Zona Zoster
Zoster, cunoscută și sub denumirea de Herpes Zoster, afectează rădăcinile nervoase şi se manifestă la nivel cutanat printr-o erupție dureroasă sub formă de vezicule pline cu lichid. Zona Zoster afectează în special persoanele peste 50 de ani, dar poate apărea și la tineri.
Zona Zoster e provocată de infecția latentă cu virusul varicelo-zosterian, responsabil şi pentru varicelă, cunoscută popular ca „vărsat de vânt“. Persoanele care au avut varicelă în copilărie pot face Zona Zoster la maturitate, pentru că virusul poate rămâne în organism, în stare latentă, zeci de ani, declanșându-se pe fondul unei imunități scăzute.
În prezent, nu există un tratament care să ducă la eliminarea din organism a virusului ce provoacă Zona Zoster. Protocolul terapeutic pentru Zona Zoster, ce prevede administrarea de antivirale și întărirea sistemului imunitar al pacientului, are ca scop atenuarea simptomelor până la dispariția lor, reducerea riscului de apariție a nevralgiei postherpetice și prevenirea recividei.
Zona Zoster nu este contagioasă, însă virusul varicelo-zosterian se transmite la contactul direct cu erupțiile cutanate, iar persoana infectată va face varicelă.
Tratamentul pentru Zona Zoster la Dr. Leventer Centre
Specialiștii în dermatologie ai Dr. Leventer Centre caută cea mai bună abordare, adaptată la fiecare pacient în parte, după stabilirea diagnosticului de Zona Zoster.
Se are în vedere tratamentul simptomatic al Zonei Zoster și prevenirea complicațiilor, iar protocolul terapeutic presupune, pe lângă administrarea de medicamente pe cale orală și tratamente locale, adoptarea unui regim alimentar bogat în nutrienți, menit să crească rezistența organismului la infecții.
Tratamentul pentru Zona Zoster include, de regulă:
- medicamente antivirale, pentru inactivarea virusului, oprirea erupțiilor și scăderea riscului de apariție a nevralgiei postherpetice;
- antiinflamatoare nesteroidiene, pentru atenuarea durerii resimțite în zona afectată de erupțiile specifice Zonei Zoster, sau corticosteroizi și anestezice locale, dacă durerile sunt severe;
- tot pentru atenuarea durerilor pot fi prescrise și anumite anticonvulsivante și antidepresive – acestea din urmă ajută și la atenuarea simptomelor în nevralgia postherpetică;
- antibiotice, pentru prevenirea ori tratarea suprainfecțiilor bacteriene din zona erupțiilor cutanate;
- antihistaminice și aplicații locale cu unguente, pentru calmarea mâncărimilor;
- vitamine din complexul B, care au efect regenerator și pot reduce efectele negative ale Zonei Zoster asupra sistemului nervos.
Pentru durerea resimțită în Zona Zoster, la centrul Dr. Leventer se face fizioterapie cutanată antialgică cu laser, unde ultrascurte, ultrasunete sau unde de șoc.
Când mergi la medic? Simptome în Zona Zoster
De obicei, Zona Zoster se manifestă cutanat pe o regiune redusă a corpului (cel mai des, la nivelul toracelui) sau pe față, foarte rar erupția fiind generalizată.
Pe lângă erupţia caracteristică, reprezentată de vezicule pline cu lichid, în regiunea afectată mai pot apărea simptome ca prurit, durere intensă, amorțeli, furnicături ori senzația de arsură.
Pacienții cu Zona Zoster mai acuză dureri de cap, fotofobie, oboseală, dureri musculare, febră, frisoane.
Toate acestea sunt semnale care trebuie să te trimită la medic.
Dacă Zona Zoster se manifestă la nivel ocular, este vorba despre o urgență medicală. Zona Zoster oftalmică poate duce la pierderea vederii, tratamentul trebuie instituit fără întârziere.
Factori de risc pentru Zona Zoster
- Vârsta: peste 50 de ani – este motivul pentru care după 50 de ani se recomandă imunizarea.
