Alergii Solare | Dr.Leventer Centre

Alergiile solare se prezintă sub forma unor erupții cutanate, ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Sunt cunoscute mai multe forme de alergii la soare, iar reacțiile pot fi mai ușoare sau mai intense.  

Cea mai sigură metodă de prevenție a alergiei solare este, după cum ai putea să intuiești, evitarea soarelui sau acoperirea pielii, însă la dr. Leventer Centre poți accesa metode de tratament foarte eficiente care te pot ajuta să duci o viață normală și să reduci riscul de alergii solare.  

Când și de ce apar alergiile solare? 

Alergiile solare se produc preponderent primăvara și la începutul verii, când începi să te expui mai des la soare și să ieși mai des din casă. Cu o expunere protejată și mai regulată la soare, în lunile de vară, pielea ar putea să devină mai rezistentă, diminuând probabilitatea unei reacții alergice. 

Alergiile solare pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, rase și gen.  Anumite tipuri de alergii solare sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu pielea mai deschisă sau mai închisă la culoare.  

Riscul de a dezvolta o alergie la soare crește atunci când există un istoric de alergii solare în familie.  

Anumite tratamente pot să crească riscul de alergii solare, inclusiv antibioticele, antifungicele, medicamente pentru diminuarea colesterolului, diureticele, pilula contraceptivă, retinoizii etc.  

Tipuri de alergii solare 

Alergiile solare sunt de mai multe feluri, în funcție de cauză, tipul de erupție și de populația afectată. Câteva dintre cele mai frecvente tipuri de alergii la soare sunt:  

  • Prurigo actinic 

Acest tip de alergie solară apare mai frecvent în rândul populațiilor cu pielea mai închisă la culoare, latino-americani de exemplu. Se manifestă prin apariția unor papule ieșite în relief pe piele. 

  • Reacția fotoalergică 

Acest tip de alergie solară apare în momentul în care o substanță chimică aplicată pe piele, fie parfum, cremă de protecție solară, sau un produs de machiaj, are o reacție nepotrivită la soare.  

  • Erupție polimorfă la lumină  

Erupția polimorfă la lumină apare mai des la femei, la populația cu pielea mai deschisă la culoare. Această alergie solară se distinge prin roșeață, mici umflături sau vezicule apărute pe piele, după câteva ore de la expunerea la UV. 

  • Urticaria solară 

Acest tip de alergie solară provoacă urticarie după doar câteva minute de expunere la soare. Simptomele pot să varieze de la ușoare la intense. 

Simptomele alergii solare pe piele 

Felul în care arată pielea cu alergie la soare variază foarte mult în funcție de culoarea și de reactivitatea imunologică a pielii. 

De regulă, simptomele alergiilor solare apar doar pe zonele pielii care au fost expuse la soare sau la o altă sursă de radiații UV.  

Simptomele unei alergii solare încep să apară la câteva minute sau ore după expunerea la soare. 

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor solare implică: 

  • umflături, vezicule, papule pe piele 
  • mâncărimi 
  • supurație 
  • înroșirea pielii 
  • exfoliere sau formare de cruste 
  • senzație de usturime 

În rare situații, alergiile la soare mai pot fi asociate și cu alte probleme precum: greață, amețeală, dureri de cap, vomă, dificultăți la respirație. 

Cum poți să previi alergia la soare? 

Dacă recunoști semnele alergiilor solare și știi că ai un istoric, fie personal, fie în familie de alergii solare, specialiștii în dermatologie de la Dr. Leventer Centre te sfătuiesc să iei câteva măsuri de prevenție, în special pentru că sezonul cald se apropie.  

Iată cum poți să diminuezi riscul de alergii solare, prin schimbări simple în stilul de viață și îngrijirea pielii: 

  • Aplică o cremă de protecție solară cu SPF de de cel puțin 30, pe zonele de piele expuse, ori de câte ori ieși din casă, astfel încât să ții alergiile departe. Crema trebuie să aibă spectru de protecție UVA și UVB.  
  • Folosește un blasam cu factor de protecție solară și pe zona buzelor.  
  • Evită sau limitează timpul petrecut în aer liber la orele de vârf. 
  • Nu uita nici de ochelarii de soare cu protecție UV.   
  • Alege haine vaporoase, dar cu mâneci lungi, și pălării care te protejează de soare în sezonul cald. 
  • Acordă o atenție sporită medicamentelor, în special antibioticelor pe care le consumi, pentru că pot crește riscul de alergii solare. Cere opinia medicului tău. 

 

Diagnostic și tratament pentru alergiile la soare 

Diagnosticul corect al alergiei solare și tipului de alergie solară se face doar la medicul dermatolog.  

Specialistul poate efectua anumite investigații și teste specifice în vederea stabilirii diagnosticului de alergie solară, printre care testarea cu lumină UV (fototest), testarea fotopatch, care determină dacă alergia solară are legătură cu o substanță aplicată pe piele, sau chiar și teste de sânge. În cazuri rare, dermatologul poate chiar și să solicite o biopsie a pielii pentru a examina celulele pielii la microscop. 

În ceea ce privește opțiunile de tratament pentru alergiile solare, în funcție de tipul acestora, pe lângă prevenția propriu-zisă care constă în evitarea expunerii la soare, dermatologul mai poate să recomande: 

  • Tratament cu antihistaminice 
  • Creme cu corticosteroizi  
  • Creme pentru atenuarea mâncărimilor 
  • Tratamente biologice moderne 
  • Fototerapie, un tratament pe termen lung, care folosește expunerea scurtă, controlată și repetată la lumină astfel încât să  se crească toleranța pielii. 

Suferi de alergii solare? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre și vino la o consultație la medicul specialist dermatolog, astfel încât să rămâi cât mai protejat împotriva alergiilor solare vara aceasta.  

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online