Ce este pitiriazis-ul?

Erupțiile, senzația de mâncărime sau petele pigmentare sunt printre cele mai comune simptome ale afecțiunilor dermatologice. Aceste simptome pot fi asociate cu o gamă largă de afecțiuni, printre care se numără și pitiriazis. Pentru a primi un diagnostic corect, dar și pentru a evita complicațiile, este recomandat să apelăm la un medic dermatolog atunci când avem astfel de simptome.

Pitiriazis este un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni caracterizate de apariția unor erupții cutanate. Persoanele care suferă de o astfel de problemă dermatologică pot prezenta leziuni care formează cruste.

Cauze de apariție pentru pitiriazis

Dat fiind faptul că pitiriazis este un termen general, folosit pentru a desemna mai multe tipuri, cauzele care determină apariția fiecăruia diferă. Totuși, în general, simptomele sunt asociate cu:

•Infecții virale (herpes, Epstein-Barr, de exemplu);
•Infecții fungice;
•Anumite medicamente.

Tipuri de pitiriazis și tratamentul acestora

Pitiriazis-ul poate fi tratat corect doar dacă este diagnosticat tipul de pitiriazis de care suferă fiecare persoană.

Pitiriazis alba

Această afecțiune este diagnosticată în cazul copiilor și tinerilor și determină apariția unor pete hipopigmentare pe piele. Aceste pete sunt aspre la atingere și pot apărea pe față, brațe, gât sau spate. Simptomele pot persista pentru câteva săptămâni sau chiar luni.
Pentru această afecțiune nu este nevoie de tratament deoarece petele pot dispărea de la sine. Medicul dermatolog poate recomanda totuși creme hidratante sau cu steroizi pentru a reduce simptomele.

Pitiriazis rozat

Se manifestă ca o erupție cutanată cu o formă circulară sau ovală la nivelul pieptului, spatelui sau abdomenului. Petele inițiale pot avea un diametru de 10 centimetri și sunt urmate de apariția unor pete mai mici.
În majoritatea cazurilor, simptomele dispar de la sine în decursul a patru-zece săptămâni. Dacă simptomele persistă, medicul dermatolog poate recomanda corticosteroizi, antihistaminice, antivirale sau expunerea la lumină UV (fototerapia).

Pitiriazis versicolor

Pitiriazis-ul versicolor este cauzat de o infecție fungică
și determină apariția unor pete albe (depigmentare) sau brune (hiperpigmentare) de dimensiuni reduse la nivelul pielii. Apariția acestei afecțiuni este asociată cu un sistem imunitar deficitar, dezechilibre hormonale,
transpirații abundente sau excesul de sebum la nivelul pielii.

Pentru a trata această afecțiune, medicii dermatologi pot recomandă folosirea de șampon, creme sau medicamente cu efect antifungic.

Pitiriazis rubra pilaris

Persoanele care suferă de această formă prezintă papule cornoase foliculare, îngroșarea pielii palmelor și tălpilor (keratodermie palmoplantară) sau plăci scuamoase. Pentru a trata această afecțiune, dermatologii pot recomanda retinoizi sau ședințe de fototerapie.

Diferitele forme de pitiriazis pot duce la apariția unei multitudini de simptome. Este recomandat un consult la un medic dermatolog pentru a stabili cauza și tratamentul necesar pentru afecțiunea ta. Specialiștii Dr. Leventer Centre vor fi alături de tine pas cu pas, oferindu-ți tratamentele și sfaturile de care ai nevoie pentru a gestiona simptomele pe care le prezinți.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online