- De ce apare și ce simptome are cancerul de piele
- Cancerul de piele se poate vindeca atunci când ajungi la dermatolog din timp
- Tratamentul cancerului de piele
- Vindecarea cancerului de piele, misiunea experților în dermato-oncologie de la Dr. Leventer Centre
Diagnosticul de cancer cutanat nu trebuie să echivaleze cu o condamnare. Când este depistat devreme și ai alături o echipă medicală cu experiență în tratarea bolilor oncologice, care îți oferă acces la soluții terapeutice personalizate, cancerul de piele se poate vindeca.
La Dr. Leventer Centre, lider în dermato-oncologie și singurul centru acreditat în microchirurgia Mohs din Europa Centrală și de Est, pacienții care primesc un astfel de diagnostic beneficiază de un flux special dedicat lor, menit să scurteze timpul de răspuns și să grăbească inițierea protocolului terapeutic, de competența unei echipe pluridisciplinare reunită în Tumor Board pentru stabilirea abordării optime și de sprijinul unui navigator de pacienți pe toată durata tratamentului.
Ne implicăm 100% în lupta cu cancerul, alături de tine, pentru a-ți asigura cele mai bune șanse. Și carcinomul, și melanomul se pot vindeca, atunci când sunt întrunite câteva condiții.
De ce apare și ce simptome are cancerul de piele
Există două tipuri principale de cancer cutanat: carcinom, care este cel mai răspândit și melanom – cel mai agresiv. Cancerul de piele care se vindecă mai ușor este carcinomul.
Melanomul se dezvoltă în melanocite, celule ale pielii aflate în epiderm, responsabile pentru culoarea pielii, și este cel mai des cauzat de supraexpunerea la razele UV – acestea declanșează mutații la nivelul melanocitelor, făcându-le se înmulțească necontrolat. Lipsa protecției solare, arsurile solare, pielea deschisă la culoare și moștenirea genetică sunt factori de risc.
Acest tip de cancer se poate manifesta prin:
- alunițe modificate – atenție la orice schimbare de dimensiune, formă, culoare sau textură!
- apariția unei/unor alunițe noi;
- leziuni cutanate care dor, mănâncă sau sângerează;
- pete negre sau maro apărute în jurul alunițelor;
- ulcere cutanate.
Și în cazul carcinomului, care se dezvoltă în keratinocite, tot soarele este principalul vinovat pentru declanșarea mutațiilor la nivel celular. Tumorile apărute în zone neexpuse radiațiilor UV pot avea cauză genetică sau pot fi rezultatul expunerii la radiații carcinogenetice ori radioterapie.
Carcinomul poate fi bazocelular (acesta reprezintă 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial) sau spinocelular/ cu celule scuamoase. Primul se manifestă prin pete roșiatice sau iritații persistente, leziuni asemănătoare unor cicatrici, de culoare albă sau gălbuie, răni care rămân deschise și sângerează timp de câteva săptămâni sau se închid și se redeschid, excrescențe roz cu o depresiune centrală sau noduli lucioși, roșii, roz ori albi. Carcinomul bazocelular apare, de obicei, în zonele expuse la soare – față, scalp, umeri, pieptul, gât, spate -, în schimb, cel scuamos se poate dezvolta și pe mucoase, în interiorul gurii sau pe organele genitale. Acesta din urmă se manifestă prin noduli roșii, fermi, răni sau inflamații apărute peste o cicatrice veche ori răni cu cruste solzoase.
Este foarte important să recunoști semnele incipiente, manifestate în stadii în care cancerul de piele se vindecă, și să te adresezi de urgență medicului dermatolog. Dar și mai important este să nu aștepți să apară simptome pe care tu le poți recunoaște. Există leziuni cu potențial de malignizare pe care doar un expert le poate depista, de aceea, îți recomandăm să faci anual screeningul de piele. Dacă există semnale de alarmă, medicul îți va spune ce măsuri de prevenție este necesar să iei.
