- Ce sunt și de ce apar petele roșii
- Imagini cu pete roșii pe picioare și afecțiunile asociate
- Tratamentul pentru petele roșii trebuie să fie recomandat de un dermatolog
- Programează-te pentru un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre
Petele roșii apărute pe piele pot semnala afecțiuni dermatologice sau sistemice, iar localizarea, precum și simptomele asociate, ajută medicul să stabilească diagnosticul corect și tratamentul adecvat. Abordăm astăzi o zonă specială de manifestare a acestor erupții și îți prezentăm imagini cu pete roșii pe picioare, explicându-ți ce boli se pot ascunde în spatele lor și de ce este necesar să apelezi la un specialist de la primele semne că pielea ta suferă.
Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, îți poate veni în ajutor cu expertiza de care ai nevoie. Echipă extinsă de specialiști asigură abordarea profesionistă, personalizată a fiecărui caz, iar tu ai siguranța că primești îngrijirea de care ai nevoie.
Te îndemnăm să te programezi fără întârziere la o consultație de dermatologie, dacă te confrunți cu puncte sau bubițe roșii pe picioare, însoțite de mâncărime, ca să-ți stabilim cât mai repede tratamentul care te scapă de disconfort și-ți redă sănătatea pielii.
Ce sunt și de ce apar petele roșii
Acest tip de erupție cutanată poate avea cauze diverse:
- o reacție alergică la alimente, medicamente sau substanțe iritante;
- infecții fungice, virale sau bacteriene;
- boli inflamatorii ale pielii (cum este în cazul psoriazisului sau al dermatitei atopice);
- probleme circulatorii, precum vasculita;
- afecțiuni autoimune care se manifestă cutanat.
În diagnosticul diferențial, ajută particularitățile acestor erupții și simptomatologia asociată, de aceea, când te prezinți la Dr. Leventer Centre pentru consultație, descrie-i întocmai specialistului nostru problemele cu care te confrunți.
Imagini cu pete roșii pe picioare și afecțiunile asociate
Te invităm să descoperi, în cele ce urmază, detalii despre petele roșii pe picioare, poze și tratamentul pentru fiecare afecțiune asociată acestui simptom cutanat. Informațiile te pot ajuta să-ți faci o idee despre problema cu care te confrunți, dar pentru a beneficia de o abordare terapeutică corectă, este foarte important să te adresezi medicului dermatolog. Automedicația poate face mai mult rău decât bine.
Dermatita de contact
Dermatita de contact apare atunci când pielea reacționează la un alergen sau un factor iritant – detergenți, cosmetice, parfumuri, materiale sintetice, bijuterii, plante, conservanți. Simptomele includ pete roșii inflamate, sensibilitate locală, prurit intens sau o senzație de arsură, descuamare, vezicule și crăpături/fisuri. Reacția apare la câteva ore sau chiar la câteva zile de la expunerea la agentul iritant/ alergen, iar tratamentul presupune evitarea alergenului implicat, aplicarea unei creme cu corticosteroizi și/sau administrarea de antihistaminice.
Imagini cu pete roșii pe picioare care pot semnala o dermatită de contact:



Pitiriazis rozat
Cauzat cel mai probabil de o infecție virală, pitiriazisul rozat Gibert generează o erupție cutanată manifestată preponderent la nivelul trunchiului, dar care poate implica și membrele, într-o distribuție de tip „pom de Crăciun”. Întâi apare o pată mare, „placa mamă”, numită și placă heraldică, de dimensiuni variabile (până la câțiva centimetri), de culoare roz-roșie, ce poate prezenta scuame fine la suprafață, urmată de apariția unor pete mai mici. Acestea pot fi însoțite de mâncărimi, uneori severe, dar cel mai frecvent sunt asimptomatice.
De regulă, erupția este autolimitată, cu remisiune în 6-8 săptămâni. Dacă nu dispare de la sine, reapare după un timp sau simptomele sunt deranjante, medicul poate prescrie corticosteroizi, antihistaminice, antivirale sau fototerapie (pentru limitarea extinderii erupției).
Psoriazis
Afecțiune cronică autoimună, în care rata de înmulțire a celulelor pielii este de până la de zece ori mai mare decât ar fi normal, ducând la modificarea structurii și aspectului pielii, psoriazisul determină apariția unor plăci roșii, bine delimitate, acoperite de scuame groase, alb-sidefii. Când se manifestă la nivelul picioarelor, leziunile apar în special în zona genunchilor.
Pentru ameliorarea simptomelor, medicul poate recomanda tratamente topice (geluri, creme), sistemice (medicamente administrate oral) sau fototerapie.

