Chirurgia alunițelor este o procedură dermatologică prin care sunt excizate una sau mai multe alunițe suspecte de a fi tumori maligne.

Alunițele active pot fi excizate fără niciun risc. În anestezie locală, se îndepărtează alunița cu o margine de piele de 1-2 mm pentru siguranță, iar defectul rezultat se coase cu fire care se resorb.

Fragmentul obținut în urma exciziei va fi  trimis la analiză, la laboratorul de histopatologie. Varianta aceasta este cea mai sigură metodă de îndepărtare a alunițelor. După finalizarea procedurii se va observa o cicatrice. Aceasta trebuie îngrijită  în jur de o săptămână. Semnele care rămân se șterg treptat în următoarele săptămâni și sunt mult mai ușor de camuflat decât alunița în sine.

Ai o aluniță suspectă? Fă o programare la Dr. Leventer Centre

Nu este recomandat să scoatem alunițele suspecte prin alte metode, cum ar fi laserul sau cauterizarea. Arderea țesutului împiedică analizarea aluniței la microscop. Analiza histopatologică este esențială, deoarece ne arată dacă alunița a fost un nev, adică o leziune benignă, sau un melanom, adică una malignă. 

În cazul în care se dovedește că alunița este o leziune malignă, medicul curant știe ce pași are de urmat pentru a extirpa tumora în întregime, înainte de a afecta și alte țesuturi.

Există forme de alunițe care se pretează și la alte metode de excizie și care nu necesită biopsia. Însă, evaluarea alunițelor și decizia extirpării chirurgical sau prin alt tip de metodă, aparține în întregime medicului specialist dermatolog.

Puteți cere informații despre toate variantele de excizie și împreună cu medicul să alegeți care este cea mai bună pentru alunița în cauză.

Chirurgia alunițelor este necesară, dar trebuie să fie recomandată de medic. De asemenea, scoaterea preventivă a tuturor alunițelor nu este indicată, dacă această variantă nu este recomandată de către medic, în urma unui examinări complete și a unei dermatoscopii. 

Când ai făcut ultima dată un screening de piele?

Centrul Dr. Leventer este centrul medical dedicat exclusiv sănătății pielii și oferă consultanță calificată pentru orice afecțiune dermatologică. Te așteptăm pentru orice problemă de piele cu care te confrunți!