De ce să alegi Dr. Leventer Centre

Lider în dermato-chirurgie oncologică

200.000 de pacienți. 60.000 de biopsii, venite inclusiv prin intermediul celor 400 de medici parteneri activi. 12.000 de diagnostice oncologice.

Echipă multidisciplinară

Tumor board format din specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică.

Abordare terapeutică 360°

Plan de tratament complet. Intervenții chirurgicale în cancerul cutanat și terapii complementare.

Diagnostic de certitudine

Primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră.

Timp de răspuns scurt

Timp de răspuns scurt în cazul în care este necesară biopsia.

Acreditare și training Mohs

Singurul centru din Europa Centrală și de Est acreditat în microchirurgia Mohs și în trainingul medicilor în tehnica Mohs.

Ce este ciuperca unghiei, simptome și tratament

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o afecțiune frecventă, întâlnită preponderent la persoanele în vârstă – afectează 10% din populația generală, 20% din persoanele cu vârsta peste 60 de ani și 50% din cele cu vârsta peste 70 de ani. Deși e privită mai mult ca o problemă de natură estetică, este mai mult decât atât: lăsată netratată, poate provoca disconfort și durere, poate duce la afectarea țesuturilor și la pierderea unghiilor și poate declanșa afecțiuni secundare mai grave, precum celulita infecțioasă și osteomielita. 

Micoza unghiei poate fi rezistentă la medicamente și, cu cât este mai severă și mai extinsă, cu atât este mai greu de tratat. De aceea, te sfătuim să ceri ajutor de specialitate de la primele simptome. Cel mai mic semn că ai putea avea de-a face cu ciuperca piciorului sau cu micoza unghiei mâinii trebuie să te determine să programezi o consultație de dermatologie. Prin diagnosticare certă și inițierea imediată a terapiei medicamentoase, ai cele mai bune șanse să scapi de probleme și să previi complicațiile. 

Unghiile frumoase și sănătoase sunt la o programare distanță. Echipa de experți dermatologi a clinicii Dr. Leventer Centre te poate ajuta în caz de onicomicoză cu plan terapeutic personalizat. 

Ce este ciuperca unghiei

Onicomicoza este o infecție fungică ce determină modificări la nivelul unghiilor de la mâini și picioare: colorare sau decolorare (cel mai des, unghiile se îngălbenesc), îngroșare, fragilizare și desprindere de patul unghial. Debutează ca o mică pată albă sau galbenă sub unghie și de acolo avansează, afectând unghia în totalitate, în lipsa unui tratament adecvat, pentru a se extinde apoi și la cele vecine. 

În timp, ciuperca unghiei duce la acumularea de reziduuri de keratină subunghial și la onicoliză, la fărâmițarea și la ruperea unghiei, iar în cel mai sever caz, la pierderea acesteia. 

Cauzele ciupercii unghiei

Onicomicoza este cauzată de fungi microscopici – dermatofiți, levuri și o specie de fungi din genul Aspergillus – care invadează stratul de keratină al unghiilor și se înmulțesc atunci când întâlnesc condiții favorabile – căldură și umezeală. Dintre dermatofiți, cel mai frecvent responsabili sunt Trichophyton rubrum și Trichophyton mentagrophytes, iar dintre levuri, Candida, care provoacă cel mai adesea onicomicoze ale mâinilor la persoanele care stau mult cu mâinile în apă. Onicomicozele cu fungi din genul Aspergillus sunt rare. 

Fungii pătrund în unghii prin mici fisuri sau leziuni și proliferează ajutați de umiditate (mai ales în cazul picioarelor), de o igienă precară și/sau de anumite afecțiuni medicale, care slăbesc sistemul imunitar (diabet, HIV/SIDA). 

Onicomicoza este foarte des asociată cu micoze superficiale cu alte localizări, cum ar fi Tinea cruris (inghinal), Tinea corporis (pe zone corporale neacoperite de păr) și Tinea pedis, cunoscută și ca „piciorul atletului”. 

Tipuri de onicomicoză

În funcție de locul de debut și modelul de invazie fungică, există patru tipuri de onicomicoză. După cum am menționat și anterior, ciupercile dermatofite sunt agenții patogeni predominanți, dar pot fi implicate și levuri (în special Candida albicans) și ciuperci non-dermatofite. 

Iată particularitățile fiecărui tip de ciupercă a unghiei: 

Onicomicoza subunghială distală

Este un tip de ciupercă a unghiei ce afectează deopotrivă mâinile și picioarele și care debutează în marginea liberă, extinzându-se spre cuticulă. Cauzată cel mai frecvent de agentul patogen Trichophyton rubrum, onicomicoza subunghială distală determină hiperkeratoză subunghială (îngroșarea țesutului subunghial), onicoliză (desprinderea unghiei de patul unghial) și striații gălbui în centrul lamei unghiale. 

Este cea mai frecventă formă de ciupercă a unghiei și este, de regulă, asociată cu o altă afecțiune, numită piciorul atletului. 