Vasculită
Afecțiune mediată imun și caracterizată de inflamația pereților vasculari, vasculita duce la apariția unor pete roșii sau purpurii, de regulă asimptomatice, localizate îndeosebi la nivelul picioarelor, ce se pot extinde, implicând trunchiul și membrele superioare. Dacă erupția cutanată a aparut în contextul unei vasculite, medicul dermatolog va recomanda investigații suplimentare pentru identificarea cauzei care stă la baza apariției leziunilor. Diagnosticarea corectă este esențială pentru stabilirea tratamentului adecvat (care vizează boala de fond, nu manifestarea cutanată) și prevenirea complicațiilor.
Dermatită atopică
Caracterizată prin piele uscată, inflamată și intens pruriginoasă (85% din pacienții cu acest diagnostic raportează mâncărimi severe), dermatita atopică afectează inclusiv picioarele (îndeosebi fosa poplitee), prin apariția unor pete roșii care pot forma cruste și pot sângera sau supura, dacă sunt scărpinate. Este frecventă la copii și are o componentă genetică.
Hidratarea intensivă a pielii și utilizarea corticosteroizilor topici ajută la gestionarea bolii. Alte abordări care au dat rezultate sunt administrarea de antihistaminice și terapia cu raze UV (fototerapia).
Imagini cu pete roșii pe picioare care pot semnala o dermatită atopică:


Infecții fungice
Infecțiile fungice, cum este piciorul atletului sau tinea pedis, provoacă pete roșii, mâncărime și descuamare, cu localizare frecventă între degetele picioarelor. Infecția se poate manifesta la ambele picioare, poate fi însoțită de micoze ale unghiilor și este favorizată de umiditatea ridicată/ hipersudorație. Tratamentul presupune administrarea de antifungice topice sau sistemice, în funcție de vârsta pacientului și de severitatea bolii.

Urticarie
Urticaria se manifestă prin umflături roșii intens pruriginoase, uneori însoțite de senzația de înțepătură sau arsură, care apar brusc și pot avea diverse cauze, inclusiv alergii alimentare sau reacții la medicamente. Este o afecțiune tranzitorie, dar în cazurile severe poate necesita administrarea de antihistaminice și corticosteroizi. Petele tind să se estompeze după 24 de ore, dar vindecarea poate dura chiar și câteva săptămâni.

Foliculită
Inflamația foliculilor piloși determină apariția unor mici bubițe roșii pe picioare (sau în alte zone unde există fire de păr) care dau mâncărime sau senzația de arsură și pot acumula puroi, devenind dureroase. Foliculita poate fi cauzată de bacterii sau de iritații post-epilare, iar dacă nu este tratată, poate duce la apariția furunculilor, la cicatrici și la hiperpigmentări postinflamatorii.
Tratamentul foliculitei diferă în funcție de natura afecțiunii: infecțioasă, caz în care presupune administrarea de antibiotice, sau neinfecțioasă. Epilarea definitivă poate reprezenta o rezolvare pentru ambele tipuri de foliculită, deoarece prin eliminarea părului, dispare sursa inflamației.
În cadrul clinicii Dr. Leventer Dermato-Estetică, folosim cea mai performantă tehnologie pentru epilarea definitivă, laserul revoluționar Alexandrite, care elimină inclusiv firele de păr subțiri, poate fi utilizat pe orice tip de piele și în orice sezon și oferă rezultate încă de la prima ședință.


