Când ne gândim la lunile de vară, instantaneu ne gândim la vacanță, la plajă, la drumeții montane sau la vizite în alte țări. Zilele frumoase de vară reprezintă o sursă de relaxare și bună dispoziție, însă nu trebuie să ignorăm potențialele pericole pe care sezonul estival le poate avea asupra sănătăţii pielii. Află care sunt cele mai frecvente boli de piele care apar vara și învață cum să te protejezi de ele.
Cele mai frecvente boli de piele care apar vara
În timpul verii ne petrecem cel mai mult timp “afară”, în condiții de căldură și umezeală, prin urmare șansele de dezvoltare și răspândire a unor afecțiuni dermatologice sunt mai crescute față de orice altă perioadă din an. Principalul pericol pentru piele este expunerea iresponsabilă la soare care poate duce la alergii sau arsuri solare serioase. Pe lângă acestea, mai există o serie de afecțiuni care pot fi dezvoltate pe timp de vară, și se pot transforma în boli de piele precum:
- Fitodermatozele sunt erupţii cutanate sau dermatoze produse de contactul nemijlocit cu anumite părţi din plante. Cele mai multe reacţii adverse la om sunt însă date de unele substanţe eliberate de diverse plante, atunci când sunt rupte sau prelucrate. Reacţiile locale iritante produse suprafeţei cutanate pot fi date fie de reacţia chimică a plantei în contact cu pielea, fie de acţiunea mecanică de atingere a unei suprafeţe aspre. Pe zona de contact, tegumentul se umflă şi se înroşeşte, iar mâncărimea poate fi foarte intensă.
- Urticaria de contact determinată de componente chimice alergene din plante este o altă problemă a pielii. În mod obişnuit, unele proteine din plante ca cele din susan, henna, bumbac, iris, unele specii de lalele, arbore de cauciuc, capşuni şi alte fructe cu seminţe mici sau planta de muştar, determină apariţia unor plăci roşii umflate, localizate pe zona de atingere, leziuni care sunt însoţite de mâncărime intensă. De asemenea, urticaria poate apărea și în urma alergiei provocate de soare.
- Reacţiile fototoxice produse de plante sunt un alt tip de manifestare cutanată posibilă şi apar deoarece în anumite etape ale dezvoltării lor acestea eliberează substanţe fotosensibile ca psoralenul. Foarte cunoscute sunt leziunile lineare băşicate şi parcă biciuite pe pielea gambelor care apar după o zi petrecută vara la iarbă verde. Reacţii asemănătoare dau şi frunzele de morcovi sau de ţelină sau cele de lămâi sau portocal. Persoanele atopice, predispuse la manifestări alergice trebuie îndeosebi să se ferească de contactul cu aceste plante. Dacă în istoricul personal există episoade de urticarie de contact la plante este foarte probabil ca reacţia cutanată să se repete în aceleaşi condiţii.
- Ciupercile pielii pot fi luate de la animale sau din sol. Microsporum canis poate fi luat de la câine, dar şi de la pisică, atât prin contact direct cu animalul bolnav, cât şi prin contactul cu carpeta, pledul, podeaua sau obiectele de mobilier pe care acestea stau de obicei. Uneori, inflamaţia locală este foarte intensă şi apar leziuni asemănătoare cu coşurile, grupate pe zona lipsită de păr. Aspectul se observă adesea la copiii care şi-au petrecut vacanţa la ţară sau trăiesc într-un mediu în care trăiesc animale. Alteori, apar pe corp leziuni roşiatice rotunde, ca un bănuţ, care se măresc spre periferie. Ele sunt produse tot de infecţia cu dermatofiţi a pielii. Ciuperca piciorului este o afecțiune comună pe timp de vară, care se transmite cu ușurință în locuri publice, precum piscină, vestiare sau dușuri comune. Pitiriazis Versicolor este o ciupercă regăsită peste tot în natură, inclusiv pe suprafața pielii. În mod normal este îndepărtată în timpul igienei zilnice, însă pe timp de vară, din cauza temperaturilor ridicate și a umidității, ciuperca se poate răspândi mult mai ușor.
- Înțepăturile de insectă sunt periculoase atât “acasă”, cât și în medii tropicale. Țânțarii sunt un inamic supărător, viespile, albinele sau păianjenii sunt în schimb un veritabil pericol. La contactul pielii cu meduze sau cu ariciul de mare se produc leziuni intens dureroase.
Pentru ca pielea să rămână sănătoasă trebuie să ai grijă de ea, atât la nivel de prevenție, cât și prin vizita la cabinetul dermatologic de fiecare dată când apare o suspiciune de boli de piele. Nu-ți strica vacanța din cauza unei afecțiuni dermatologice care poate fi ținută sub control cu ajutorul sfatului dermatologului.