- Simptomele melanomului incipient
- De ce este importantă vizita la dermatolog când te confrunți cu aceste simptome
- Stadiile de dezvoltare ale melanomului
- Dr. Leventer Centre, clinică integrată de dermato-oncologie, cu echipă supraspecializată
Recunoașterea simptomelor cancerului de piele de tip melanom în stadiu incipient este crucială pentru succesul tratamentului. Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, mult mai agresivă decât carcinomul, cu o rată ridicată de metastazare și deces.
Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România, în 2022, s-au înregistrat 2.247 de noi cazuri de melanom și 541 de decese din cauza acestuia. Iar în 2023, dr. Mihaela Leventer atrăgea atenția că „ne confruntăm cu din ce în ce mai multe diagnostice complexe și grele”, cel mai probabil din cauza suprapunerii agresiunii solare în creștere cu factori genetici predispozanți.
În aceste condiții, consultația de dermatologie efectuată preventiv, o dată pe an, chiar și în lipsa simptomelor, devine un instrument necesar pentru păstrarea sănătății pielii. La Dr. Leventer Centre, lider în dermato-oncologie, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați și de tehnologie de ultimă generație pentru efectuarea investigațiilor necesare, în primul laborator din țară dedicat patologiilor cutanate.
Simptomele melanomului incipient
Simptomele cancerului de piele de tip melanom în stadiu incipient pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni ale pielii sau pur și simplu percepute ca inofensive și trecute cu vederea. De aceea este important să apelăm la un expert când observăm o modificare cutanată: acesta privește pielea cu alți ochi și poate depista semnele de cancer când noi nu o putem face.
Principalul semnal de alarmă că ne-am puteam confrunta cu un melanom incipient este modificarea unei alunițe. Alunițele periculoase, numite de medici „atipice”, pot fi recunoscute urmărind criteriile ABCDE:
- Asimetrie – alunița are o formă neregulată, părând a fi formată din două jumătăți diferite.
- Borduri sau margini neregulare, estompate ori crestate.
- Culoare neuniformă sau prezența mai multor culori la aceeași aluniță.
- Diametru mai mare de 6 mm.
- Evoluție – alunița își schimbă forma, culoarea sau dimensiunea.
Alte semnale de alarmă sunt reprezentate de:
- Apariția unei pete maronii pe piele, în special pe zonele expuse îndelung la soare – față, gât, urechi -, cu margini neregulate și suprafață netedă (poate fi semn de lentigo maligna, o formă de melanom in situ sau la debut).
- Formațiunile cutanate care dor, mănâncă sau sângerează.
- Formațiunile care se extind rapid.
- Formarea unei pete negre sau maro în jurul unei alunițe.
- Apariția unor răni deschise, fără cauză aparentă.
Și apariția unor alunițe noi după vârsta de 30 de ani impune o evaluare dermatologică, deoarece acestea sunt considerate suspecte.
Iar un alt aspect de care este important să ții cont este că melanomul poate apărea oriunde pe corp, inclusiv pe palme, pe tălpi sau sub unghii. Așadar, ai grijă să nu omiți niciun loc în timpul autoexaminării!
Experții Dr. Leventer Centre au alcătuit un ghid foto – imagini cu alunițe periculoase – care te poate ajuta să recunoști formațiunile pentru evaluarea cărora este recomandată o consultație dermatologică. Aceste imagini îți arată exact care ar putea fi simptomele cancerului de piele de tip melanom în stadiu incipient.
De ce este importantă vizita la dermatolog când te confrunți cu aceste simptome
În cazul melanomului, timpul în diagnostic este vital. De depistarea precoce, diagnosticarea corectă și rapiditatea inițierii terapiei depinde supraviețuirea pacientului. Șansele de vindecare ale melanomului malign cresc atunci când acționezi din timp și scad cu fiecare zi în care amâni controlul, după depistarea unei leziuni suspecte.
La Dr. Leventer Centre am stabilit un flux dedicat pacienților diagnosticați cu melanom și un protocol special, care scurtează timpul de răspuns în investigații și urgentează demararea tratamentului, pentru a câștiga timp prețios în lupta cu această patologie. Imediat după consultația inițială, în care medicul stabilește suspiciunea de melanom malign, sunt efectuate, pe rând, biopsia tumorii și biopsia ganglionului santinelă. Iar după tratamentul chirurgical urmează, de regulă, tratamentul oncologic.
Stadiile de dezvoltare ale melanomului
Cel mai periculos cancer de piele are cinci stadii de dezvoltare, de la 0 la IV, în funcție de gradul de proliferare a celulelor canceroase și diseminarea lor în organism. Stadiile I, II și III sunt clasificate de medici și în substadii.
- În stadiul 0, numit și melanom in situ, cancerul este localizat în stratul superficial al pielii.
- În stadiul IA, IB, a pătruns în epidermă.
- În stadiul IIA, IIB și IIC, tumora s-a dezvoltat și poate prezenta ulcerații.
- În stadiul III (A, B sau C), melanomul s-a răspândit pe cale limfatică în țesuturile învecinate.
- În stadiul IV sunt prezente metastaze la organe aflate la distanță de tumora inițială – de regulă, la creier, plămâni, ficat sau oase.
Rata de succes a tratamentului este ridicată în stadiul 0 și stadiul I – de aceea, este esențial să recunoști simptomele cancerului de piele de tip melanom în stadiu incipient – și scade cu fiecare grad de invadare tumorală a țesuturilor. În stadiul IV sunt necesare tratamente avansate, inclusiv imunoterapie, terapie țintită și chimioterapie, iar prognosticul este rezervat.
Dr. Leventer Centre, clinică integrată de dermato-oncologie, cu echipă supraspecializată
Grija pentru sănătatea pielii tale trebuie să-ți poarte pașii cel puțin o dată pe an la cabinetul de dermatologie. Iar dacă ai consultat ghidul ABCDE de mai sus sau imaginile cu alunițe periculoase pe care echipa Dr. Leventer Centre ți le-a pus la dispoziție și crezi că prezinți astfel de leziuni, îți recomandăm să nu mai amâni consultația.
Simptomele cancerului de piele de tip melanom în stadiu incipient pot fi diagnosticate rapid și corect de medicii noștri, prin teste specifice, pentru ca tu să beneficiezi imediat de un tratament personalizat, eficient. Cel mai de temut cancer cutanat poate fi învins, dacă e depistat devreme. Programează-te acum la clinica lider în dermato-oncologie, Dr. Leventer Centre din București.