Granulom inelar
Este o erupție cutanată localizată pe zona inferioară a picioarelor (poate apărea și pe fața dorsală a mâinilor sau cu o distribuție generalizată), sub forma unor leziuni circulare, mici și ferme, de culoare roșie, care pot persista timp îndelungat (luni sau chiar ani). Cauza exactă a bolii nu este pe deplin cunoscută, însă există indicii care o leagă de reacții imune anormale, infecții, stres, diabet sau chiar anumite medicamente. Terapia este menită să amelioreze simptomele și poate presupune administrarea de corticosteroizi pentru reducerea inflamației, imunosupresoare în caz de afecțiuni autoimune sau antibiotice, dacă granuloamele sunt asociate cu infecții. Crioterapia și fototerapia pot ajuta din punct de vedere estetic.

Lichen plan
Lichenul plan este o boală inflamatorie mediată imun, care se manifestă prin leziuni plate, lucioase, roșii-purpurii, însoțite adesea de mâncărimi intense. Afectează cu predilecție gambele, gleznele și fața dorsală a picioarelor, dar poate apărea și la încheieturile mâinilor, în zona lombară, iar mai rar, pe mucoase. Ca tratament, specialiștii apelează la soluții locale (corticosteroizi, retinoizi) sau sistemice, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Carcinom bazocelular
Petele roșii sau iritația persistentă pot fi și semnul unui carcinom bazocelular, cea mai frecvent întâlnită formă de cancer cutanat. Dacă te expui des la soare, apariția unor astfel de leziuni trebuie să te trimită urgent la medicul dermatolog pentru examinare. Cancerul de piele se poate vindeca, dacă este depistat la timp, iar carcinomul are o rată de vindecare de 99,7%, la Dr. Leventer Centre.
Lider în dermato-chirurgie oncologică, Dr. Leventer Centre:
- abordează integrat cancerul de piele, cu Tumor Board format din specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică implicați în diagnosticare, stabilirea planului terapeutic optim și monitorizarea tuturor etapelor de tratament;
- poate asigura toate investigațiile și tratamentele necesare pacienților cu carcinom;
- este singura clinică din Europa Centrală și de Est acreditată în microchirurgia Mohs, tehnica chirurgicală de înaltă precizie folosită în tratarea carcinomului și aplicată până acum cu succes de echipa centrului în peste 3.600 de cazuri;
- a deschis primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră, în care sunt efectuate în regim de urgență biopsii cutanate;
- a creat pentru pacienții săi diagnosticați cu cancer de piele un flux special, menit să scurteze timpul de răspuns și să grăbească inițierea protocolului terapeutic;
- pune la dispoziție un navigator de pacienți pe toată durata tratamentului.

Tratamentul pentru petele roșii trebuie să fie recomandat de un dermatolog
Recomandăm responsabilitate în abordarea problemelor de sănătate, pentru că autodiagnosticarea și automedicația pot agrava manifestările bolii. Doar un medic dermatolog, prin pregătirea și experiența sa, poate certifica diagnosticul și îți poate asigura tratamentul de care ai nevoie.
Îți recomandăm să eviți inclusiv aplicarea de topice locale „după ureche”, fără identificarea factorului determinant pentru erupția cutanată. Fiecare afecțiune răspunde la alte medicamente, iar în lipsa unui diagnostic, fie nu vei obține rezultate, fie vei agrava boala de piele de care suferi.
Consultația de dermatologie este cea mai bună decizie pentru sănătatea ta, când te confrunți cu pete, puncte sau bubițe roșii pe picioare, însoțite de mâncărimi sau alte simptome. Expertul Dr. Leventer Centre va stabili exact cu ce te confrunți, îți va recomanda cel mai bun tratament și îți va monitoriza progresul până la vindecare.
Programează-te pentru un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre
Dacă piele ta suferă, nu amâna controlul care-i poate reda confortul și sănătatea. Apariția unor pete roșii pe picioare nu trebuie trecută cu vederea, ci examinată de un medic dermatolog, pentru stabilirea exactă a cauzei și a tratamentului la care afecțiunea ar putea răspunde.
Programează-te la Dr. Leventer Centre din București, dacă te confrunți cu simptomele descrise mai sus, și lasă experții în dermatologie să-ți acorde îngrijirea de care ai nevoie. Indiferent de boala depistată, vom găsi cele mai bune soluții terapeutice pentru tine.