excizie-aluniță

O excizie de aluniță se face atunci când în urma unui consult dermatologic, medicul dermatolog observă o serie de semnale de alarmă la una sau mai multe alunițe. O aluniță suspectă poate fi o aluniță cancerigenă, care de cele mai multe ori este un semn de melanom. Singurul în măsură să facă o evaluare corectă și să pună un diagnostic de precizie este medicul dermatolog.

Cum recunoști o aluniță suspectă?

O aluniță poate fi considerată suspectă și trebuie evaluată de un medic specialist atunci când își schimbă într-un timp relativ scurt aspectul sau mărimea. Criteriile de care trebuie să ții seama pentru a depista o aluniță suspectă sunt următoarele:

  • asimetria părților;
  • margini neregulate;
  • culoare neagră, roșie, albă sau pigmentare neuniformă;
  • diametrul mai mare de 6 mm;
  • evoluția, sau dobândirea unor noi caracteristici, precum sângerarea sau mâncărimea.

Nu orice modificare de structură este echivalentă cu un cancer de piele, însă, ținând cont de faptul că nu există simptome care să semnalizeze transformarea unei alunițe normale în una cancerigenă (în afara celor enumerate mai sus), orice schimbare trebuie evaluată de medic. 

Excizie aluniță – când este recomandată ?

Medicul specialist este cel care dă indicația de excizie aluniță în urma parcurgerii următoarelor etape:

  1. consultație dermatologică – implică anamneza și aflarea istoricului medical al pacientului, dar și un examen clinic.
  2. dermatoscopia, clasică sau prin metoda FotoFinder – realizează o hartă a alunițelor de pe corp. 

Orice modificare a alunițelor necesită o investigare mai profundă  și un tratament corespunzător. Dacă o aluniță este suspectă, medicul va face o mică operație în anestezie locală, numită excizie de aluniță și va trimite proba de piele să fie analizată la microscop, în laboratorul de histopatologie. 

“Noi recomandăm examinarea pielii la cabinetul de dermatologie o dată pe an. În cadrul consultației de rutină verificăm tot corpul atât clinic, dar și cu ajutorul dermatoscopului și verificăm orice semn sau leziune care ar putea să fie periculoase. Există peste 3 000 de afecțiuni dermatologice care au aceleași semne clinice. Fiecare poate fi diagnosticată corect în cadrul unei consultații de dermatologie și astfel prevenim apariția unei probleme care ne pune sănătatea și viața în pericol”, Gabriela Dodan, medic primar dermatolog la Dr. Leventer Centre. 

Excizie aluniță – procedura medicală

Excizia de aluniță sau chirurgia alunițelor este o procedură dermatologică prin care sunt extirpate una sau mai multe alunițe suspectate de a fi tumori maligne. O excizie de aluniță se face sub anestezie locală, fără ca pacientul să simtă vreun disconfort sau durere. În cadrul procedurii, se îndepărtează alunița suspectă cu o margine de piele de 1-2 mm pentru siguranță.

Proba excizată este trimisă în laboratorul de histopatologie, unde medicul anatomopatolog o analizează. 

Procedura de excizie aluniță și de analiză a probei este cea mai sigură și cea mai non-invazivă pentru pacient. În urma exciziei, rămâne o cicatrice care dispare de la sine în câteva săptămâni. 

Spre deosebire de alte proceduri, precum laserul sau cauterizarea, care ard țesutul, excizia de aluniță permite analizarea probei și stabilirea unui diagnostic de precizie. Doar așa putem știi dacă alunița a fost un nev, adică o leziune benignă, sau un melanom, adică una malignă. 

Află cum să-ți faci singur auto-examinarea pielii și vino la un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre, centrul medical dedicat exclusiv sănătății pielii, dacă ești îngrijorat. În cazul cancerului de piele, prevenția salvează vieți. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online