Un melanom malign, deși nu este cea mai frecventă formă de cancer de piele, este cea mai agresivă. Are cea mai mare rată de metastază și deces, motiv pentru care depistarea precoce este vitală. La momentul actual, conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt înregistrate în jur de 132.000 de cazuri de melanom în fiecare an, la nivel mondial.
Ce este melanomul malign și cum este depistat?
Melanomul malign este o formă de cancer de piele care se dezvoltă în melanocite, celulele care dau pigment pielii. Se poate dezvolta în orice zonă a corpului, inițial pe piele, apoi, pe calea vaselor limfatice, ajunge la organele interne unde dezvoltă metastaze.
În fazele de debut, o tumoră malignă identificată drept melanom este asemănătoare alunițelor existente deja pe piele. De aceea, riscul de a nu fi recunoscută drept tumoră, în absența unei opinii avizate a medicului dermatolog, este mare.
Recomandarea medicilor dermatologi de pretutindeni este de a merge la controlul anual dermatologic de rutină pentru a preîntâmpina probleme serioase de piele. De asemenea, este recomandat mersul la cabinetul dermatologic la orice modificare apărută la nivelul pielii.
Pentru diagnosticul de melanom, timpul este foarte important. Dacă ați ajuns la medicul dermatolog cu o suspiciune de cancer de piele, acesta, după examinarea clinică va recomanda biopsia. În urma rezultatelor acesteia, medicul va ști dacă este necesară intervenția de excizie
largă. Însă, este vital ca între efectuarea biopsiei și operația de excizie a marginii de siguranță să nu treacă mai mult de 6 săptămâni, pentru a crește șansele de supraviețuire.
Tratament pentru melanom
Melanomul are 5 stadii de boală:
● Stadiul 0 sau melanom in situ. Melanomul malign este la debut în stratul superficial al pielii și este perfect tratabil. Diagnosticul se stabilește prin biopsie și examen imunohistochimic.
● Stadiul I – formarea celulelor tumorale. Tumora capătă grosime și pătrunde în derm, dar nu prinde ganglionii limfatici.
● Stadiul II A, II B și II C – tumora are o grosime de 1-2 mm și este ulcerată sau nu, iar în ganglioni nu se regăsesc celule tumorale (IIA, IIB, IIC).
● Stadiul III este stadiul în care melanomul s-a împrăștiat pe cale limfatică la ganglioni și/sau la pielea învecinată.
● Stadiul IV este stadiul în care melanomul s-a împrăștiat și la alte organe sau zone la distanță de localizarea inițială. Metastazele se pot produce la creier, plămân, ficat sau oase.
Dacă este depistat în stadiile incipiente, melanomul malign poate fi tratat în următorii pași:
1. Intervenția
Intervenția de biopsie. În funcție de stadiul tumorii se recomandă și analizarea ganglionului santinelă (operație care scoate ganglionul prin care a trecut preferențial limfa care a venit de la tumoră). În acest moment se obține stadiul de boală după care se face tratamentul oncologic medicamentos. Sunt stadii de boală care nu necesită încă medicamente și sunt stadii mai avansate care necesită terapie.
2. Evaluarea
Pentru începerea tratamentului oncologic în stadiile avansate de boală este necesară și evaluarea mutației genetice BRAF din tumoră sau ganglionul santinelă.
3. Investigațiile de tip CT sau RMN
Investigațiile de tip CT sau RMN se recomandă ulterior de medicul oncolog, înaintea începerii programului de tratament medicamentos.
4. Excizie și terapie
Tratamentul în melanom începe cu excizia marginii de siguranță și continuă atunci când este cazul (dacă sunt prezente deja metastazele) cu terapie imunologică și terapie targhet.
5. Tratament medicamentos
Între operație și aplicarea terapiei medicamentoase trec uneori mulți ani. Nu se face terapie medicamentoasă în scop preventiv în acest moment, ci se administrează doar pentru formele de boală cu metastaze evidente.
Pentru a asigura că un număr cât mai mare de pacienți cu melanom au șanse mai mari de supraviețuire, cercetările medicale în acest domeniu sunt foarte active. Cercetătorii își propun să identifice metode prin care să oprească răspândirea celulelor canceroase la organe, să ajute la prevenția melanomului și să descopere noi tratamente pentru tratarea cancerului.
4 descoperiri științifice despre melanom
1. Cum se răspândește melanomul?
Într-un studiu publicat în anul 2016, cercetătorii au explicat că au descoperit că melanomul, înainte de a se răspândi la alte organe, eliberează mici vezicule care conțin molecule de microARN. Aceste molecule “pregătesc” dermul să primească și să transporte mai departe în
corp celulele canceroase.
Astfel, prin identificarea schimbărilor produse la nivelul dermului de pregătirea propagării celulelor canceroase, medicii pot depista mult mai devreme melanomul. De asemenea, în timp, pot fi produse medicamente care să inhibe acest proces de metastază.
2. Nano-vaccin
Un studiu publicat în anul 2019 prezintă rezultatele unui grup de cercetători în privința unui nano-vaccin testat pe șoareci. Cercetătorii au injectat în șoareci 2 peptide (șiruri scurte de aminoacizi prezenți în celulele canceroase) prin mici particule de dimensiuni nanometrice de
polimer biodegradabil. Experimentul a funcționat ca în cazul unor vaccinuri virale.
În urma injectării, sistemul imunitar al șoarecilor a identificat celulele injectate și le-a atacat. La nivel de testare de laborator pe șoareci, experimentul s-a dovedit funcțional ca măsură preventivă la șoarecii sănătoși și la tratarea unor tumori primare în conexiune cu imunoterapia.
3. De ce devine melanomul atât de agresiv?
Un posibil răspuns a fost publicat în anul 2019 într-un studiu în care cercetătorii identifică celulele de grăsime ca factor adjuvant pentru melanom să ajungă în stratul profund al pielii. În apropierea celulelor canceroase, celulele de grăsime ajută proteinele de tip citokine să migreze spre cele canceroase. Astfel, genele inhibă reacția receptorilor și permit tumorii să absoarbă o concentrație mare de proteină beta TGF, care stimulează celulele canceroase și le face să fie agresive.
Cercetătorii au reușit să blocheze acest proces într-un experiment de laborator pe șoareci.
4. De ce imunoterapia nu dă rezultate în peste 60% din cazurile de melanom?
Într-un studiu publicat în 2019, cercetătorii au explicat legătura dintre un tratament de imunoterapie funcțional și tipul de metabolism al pacientului cu melanom. În cazul pacienților cu un proces de metabolizare a acizilor grași mai rapid, imunoterapia a dat rezultate. În schimb, în cazul pacienților cu un proces de metabolizare a acizilor grași mai lent, imunoterapia nu a funcționat.
Rezultatele acestui experiment ajută la identificarea rapidă a pacienților cărora le poate fi prescris tratamentul de imunoterapie cu succes. De asemenea, reprezintă un pas important spre medicina personalizată.
Cercetările științifice continuă în domeniul cancerului de piele, în speță pentru melanom, cu scopul de a identifica metode de răspândire a celulelor canceroase spre organe și de a identifica noi metode și terapii funcționale.
Medicii de la Dr.Leventer Centre sunt la curent cu cele mai noi studii în domeniu și cu protocoalele internaționale de tratament pentru melanom.