Crema de protecție solară nu ar trebui să lipsească din arsenalul de îngrijire al oricărei persoane care își iubește și respectă pielea, în special pe timpul verii, avertizează specialiștii.
Este vital să petreci cât mai mult timp în natură, pentru sănătatea ta. Activitățile în aer liber, sub directa acțiune a soarelui cresc aportul de vitamina D, indispensabilă pentru sănătatea și mineralizarea oaselor și buna funcționare a sistemului imunitar.
Dar oricâte beneficii are soarele asupra sănătății, nu poți trece cu vederea efectele nefaste ale radiațiilor UV asupra pielii, care pot produce arsuri solare, acestea fiind un factor de risc pentru apariția cancerelor de piele.
Ce este crema de protecție solară?
Recunoști o cremă cu protecție solară atunci când aceasta are inscripționat pe ambalaj un număr SPF. Specialiștii în dermatologie arată că cea mai ridicată și eficientă cremă de protecție solară are un SPF între 30-50. Cu cât valoarea indicată este mai mare, cu atât protecția este mai bună. Protecția maximă este de 50, care blochează razele UV în proporție de 98%.
Crema îți asigură protecția de care ai nevoie atunci când ieși din casă, pe timpul verii, atât pentru zona feței cât și pe regiunile de corp expuse la soare – decolteu, gât, brațe, picioare. Astfel, specialiștii recomandă folosirea cremelor de protecție solară pe toată durata anului, nu doar vara.
De ce să te protejezi de soare?
O parte din energia solară care ajunge pe pământ este alcătuită din raze ultraviolete (UV). Când razele ultraviolete UVA și UVB ajung la nivelul pielii, distrug celulele și provoacă răni vizibile sau invizibile, care se traduc într-o creștere a numărului de alunițe, pistrui, riduri și chiar cancere de piele.
Arsurile solare reprezintă și ele o formă de afectare a pielii și apar la câteva ore după expunerea neprotejată la soare. Ca urmare a acestor arsuri, apare și efectul de bronzare, adică o pigmentare sporită a pielii, la câteva zile după expunerea la soare. Crema cu protecție solară previne arsurile solare și este important să o folosești constant, oricât de mult îți place pielea ciocolatie.
Dincolo de a preveni îmbătrânirea prematură a pielii determinată de soare, ridurile și petele pigmentare, o cremă de protecție solară reduce șansele de apariție a cancerelor de piele, precum carcinomul și melanomul. În general, cancerele de piele apar din cauza expunerii neprotejate la soare, precum și a frecventării saloanelor de bronzat. Cancerele de piele apar, cu precădere, în zonele expuse frecvent la soare precum scalpul, buzele, urechile, gâtul, brațele, mâinile, picioarele și spatele.
Nu doar pielea ta trebuie protejată, ci și pielea copiilor, mult mai sensibilă și delicată. Arsurile solare la copii și adolescenți pot și ele crește riscul de apariție a melanomului mai târziu în viață, din cauza distrugerii ADN-ului din celulele pielii. Atenție, însă! Crema cu protecție solară nu este recomandată copiilor mai mici de 6 luni. Aceștia trebuie feriți de soare în perioada prânzului și trebuie protejați cu haine adecvate.
Cum alegi un produs bun și cum îl aplici?
Pentru față și corp se recomandă utilizarea a două produse diferite, pentru fiecare situație: o cremă pentru față și o cremă specială pentru corp. Crema cu protecție solară pentru față este special concepută pentru pielea sensibilă din regiunea feței, așadar nu amesteca produsele, pentru a evita neplăcerile vizibile pe piele.
Deși cremele cu SPF 30-50 sunt ideale, în cazul în care expunerea la soare este ocazională, de scurtă durată – de exemplu ieși la cumpărături, sau să îți plimbi câinele etc – SPF 15 ar fi minimum necesar.
Crema cu protecție solară cu SPF mai mare de 30 este obligatorie atunci când ai activități extinse în aer liber, alergat, hiking, înot sau alte sporturi, plajă.
Tips&tricks:
- Este important să alegi produsele cu spectru larg, de calitate, astfel încât să te protejeze deopotrivă de razele UVA și UVB.
- Pentru activități precum înotul și alte sporturi acvatice, alege creme cu o rezistență ridicată la apă. Oricât de rezistente ar fi aceste produse, însă, nu sunt permanente. Există creme care rezistă în jur de 40 de minute de activitate în apă, în timp ce altele rezistă până la 80 de minute.
- Se recomandă aplicarea cremei de protecție solară cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, ca să aibă timp să intre în piele. Crema se reaplică o dată la 2 ore, în timpul expunerii la soare, și de fiecare dată după ce înoți sau transpiri excesiv.
- Aplică produsul și pe zonele neglijate, precum zona urechilor, în spatele lor, pe scalp – dacă acesta este expus direct la soare.
- Crema cu protecție solară se utilizează și atunci când sunt nori pe cer, deoarece 80% din radiațiile UV ajung în continuare pe pământ.
- Nu uita nici de crema după plajă. Pe piață sunt disponibile loțiuni care se aplică după plajă și după ce ai folosit, în prealabil, crema cu protecție UV. Crema după plajă este special concepută ca să refacă bariera de protecție a pielii, să calmeze și să hidrateze pielea agresată de soare.
Pe lângă utilizarea cremei cu protecție solară, este important să îți protejezi pielea și prin alte metode, în special vara. Folosește pălării și ochelari de soare de calitate, cu lentile anti-radiații UV. Îmbracă-te cu articole care sunt făcute din materiale de calitate, care lasă pielea să respire și evită să te expui la soare la orele de vârf, când radiațiile sunt foarte puternice.