Onicomicoza albă superficială

Este mai puțin comună și este preponderent o ciupercă a piciorului. Debutează cu pete terne cu margini albe, pentru ca pe măsură ce infecția se extinde, petele să se unească până când întreaga suprafață a unghiei este acoperită. Unghia devine aspră și fragilă, prăfoasă și sfărâmicioasă. 

Trichophyton mentagrophytes se face vinovat, în general, pentru acest tip de micoză a piciorului, care reprezintă aproximativ 10% din cazurile de onicomicoză diagnosticate. 

Onicomicoza subunghială proximală

În acest caz, Trichophyton rubrum invadează treptat repliul proximal al unghiei (zona de piele care înconjoară și acoperă unghia în partea proximală), matricea unghială și, în final, lama unghială, care devine albă sau gălbuie și moale. 

Acest tip de onicomicoză este mai rar, întâlnit mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Afectează în egală măsură unghiile de la mâini și de la picioare și poate duce la pierderea unghiei. 

Onicomicoza candidozică

Cauzat de levuri din genul Candida (în special Candida albicans), acest tip de boală este asociat cu umiditatea constantă și expunerea repetată la apă și dă cel mai frecvent ciuperca unghiei la mâini. Pielea din jurul unghiei devine roșie, inflamată și dureroasă, iar unghia se albește sau se colorează, se îngroașă, devine friabilă și denivelată, își încetinește creșterea și se desprinde de patul unghial. 

Nu doar expunerea constantă la apă, ci și administrarea prelungită de antibiotice poate perturba echilibrul microorganismelor care trăiesc pe pielea noastră, favorizând înmulțirea levurilor. 

Factori de risc

Infectarea cu fungi și proliferarea acestor microorganisme la nivelul unghiilor de la mâini sau de la picioare sunt favorizate de o serie de factori care țin de mediu, de comportamentele noastre și de starea de sănătate: 

  • transpirație excesivă – umezeala e un mediu propice pentru ciuperci; 
  • încălțăminte strâmtă, închisă, care menține picioarele calde și transpirate; 
  • igienă precară; 
  • obiceiul de a umbla în picioarele goale în locuri unde infecțiile fungice se pot răspândi cu ușurință: piscine, saune, dușurile și vestiarele din sălile de sport; 
  • traumatisme la nivelul unghiei (fungii pătrund în unghii prin fisuri și leziuni); 
  • afecțiuni dermatologice preexistente, precum psoriazisul și onicodistrofia; 
  • probleme de circulație, cum este boala arterială periferică; 
  • boli care slăbesc sistemul imunitar – diabet, HIV/SIDA; 
  • tratamente cu imunosupresoare (urmate în bolile autoimune și post-transplant); 
  • vârsta înaintată. 

Simptomele ciupercii unghiei

Manifestările onicomicozei pot fi ușor diferite în funcție de microorganismul care a declanșat-o, dar toate formele duc la modificări structurale și de culoare. Iată care sunt cele mai comune simptome: 

  • îngroșarea unghiei; 
  • colorarea unghiei (de regulă, în alb, galben sau maro); 
  • deformarea unghiei; 
  • fragilizare, predispoziție la rupere, crăpare și sfărâmare; 
  • desprinderea lamei unghiale de patul unghial (onicoliză); 
  • acumularea de reziduuri de keratină subunghial; 
  • miros neplăcut; 
  • disconfort și durere (mai ales la contactul unghiei bolnave cu încălțămintea și în timpul mersului). 

Ciuperca unghiei la picior

Ciuperca unghiei piciorului este mult mai frecventă decât cea a unghiei de la mâini – și pentru că se ia mai ușor de pe suprafețele infectate, vara, când mergem desculți, și pentru că mediul cald și umed din șosete și încălțăminte favorizează dezvoltarea fungilor. Dificil de tratat din cauza mediului favorizant, onicomicoza piciorului poate provoca disconfort semnificativ, se extinde foarte ușor de la o unghie la celelalte și poate duce la pierderea unghiei (sau unghiilor), în lipsa tratamentului. 

Micoza unghiei la mâini

Pe lângă disconfortul și durerea din stadiile severe ale bolii, care pot duce la dificultăți în folosirea mâinilor pentru activitățile de zi cu zi, ciuperca unghiei la mâini reprezintă și un inconvenient de natură estetică mai pronunțat decât cea exprimată la picioare. Îngroșarea și colorarea unghiei afectate de boală, desprinderea de patul unghial și ruperea ei strică aspectul mâinilor și pot avea un impact emoțional negativ, în special în cazul femeilor. 

Poze cu ciuperca unghiei

Persoanele afectate de ciuperca unghiei se simt, de regulă, jenate în public – dacă problema e localizată la mâini, încearcă să le țină mai mult ascunse, dacă este la picior, vor refuza să meargă la plajă sau la piscină ori să poarte sandale vara. Nu trebuie să ajungi în această situație. Identificând corect simptomele încă de la apariție, poți apela la medic rapid, pentru inițierea neîntârziată a tratamentului. Șansele de vindecare sunt mai mari când acționezi din timp. 

