Sezonul de vară, pe lângă vacanțe și timp liber, înseamnă și zile petrecute la piscină, ștrand sau bazin. Dar înainte să-ți organizezi o zi la piscină, informează-te asupra pericolelor la care te poți expune și află ce boli de piele poți lua de la piscină.
Din cauza suprapopulării pe timpul sezonului cald, dar și a unei mentenanțe precare, piscinele și bazinele publice pot fi un focar de boli dermatologice.
Cum ar trebui îngrijită piscina în mod optim
Principalul produs chimic folosit pentru dezinfecţie este clorul sub formă de hipoclorit asociat cu un stabilizator. Trebuie folosită o cantitate calculată după reguli bine stabilite în funcţie de volumul apei din bazin; de asemenea, clorinarea trebuie repetată săptămânal, astfel încât calitatea apei de scăldat să fie apropiată de cea de băut. Mirosul înţepător de clor nu este semnalul unei dezinfecţii eficiente, ci se datorează combinaţiei dintre clorul liber eliberat şi substanţele organice lăsate în apă de cei care se îmbăiază. În apa de piscină se mai adaugă şi un reductor de floră micotică, un stabilizator de pH cu efect de dedurizare şi substanţe antirugină, astfel încât scăldatul să fie sigur pentru piele. Piscinele moderne au şi alte sisteme de sterilizare a apei, cum ar fi filtrul UV.
CITEȘTE ȘI: Cele mai frecvente boli de piele care apar vara
La ştrandul public mai trebuie respectată o condiţie: să existe o suprafaţă de cel puţin 4,5 m2 de persoană, reciclarea apei să fie de 2 m3 pe oră iar analiza microbiologică a apei să se facă regulat. În bazin nu este voie să fie mai mult de 100 bacterii/ml, iar E.coli să nu existe deloc. Când aceste condiţii nu sunt respectate, pot apărea infecţii ale pielii, urechilor şi ochilor: otita şi conjunctivita de piscină.
Cele mai frecvente boli de piele luate de la piscină
Poluarea sau neîngrijirea corespunzătoare a apei din bazin a dus la dezvoltarea unei patologii specifice. Află în continuare, ce boli de piele poți lua de la piscină:
- Infecţii microbiene, care sunt declanşate de stafilococii patogeni lăsaţi în apă de pe tegumentul persoanei cu semne evidente de boală. Stafilococii patogeni găsesc în apa stătută şi caldă un mediu prielnic de supravieţuire şi dezvoltare şi astfel infectează pielea celor sănătoşi, producând furuncule sau alte piodermite.
- Infecție cu piocianic. Acest germene se găseşte în special în intestinul copiilor mici, iar serotipul O se poate găsi în bazinele încălzite şi frecventate de aceştia sau în cele supraaglomerate. Pot apărea mici epidemii de foliculită cu debut acut după îmbăiere, localizate mai ales pe zonele acoperite de costumul de baie, deoarece aici contactul este mai prelungit.
- Micoze sau ciuperci, favorizate de umiditate, căldură şi maceraţia tegumentară. Zonele cu apă mică, supraîncălzite de soare şi suprapopulate, aşa cum sunt cele de la marginea piscinelor, constituie cel mai sigur rezervor de ciuperci. Micozele sunt cele mai frecvente îmbolnăviri, datorate scăldatului în bazinul public. Talpa piciorului şi spaţiile interdigitale sunt cel mai adesea afectate.
- Candidoza poate apărea după o vizită la piscină, dezvoltându-se în pliurile naturale ale pielii sau cu pitiriazis verzicolor, ciupercă manifestată prin pete mici roz, cafenii sau albicioase, localizate cel mai adesea pe trunchi.
- Negii pe talpă pot apărea în urma plimbatului desculţ pe lângă piscină. Verucile vulgare plantare sunt denumirea medicală a negilor din talpă şi sunt cauzate de un virus care produce mici leziuni înfipte în piele, asemănătoare cuielor de tapiţer, aspre, dureroase, precum bătăturile şi extrem de neplăcute deoarece tratamentul se face numai prin cauterizare.
- Microepidemii de moluscum contagiosum, leziuni mici hemisferice, asemănătoare cu niște excrescenţe grupate pe zone de microtraumatism. Şi în acest caz avem de-a face cu o infecţie virală care se tratează la dermatolog.
- Alergia la substanţele folosite pentru dezinfecţie sau alergia aquagenă care se produce la imersiunea în apă şi se manifestă prin mici pete roşii, intens pruriginoase care apar după îmbăiere. Doar persoanele alergene au acest risc. Copiii sunt cei mai afectaţi.
- Decolorarea părului din cauza clorului din piscină.
Înotatul în zilele însorite de vară la piscină sau la ștrand este o activitate plăcută și benefică organismului. Însă, trebuie să ții cont de factorii de risc ai fiecărei locații. Pentru sănătatea ta, evită locațiile cu apă tulbure, cu miros puternic și care nu par curate. Iar dacă în urma unei zile petrecute la piscină prezinți semne de infecție, mergi rapid la un consult dermatologic.
Ai grijă unde și cum îți petreci zilele de vară. Nu ignora posibilele surse de microbi și infecții din spațiile publice.