tigrul-platanului

A venit vara și în loc să te bucuri de vremea frumoasă și să-ți faci planuri de vacanță, te gândești cum să te ascunzi de înțepăturile și mușcăturile insectelor? Află cum să te protejezi și ce să faci în cazul în care ești mușcat de tigrul platanului.

Ce este tigrul platanului?

Un studiu publicat de JAMA Dematology a prezentat un caz în care urme de sânge uman au fost găsite în sistemul digestiv al unei insecte tigrul platanului. Deși înțepătura în sine poate să nu fie periculoasă, insecta poate fi purtătoarea unor viruși sau bacterii dăunătoare omului.

Îl recunoști, dacă reușești să-l vezi, după petele negre care-i conferă o textură de “animal print”.

Când apare tigrul platanului?

Tigrul platanului apare în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu vegetație bogată, unde este predispus să se înmulțească. Este întâlnit cu precădere în zonele unde sunt plantați mulți platani sau frasini, dar în ultimii ani, este din ce în ce mai prezent în aglomerările urbane.

Mai ales în grădinile de vară, pe terase amenajate cu plante sau în parcuri, unde orășenii își petrec mult timp liber în serile de vară, tigrul platanului poate să “atace” în mod surpinzător, fără zgomot, căzând din copaci și rămânând ascuns în haine.

Cum ne ferim de ințepăturile tigrului platanului?

Știi că tigrul platanului te-a înțepat dacă descoperi pe piele mici pete roșii, însoție de senzații de mâncărime și durere, care sunt resimțite mult mai intes de către copii. Deși simți înțepătura la fel de intens ca în cazul altor insecte de sezon, leziunile nu sunt la fel de mari precum cele lăsate de țânțari sau păianjeni.

Pentru că este o insectă de dimeniuni mici, între 4 și 6 mm, și transparentă, poate rămîne pentru mult timp pe hainele tale sau în păr. Este indicat ca pe timpul verii, când te întorci acasă să-ți scuturi hainele și să te asiguri că nu intri cu ele în casă.

O altă metodă de protecție este să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât. Tigrul platanului este greu de reperat, cel mai probabil vei fi conștient de prezența lui doar după ce te-a mușcat.

Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte. Sprayul repelent antiţânţari poate fi utilizat în caz de înţepătură iar compresa rece calmează mâncărimea. În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia.”, Dr. Mihaela Leventer.

Tigrul platanului este o insectă relativ nouă în peisajul urban, dar care se adaptează rapid la stilul prădător al insectelor de oraș.

Nu-ți strica vara și buna dispoziție din cauza unei insecte atât de mici. Discută cu medicul tău despre riscurile și consecințele unei înțepături a tigrului platanului și învață cum să te protejezi.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online