- Stresul prelungit, oboseala cronică.
- Afecțiunile care slăbesc sistemul imunitar – ex: HIV/SIDA, cancer.
- Tratamentele oncologice – chimioterapie, radioterapie.
- Medicamente imunosupresoare prescrise pacienților care au trecut printr-un transplant sau au boli autoimune.
La persoanele care au virusul varicelo-zosterian în organism, oricare din acești factori poate acționa ca un catalizator, reactivându-l și declanșând Zona Zoster.
Complicații date de întârzierea tratamentului
Dacă tratamentul pentru Zona Zoster nu este administrat în primele 72 de ore de la declanșarea bolii, se creează condiții pentru apariția nevralgiei postherpetice – durere care poate persista câteva luni după vindecarea erupției cutanate.
Alte complicații posibile, care apar tot din cauza întârzierii tratamentului antiviral pentru Zona Zoster, sunt encefalita, mielita, sindromul Ramsay-Hunt, infecțiile bacteriene dezvoltate în zona erupțiilor, pierderea temporară sau permanentă a vederii.
Zona Zoster poate fi prevenită prin vaccinare, care oferă protecție în fața herpes Zoster și a complicațiilor posibile în caz de boală pentru minimum 4 ani.
Dacă prezinți simptome de Zona Zoster, este extrem de important să mergi de urgență la medic, pentru instituirea rapidă a protocolului terapeutic. Apelează cu încredere pentru diagnosticarea și tratamentul Zonei Zoster la medicii specializați în afecțiunile dermatologice ai Dr. Leventer Centre. Solicită o programare.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii
Dr. Dragoș Pencu
Medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reparatorie
Fă o programareDr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programareDr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programareDr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programareDr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programareDr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea
marți 24 septembrie 2024
Cel mai bun tratament pentru ciuperca unghiei ți-l oferă specialistul
Când te confrunți cu micoza unghiei, este esențial să știi câteva lucruri: nu va trece de la sine, duce la complicații dacă nu...
Dermatologie clinică
luni 23 septembrie 2024
Imagini cu alunițe periculoase. Cum recunoști nevii pigmentari care necesită consult de specialitate
Cel mai probabil, ai citit despre alunițele periculoase, dar știi cum arată, la ce trebuie să fii atent pentru a le identifica pe...
Dermato-oncologie
miercuri 21 august 2024
Herpesul genital poate fi confundat! 6 boli asemănătoare cu această BTS
Ce simptome sunt asociate cu herpesul genitalBoli asemănătoare cu herpesul genitalHerpesul genital poate fi confundat! Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală...
Dermatopatologie
miercuri 21 august 2024
Cel mai bun tratament pentru dermatita seboreică este cel recomandat de dermatologul tău
Declanșată de factori de mediu, de stres sau pe fondul unor boli, cu simptome ușoare sau severe și posibil în asociere cu alte afecțiuni...
Dermatopatologie
luni 19 august 2024
Tratamentul semnelor post-acneice. Scapă de cicatrici cu ajutorul procedurilor moderne
Acneea, mai ales în forma ei severă, poate lăsa urme pe față, prelungind trauma emoțională și după vindecare. Este o problemă întâlnită la...
Dermatologie clinică
marți 9 iulie 2024
„Iritații” ale pielii. Cauze, tipuri, tratament și sfatul dermatologului pentru prevenirea lor
Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu o iritație pe piele. Aceasta reprezintă...
Articole Medicale
miercuri 26 iunie 2024
Bubițe de la căldură. Când apare și cum tratăm erupția provocată de miliaria
Una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară o reprezintă miliaria sau bubițele de la căldură. Erupția cutanată care se poate manifesta în...
Dermatopatologie
marți 18 iunie 2024
Dr. Leventer Centre a găzduit un curs european de microchirurgie Mohs, organizat de EADV
În perioada 8-10 iunie, Dr. Leventer Centre a găzduit un curs de microchirurgie Mohs, organizat de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV),...
Stiri