Îți punem la dispoziție câteva poze cu ciuperca unghiei la picioare și la mâini, pentru a vedea ce modificări provoacă. Dacă recunoști simptomele, programează-te la dermatolog. 

ciuperca unghiei

medic si pacient cu ciuperca unghiei

onicomicoza

Diagnosticul micozei unghiei

Pentru ca tratamentul să aibă cele mai mari șanse de reușită, micoza unghiei trebuie diagnosticată cu precizie. După examinarea fizică efectuată de medicul dermatolog în cadrul consultației, îți va fi recomandat un test specific de laborator, pentru a confirma prezența fungilor prin microscopie sau cultură. În unele cazuri, se pot folosi teste de reacție în lanț a polimerazei (PCR) pentru a identifica tipul specific de ciupercă. 

Tratamentul ciupercii unghiei la Dr. Leventer Centre din București

Ciuperca unghiei nu trece de la sine, iar îndepărtarea porțiunii de unghie afectată de ciupercă nu înseamnă și îndepărtarea sursei infectării. Fără tratament adecvat, aceasta va crește din nou tot bolnavă, iar infecția va continua să se răspândească. Prin identificarea corectă a cauzei, medicul poate stabili un tratament personalizat, cu șanse mari de reușită. Acesta poate consta în: 

Tratament cu antifungice

Antifungicele topice și orale sunt tratamentul de elecție în ciuperca unghiei. Combinația de comprimate și aplicații locale este eficientă în până la 80% din cazuri, însă pentru a obține rezultate, pacienții trebuie să urmeze întocmai indicațiile medicului și să nu se abată de la schema terapeutică, chiar dacă poate dura între 6 și 18 luni până ce unghia afectată va reveni la normal. 

Tratamentul cu laser

Este o tehnică terapeutică modernă, cu eficiență în tratarea ciupercii unghiei care se dovedește rezistentă la antifungice. În cadrul Dr. Leventer Centre, folosim pentru tratamentul micozei unghiei laserul NdYag sau laserul CO2 fracționat, care emit doze mari de energie luminoasă, ce distrug ciuperca. Se recomandă o ședință la trei săptămâni, în paralel cu un tratament local. 

Din momentul în care începi tratamentul și până la vindecare, trebuie să iei măsuri pentru a preveni reinfectarea. Cum faci asta: dezinfectând încălțămintea, sterilizând ustensilele de manichiură și pedichiură și spălând lenjeria de pat, prosoapele și șosetele la temperaturi înalte, cu dezinfectant. Dacă rămân spori în lenjerie sau în pantofi, te poți reinfecta foarte ușor. 

Cum previi onicomicoza

Prevenirea ciupercii unghiei este simplă și de preferat tratamentului. Practic, trebuie urmate câteva reguli de igienă: 

  • menține-ți unghiile curate și uscate; 
  • folosește pudră pentru a-ți păstra picioarele uscate, dacă transpiri ușor; 
  • poartă șosete din fibre naturale și încălțăminte care nu favorizează transpirația; 
  • evită încălțămintea strâmtă, iar vara, pe cea închisă; 
  • poartă papuci când mergi la saună, la piscină sau când faci duș la sala de fitness; 
  • nu împrumuta ustensile de manichiură și pedichiură, iar la salonul de cosmetică, asigură-te că acestea sunt sterilizate înainte de a fi folosite; 
  • nu împrumuta papuci, încălțăminte, prosoape. 

Dacă prevenția a eșuat, tratează ciuperca unghiei ca pe o urgență, pentru a te feri de complicații. Programează-te la experții dermatologi de la Dr. Leventer Centre pentru diagnosticare certă și un plan de tratament care să-ți asigure cele mai ridicate șanse de vindecare. 

Întrebări frecvente

Cum se transmite micoza unghiei?

Onicomicoza se ia foarte ușor prin contact cu persoana infectată sau cu suprafețele contaminate, cum sunt podelele piscinelor, ale saunelor și ale dușurilor din sălile de sport. 

Cât de dureroasă este ciuperca piciorului?

De regulă, onicomicoza este o sursă de disconfort, nu de durere, dar în cazurile severe poate să doară când unghia afectată vine în contact cu încălțămintea și în timpul mersului. 

Ce agravează ciuperca piciorului?

În primul rând, lipsa tratamentului – onicomicoza evoluează și se agravează, dacă nu se intervine cu tratament local și/sau general. Alți factori agravanți ai micozei unghiei sunt umezeala/transpirația excesivă, încălțămintea neadecvată (care lezează și mai mult zona afectată) și igiena precară. 

De ce nu dispare ciuperca piciorului meu?

Infecțiile fungice pot fi persistente și dificil de tratat. Lipsa aderenței la tratament, utilizarea incorectă a medicamentelor și imunitatea scăzută (o problemă des întâlnită la pacienții cu diabet) pot contribui la persistență și la recurență. 

Cum știi că infecția fungică se vindecă?

Semnele vindecării sunt creșterea unei unghii noi și sănătoase și dispariția simptomelor precum disconfortul sau durerea și mirosul neplăcut. 

Părerile pacienților noștri

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

0374 415 744 Programare online