr mare de pacienți cu vitiligo, de exemplu, a fost descoperită și o afecțiune endocrină: tiroidită autoimună Hashimoto, diabet, hipertiroidie, boala Addison (insuficiența suprarenală) sau boala Basedow-Graves (gușă cu hipertiroidism și exoftalmie). 

Medicul endocrinolog din echipa de experți a clinicii Dr. Leventer Centre urmează toți pașii necesari consultului de endocrinologie, dar în același timp, are grijă să analizeze și să coreleze simptomele și rezultatele analizelor și investigațiilor pentru a stabili dacă există o relație cauză-efect între sistemul endocrin și manifestarea dermatologică a pacientului. 

Când suspiciunile sunt confirmate și pacientul este diagnosticat cu o boală dermatologică de cauză endocrină sau cu două afecțiuni distincte ce țin de cele două specialități, medicul endocrinolog și medicul dermatolog concep împreună un plan terapeutic special, care să trateze ambele afecțiuni. 

Ce analize de endocrinologie pot fi necesare 

Pentru confirmarea suspiciunii că la baza manifestării dermatologice stă o dereglare hormonală, medicul poate recomanda, după consultul de endocrinologie: 

  • efectuarea unei ecografii de tiroidă; 
  • dozarea hormonală – testarea nivelurilor de tiroxină (T3) și triiodotironină (T4), hormonii secretați de glanda tiroidă, și al TSH – hormonul mesager prin care glanda pituitară transmite glandei tiroide cantitatea de hormoni pe care trebuie să o secrete. Acestea arată dacă există o dereglare a tiroidei – hipertiroidism sau hipotiroidism; 
  • dozarea anticorpilor specifici bolilor autoimune tiroidiene (ATPO – anticorpi antitireoperoxidază, ATGL – anticorpi antitireoglobulina, TRAB – anticorpi antireceptor TSH). Un nivel crescut poate semnala prezența tiroiditei Hashimoto sau a bolii Basedow-Graves; 
  • Free-T, care arată nivelul testosteronului liber, dozarea 17-OH Progesteron (17 hidroxiprogesteron) și dozarea dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S), marker al secreției de androgeni la nivelul corticosuprarenalei, pot fi recomandate pacientelor diagnosticate de medicul dermatolog cu hirsutism și/sau virilizare; 

În funcție de afecțiunea suspectată, medicul va completa recomandările de analize și cu alte testări, menite să clarifice diagnosticul. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni endocrine 

Hipotiroidismul, o altă disfuncție a glandei tiroide frecvent diagnosticată, are printre simptome manifestări cutanate. Persoanele cu deficit de hormoni tiroidieni au pielea uscată și unghiile fragile și se pot confrunta cu căderea părului. Cauza cea mai frecventa a hipotiroidismului este  tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto. 

Hipertiroidismul, care cauzează transpirația excesivă, se numără printre cel mai frecvent diagnosticate afecțiuni endocrine. Hiperhidroza poate apărea însă și din alte cauze endocrine: tulburările hormonale din sarcină sau menopauză, diabet, tumori neuroendocrine. 

Nodulii tiroidieni pot sa apara la orice varsta si de multe ori sunt descoperiti intamplator in urma efectuarii unei ecografii tiroidiene. 

Sindromul ovarelor polichistice afectează un număr mare de femei. La nivel cutanat, acesta poate determina apariția acneei și hirsutismului. Pilozitatea excesivă la femei mai poate fi declanșată însă și de sindromul Cushing, de hiperplazia congenitală a suprarenalelor și de anumite tumori secretante de androgeni. 

Osteoporoza este diagnosticata de multe ori abia dupa aparitia unei fracturi de fragilitate, riscul de aparitie crescand odata cu instalarea menopauzei. Pentru a diagnostica osteoporoza sau pentru a stabili riscul de aparitie al unei fracturi de fragilitate este nevoie de o evaluare endocrinologica a factorilor de risc, percum si de efectuarea testului DXA (osteodensitometrie). 

Diabetul, poate cel mai des diagnosticată boală de cauză endocrină (peste 1.250.000 de pacienți sunt în evidențele medicilor din România), poate duce la îngroșarea pielii, la apariția de pete maronii (dermatopatia diabetică) și la declanșarea vitiligo. 

Acum, că ai aflat în ce constă un consult de endocrinologie complet, corelat cu manifestările dermatologice, te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru a beneficia de expertiză și de tratament eficient în cazul unei boli de piele de cauză endocrină. Programează-te pentru consultație și lasă echipa de experți a clinicii din București să aibă grijă de sănătatea ta. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online