melanom

Dr. Tiberiu Tebeica
Medic anatomopatolog
Centrul Dr Leventer

Cel mai de temut cancer de piele este melanomul. In fazele lui de debut, melanomul este foarte asemanator cu alunitele existente deja pe piele, de unde si riscul ca tumora sa nu fie recunoscuta si sa scape examinarii si tratamentului. Care este insa riscul ca aceste alunite preexistente sa se transforme in melanom aflam din cateva studii importante publicate in presa de specialitate. Citește în continuare pentru a afla din cauză cel mai de temut cancer de piele este melanomul

Se vorbeste despre riscul crescut de a dezvolta un melanom malign in cazul pacientilor cu alunite congenitale (din nastere) de dimensiuni mari, de cativa zeci de centimetri patrati, dar si la pacientii cu un numar mare de alunite sau la pacienti cu alunite active, displazice. Astfel, in cazul alunitelor de peste 10 cmp prezente de la nastere riscul de melanom este de cca. 450 ori mai mare fata de populatia generala (1). In cazul pacientilor cu alunite congenitale cu diametrul mai mic de 1 cm, acest risc este nesemnificativ. La persoanele cu un numar de peste 100 de alunite, riscul este de 7 ori mai mare fata de persoanele care au sub 15 alunite (2). In situatia persoanelor cu multe alunite se vorbeste despre o predispozitie genetica de a dezvolta tumori ale melanocitelor, atat benigne, ca in cazul alunitelor banale, cat si maligne, cum este cazul melanomului. De asemenea, sunt incriminati inclusiv factori de mediu, precum expunerea la soare sau radiatie UV artificiala (de ex. saloanele de bronzat), factori care pot determina cresterea numarului de alunite noi, precum si aparitia unui melanom.

Ne punem intrebarea daca melanomul se dezvolta de obicei pe o alunita preexistenta sau la nivelul pielii aparent sanatoase. Unele studii au aratat ca procentele sunt egal impartite intre cele doua situatii si ca pana la 50% dintre melanoame se pot asocia cu o alunita (3). Aceasta observatie nu trebuie sa duca insa la eliminarea tuturor alunitelor in scop preventiv, manevra de altfel imposibil de realizat la pacientii cu zeci sau sute de alunite. Totodata, ar fi o actiune lipsita de sens, din cauza ca factorii genetici sau de mediu care actioneaza si determina aparitia de alunite pot determina inclusiv aparitia unui melanom pe pielea sanatoasa, fiind aceiasi.

Este rezonabil, insa, sa consideram ca orice alunita care apare dupa varsta de 25 ani este potential suspecta si trebuie controlata dermatologic si dermatoscopic. Chirurgia profilactica nu poate inlocui examenul dermatologic si dermatoscopic al pacientilor. Controlul periodic al sanatatii cutanate ramane cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii in fazele de inceput, cand este vindecabila, si totodata cea mai simpla metoda de a ne asigura o viata fara probleme de piele. Pentru mai multe detalii despre cel mai de temut cancer de piele, melanomul, apelează la medicul specialist.

Referinte

1. Berg P, Lindelöf B. Congenital melanocytic naevi and cutaneous melanoma. Melanoma Res. 2003 Oct;13(5):441–5.

2. Gandini S, Sera F, Cattaruzza MS, Pasquini P, Abeni D, Boyle P, et al. Meta-analysis of risk factors for cutaneous melanoma: I. Common and atypical naevi. European Journal of Cancer. Elsevier; 2005 Jan;41(1):28–44.

3. Carli P, Massi D, Santucci M, Biggeri A, Giannotti B. Cutaneous melanoma histologically associated with a nevus and melanoma de novo have a different profile of risk: results from a case-control study. Journal of American Dermatology. 1999 Apr;40(4):549–57

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online