Pacient cu iritații de pitiriazis rozat

Atunci când vorbim despre probleme de sănătate, cele legate de piele sunt cel mai ușor de identificat de pacienți. Printre aceste boli se numără și pitiriazisul rozat Gilbert, care determină apariția unei erupții, ce poate asocia senzație de mâncărime care poate fi deranjantă pentru unele dintre persoanele afectate.

Ce este pitiriazisul rozat?

Pitiriazis rozat Gilbert este o afecțiune comună a pielii care provoacă o erupție cutanată, de culoare roz pe piele. Erupția poate apărea oriunde pe corp, dar de obicei este remarcată pe trunchi, brațe și picioare. Acest tip de pitiriazis nu este contagios sau periculos și dispare de la sine fără tratament, de obicei după 6-8 săptămâni.

Această afecțiune poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, cele mai frecvente cazuri sunt identificate în intervalul de vârstă 10-35 de ani.

Cauzele apariției

Pitiriazis rozat Gilbert este o afecțiune comună a pielii care se manifesta printr-o erupție cutanată, cu pete scuamoase de culoare roz. Erupția poate apărea oriunde pe corp, dar de obicei este localizata pe trunchi, brațe și picioare. Acest tip de pitiriazis nu este contagios sau periculos și dispare de la sine fără tratament, de obicei după 6-8 săptămâni, timp in care mai pot aparea leziuni noi

Pitiriazisul rozat Gilbert poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, cele mai frecvente cazuri sunt identificate în intervalul de vârstă 10-35 de ani.

Simptome de pitiriazis Gilbert

Pitiriazisul rozat Gilbert debutează, de obicei, cu o placa, “mama”, rotunda, roz-rosie, de 1-3 cm, mai groasa si cu scuame in periferie si mai decolorata central, pe spate, piept sau abdomen. Aparitia ei este urmata de a altor pete mai mici , cu caracteristici similare in zilele sau saptamanile urmatoare Erupția poate provoca mâncărimi, care sunt uneori severe si poate sa apara chiar si pe palme sau talpi. Înainte de apariția eruptiei, unele persoane afectate acuză de dureri de cap, oboseală, febră, dureri articulare sau dureri în gât.

Desi este o eruptie cu evolutie usoara, la gravidele in primul trimestru poate fi periculoasa si se recomanda evaluare ginecologica.

Pentru diagnosticare poate fi necesară biopsia

În cele mai multe cazuri, medicul dermatolog poate identifica pitiriazisul rozat Gilbert prin simpla examinare a erupției cutanate. Dacă există suspiciunea că erupția ar putea fi asociată cu altă afecțiune, cu administrarea de medicamente sau nu prezinta caracteristicile clasice, atunci doctorul poate preleva o mostră depiele pentru a fi analizată în laborator, la microscop.

Tratament pentru pitiriazis rozat Gilbert

În cele mai multe cazuri de pitiriazis rozat, simptomele dispar de la sine, într-un interval de  4-10 săptămâni. Dacă erupția nu dispare după această perioadă, dacă mâncărimea este prea deranjantă sau eruptia prea extinsa, este recomandat să solicitati un consult la un medic dermatolog pentru a stabili ce tip de tratament va poate ajuta. Afecțiunea dispare fără cicatrici și, de obicei, nu reapare.

Dacă simptomele sunt deranjante, dermatologul poate recomanda:

Medicamente

  • Corticosteroizi
  • Antihistaminice
  • Medicamente antivirale

Fototerapie

Expunerea la surse naturale sau artificiale de lumină UV poate limita extinderea erupției în pitiriazisul rozat Gilbert, poate ameliora mâncărimile sau chiar să ducă la dispariția acesteia. Terapia cu lumină poate duce însă, rareori, la apariția de pete maronii persistente pe piele, chiar și după ce erupția cutanată dispare.

Deși nu este o afecțiune care să pună în pericol viața persoanelor afectate, pitiriazisul rozat poate crea un disconfort fizic și emoțional crescut.

Nu lăsa pitiriazisul rozat Gilbert să-ți afecteze calitatea vieții. Programează-te la un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre București, unde experți în sănătatea și frumusețea pielii îți vor recomanda tratamentul optim pentru afecțiunea de care suferi.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online