Pitiriazis
Ce este pitiriazis-ul?
Erupțiile, senzația de mâncărime sau petele pigmentare sunt printre cele mai comune simptome ale afecțiunilor dermatologice. Aceste simptome pot fi asociate cu o gamă largă de afecțiuni, printre care se numără și pitiriazis. Pentru a primi un diagnostic corect, dar și pentru a evita complicațiile, este recomandat să apelăm la un medic dermatolog atunci când avem astfel de simptome.
Pitiriazis este un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni caracterizate de apariția unor erupții cutanate. Persoanele care suferă de o astfel de problemă dermatologică pot prezenta leziuni care formează cruste.
Cauze de apariție pentru pitiriazis
Dat fiind faptul că pitiriazis este un termen general, folosit pentru a desemna mai multe tipuri, cauzele care determină apariția fiecăruia diferă. Totuși, în general, simptomele sunt asociate cu:
•Infecții virale (herpes, Epstein-Barr, de exemplu);
•Infecții fungice;
•Anumite medicamente.
Tipuri de pitiriazis și tratamentul acestora
Pitiriazis-ul poate fi tratat corect doar dacă este diagnosticat tipul de pitiriazis de care suferă fiecare persoană.
Pitiriazis alba
Această afecțiune este diagnosticată în cazul copiilor și tinerilor și determină apariția unor pete hipopigmentare pe piele. Aceste pete sunt aspre la atingere și pot apărea pe față, brațe, gât sau spate. Simptomele pot persista pentru câteva săptămâni sau chiar luni.
Pentru această afecțiune nu este nevoie de tratament deoarece petele pot dispărea de la sine. Medicul dermatolog poate recomanda totuși creme hidratante sau cu steroizi pentru a reduce simptomele.
Pitiriazis rozat
Se manifestă ca o erupție cutanată cu o formă circulară sau ovală la nivelul pieptului, spatelui sau abdomenului. Petele inițiale pot avea un diametru de 10 centimetri și sunt urmate de apariția unor pete mai mici.
În majoritatea cazurilor, simptomele dispar de la sine în decursul a patru-zece săptămâni. Dacă simptomele persistă, medicul dermatolog poate recomanda corticosteroizi, antihistaminice, antivirale sau expunerea la lumină UV (fototerapia).
Pitiriazis versicolor
Pitiriazis-ul versicolor este cauzat de o infecție fungică
și determină apariția unor pete albe (depigmentare) sau brune (hiperpigmentare) de dimensiuni reduse la nivelul pielii. Apariția acestei afecțiuni este asociată cu un sistem imunitar deficitar, dezechilibre hormonale, transpirații abundente sau excesul de sebum la nivelul pielii.
Pentru a trata această afecțiune, medicii dermatologi pot recomandă folosirea de șampon, creme sau medicamente cu efect antifungic.
Pitiriazis rubra pilaris
Persoanele care suferă de această formă prezintă papule cornoase foliculare, îngroșarea pielii palmelor și tălpilor (keratodermie palmoplantară) sau plăci scuamoase. Pentru a trata această afecțiune, dermatologii pot recomanda retinoizi sau ședințe de fototerapie.
Diferitele forme de pitiriazis pot duce la apariția unei multitudini de simptome. Este recomandat un consult la un medic dermatolog pentru a stabili cauza și tratamentul necesar pentru afecțiunea ta. Specialiștii Dr. Leventer Centre vor fi alături de tine pas cu pas, oferindu-ți tratamentele și sfaturile de care ai nevoie pentru a gestiona simptomele pe care le prezinți.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii
Îngrijește pielea
luni 9 mai 2022
Lentigo maligna sau melanomul in situ
Lentigo maligna este o formă de melanom in situ (la debut), care apare de obicei pe pielea expusă la soare, în special pe...
Dermato-oncologie
marți 3 mai 2022
Tehnica MOHS, de 15 ani în România, la Dr Leventer Centre Soluția ideală în carcinomul cutanat
Microchirurgia Mohs are o rată de recidivă de 0,1% la cancerul de piele, comparativ cu rate de până la 40% în cazul exciziei...
Stiri
luni 2 mai 2022
Botox în buze? Mit sau adevăr
Multe femei confundă injecțiile cu botox în buze cu injecțiile cu acid hialuronic. Acidul hialuronic și toxina botulinică (botox) sunt două substanțe complet...
Dermatoestetică
miercuri 20 aprilie 2022
Microabraziune sau Microdermabraziune?
Când vreau o microabraziune, de fapt vreau o microdermabraziune Termenul microabraziune se referă de fapt la procedura de microdermabraziune, o procedură dermatocosmetică neinvazivă,...
Dermatoestetică
luni 18 aprilie 2022
Epiteliomul bazocelular: de ce apare și cum poate fi tratat?
Epiteliomul bazocelular este o formă de cancer de piele care se dezvolta la nivelul celulelor bazale ale epidermului. Diagnosticat și tratat precoce, are...
Dermato-oncologie
luni 11 aprilie 2022
Pink Week – 20% reducere la proceduri estetice
Cere o programare pentru perioada 18.04.2022 – 22.04.2022 la Dr. Leventer Centre pentru o procedură estetică și beneficiază de 20% reducere din prețul...
Stiri
joi 3 martie 2022
Spring Beauty Days: reduceri la proceduri de estetică injectabilă și tratamente cosmetice
La început de primăvară, în luna femeii, răsfață-te și reîmprospătează-ți pielea! În perioada 28 februarie – 11 martie, ți-am pregătit oferte speciale la...
Stiri
sâmbătă 26 februarie 2022
Tratamente faciale disponibile la Dr. Leventer Centre
Sunt momente când te uiți în oglindă și nu te recunoști? Fie treci printr-o perioadă mai stresantă, fie ai emoții care îți afectează...
Dermatoestetică