Cancerul de piele se poate vindeca atunci când ajungi la dermatolog din timp
Cancerul de piele se vindecă dacă sunt îndeplinite câteva condiții. Ca tratamentul să aibă succes, este nevoie de:
- depistare timpurie – în cazul melanomului, rata de vindecare este ridicată în stadiile 0 și 1 și scade pe măsură ce boala avansează;
- diagnosticare și stadializare corecte;
- stabilirea protocolului terapeutic adecvat;
- inițierea rapidă a tratamentului;
- monitorizare constantă, cu ajustarea tratamentului, la nevoie.
În boala oncologică, experiența face diferența. De aceea, este foarte important să ai alături o echipă completă de experți. Centru integrat de dermato-oncologie, care abordează 360 cancerul de piele, Dr. Leventer Centre poate asigura toate investigațiile și tratamentele necesare pacienților diagnosticați cu carcinom sau melanom.
În primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră, este asigurată efectuarea rapidă a biopsiilor cutanate, pentru a obține un diagnostic de certitudine în cel mai scurt timp posibil și a grăbi inițierea tratamentului. Iar în cadrul departamentului de chirurgie sunt asigurate intervenții precise de îndepărtare a tumorilor cutanate.
Echipa care gestionează cazurile de cancer de piele include specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică, reuniți în Tumor Board pentru stabilirea planului terapeutic optim și implicați apoi în toate etapele de tratament, pentru armonizarea acțiunilor necesare și creșterea șansei de succes.
În ultimii 10 ani, echipa noastră a efectuat peste 60.000 de biopsii, a eliberat peste 12.000 de diagnostice oncologice, a efectuat peste 4.000 de intervenții chirurgicale și a tratat, în total, peste 200.000 de pacienți.
Tratamentul cancerului de piele
Primul pas în abordarea unui pacient cu suspiciune de cancer de piele este biopsia cutanată pentru a stabili tipul tumoral și planul de tratament ulterior.
În cazul carcinomului, cea mai eficienta metodă chirurgicală este microchirurgia Mohs, o tehnică de înaltă precizie folosită la Dr. Leventer Centre de peste 15 ani, cu o rată de succes – fără recidivă! – de 99,7%. Aceasta presupune excizarea în etape a tumorii și a țesutului din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase.
În cazul melanomului, abordarea chirurgicală este cea clasică – cu excepția lentigo maligna, o formă de melanom la debut, apărut pe zone expuse la soare, de multe ori la nivelul feței, care se califică pentru microchirurgie Mohs. În cazul melanomului, se face biopsia tumorii primare, care e trimisă la examenul histopatologic pentru diagnostic de certitudine și stadializare tumorală, apoi se exciziează marginile de siguranță și se realizează biopsia ganglionulului santinelă, când există această indicație.
În funcție de situație, tratamentul chirurgical poate fi completat cu imunoterapie, terapie țintită, chimioterapie și/sau radioterapie, la indicațiile oncologului. În stadiile avansate, când intervenția chirurgicală nu este posibilă, se recurge la aceste terapii pentru creșterea speranței de viață.
Vindecarea cancerului de piele, misiunea experților în dermato-oncologie de la Dr. Leventer Centre
Pentru că ne dorim să avem cât mai mulți pacienți însănătoșiți după tratament, avem două mesaje importante pentru tine. Primul: în cancer, este crucial să acționezi de la primele semne! Și al doilea: fă-ți controlul anual la medicul dermatolog, chiar și în lipsa simptomelor! Prin screeningul de rutină, boala poate fi depistată în stadiu incipient, când este cel mai ușor de tratat.
Cancerul de piele se vindecă atunci când acționezi din timp. Iar medicii Dr. Leventer Centre din București îți sunt alături cu competența, experiența și tehnologia necesare pentru a câștiga lupta. Fă pasul decisiv spre ei, ca să ai un aliat puternic. Programează-te pentru consultație.