piciorul atletului

„Piciorul atletului”, cunoscut în termeni medicali sub denumirea de tinea pedis, reprezintă o infecție fungică a piciorului care apare, de regula, interdigital. Această afecțiune survine la persoanele care transpiră foarte mult în zona picioarelor, din cauza încălțărilor ocluzive pe care le poartă, care pot provoca și apariția bătăturilor. Din acest motiv, denumirea acestei infecții face referire la sportivi, în contextul hipersudorației și al activității fizice intense.

Care sunt simptomele „piciorului atletului”? 

Afecțiunea se prezintă cel mai adesea sub forma unor zone roșiatice, însoțite de scuame și de fisuri care cauzează senzații de mâncărime sau usturime. Cea mai frecventă localizare este între al 3-lea și al 4-lea deget al piciorului. Mâncărimea persistă în momentul în care este înlăturată încălțămintea. „Piciorul atletului” poate dezvolta eroziuni sau ulcerații cutanate. Formele mai ușoare dar mai extinse ale acestei afecțiuni pot fi confundate cu o simplă eczemă sau cu uscăciunea pielii. Infecția poate interesa unul sau ambele picioare și se poate acompania de afectarea regiunii inghinale, a unghiilor sau a mâinilor.

Care sunt cauzele „piciorului atletului”?

„Piciorul atletului” este o infecție fungică, care se transmite fie prin contact direct, fie mergând cu picioarele neprotejate în medii cu umiditate crescută, precum vestiare sau bazine de înot. Dacă împărțiți cu o persoană contaminată lenjeria de pat, prosoape, șosete sau încălțăminte, aveți un risc ridicat să dezvoltați „piciorul atletului”. Șosetele și încălțămintea umedă, care nu lasă pielea să respire, încurajează creșterea organismelor fungice.

Cum putem preveni „piciorul atletului”?

  1. Asigurăți igiena picioarelor prin spălarea zilnică cu apă și săpun, și uscarea acestora în special între degete unde poate persista umiditatea; 
  2. Spălați lenjeria de pat, șosetele și prosoapele la temperatură ridicată, mai ales în cazul în care aveți istoric de infecții fungice;
  3. Folosiți pudra antifungică în încălțăminte; 
  4. Nu împărțiți cu altcineva șosetele, încălțămintea sau prosoapele; 
  5. Folosiți sandale sau șlapi în zone publice precum zona piscinei, vestiare sau dușuri; 
  6. Purtați șosete din fibre naturale precum bumbacul și lâna pentru a preveni păstrarea umidității;
  7. Schimbați șosetele zilnic sau cel puțin atunci când se umezesc din cauza perspirației;
  8. Alternați perechile de încâlțăminte pentru a permite interiorului sa se usuce între purtări;

Cum se tratează „piciorul atletului”?

Tratamentul pentru piciorul atletului are drept scop prevenirea extinderii leziunilor și a unei eventuale suprainfecții bacteriene. În acest sens, se utilizează agenți antifungici topici. În cazurile severe sau non-responsive la tratamentul local, medicul dermatolog va opta pentru administrarea unei medicații antifungice sistemice, în funcție de vârsta și afecțiunile asociate pacientului.

Adresati-va specialiștilor de la Centrul „Dr. Leventer” pentru a beneficia de recomandări și terapii benefice pentru pielea dumneavoastră.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online