Boli de piele, diagnostic de certitudine, Dr. Leventer Centre

În dermatologie, există peste 3000 de boli de piele, multe dintre ele având simptomatologie similară. Din această cauză, multe boli dermatologice nu sunt tratate corespunzător, fie pentru că pacientul nu merge la un control, considerând că simptomele nu sunt importante, fie pentru că nu știe cu ce se confruntă de fapt și aplică tratamente sau remedii naturiste sau deloc. În momentul în care pielea dă semne că ceva nu este în regulă, este foarte important un diagnostic de certitudine, pus de medicul dermatolog, pentru a primi tratamentul corect pentru o afecțiune de piele. 

Cele mai frecvente boli de piele 

Bolile de piele sunt acele afecțiuni care au impact asupra pielii, fie prin apariția unor noi elemente sau modificarea celor deja existente (alunițe, negi, pete, excrescențe), fie prin provocarea mâncărimii sau apariția unei inflamații. 

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii sunt:

Acneea

Apare atunci când porii din piele sunt blocați de acumularea de uleiuri, bacterii sau particule de piele moartă. 

Alopecia areată 

Boală de piele care se manifestă prin pierderea părului pe zone rotund-ovalare, separate unele de altele. Alopecia areată poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau rasă, deși majoritatea cazurilor se dezvoltă la copil și la adultul tânăr. 

Dermatita atopică 

Dermatita atopică este o boală de piele inflamatorie, cronică, necontagioasă, care provoacă mâncărime, înroșirea și uscăciunea pielii.

Psoriazis

Boală de piele autoimună care se manifestă prin apariția unor pete roșii bine definite pe piele, acoperite de o coajă albă.

Rozaceea

Se manifestă prin zone înroșite pe piele, de piele roșie și coșuri, în special pe față, cauzate de creșterea fluxului de sânge din vase. Boala apare la vârsta adultă. 

Vitiligo 

Este o boală de piele în care apar pete albe pe piele, cauzate de pierderea de pigment.

Însă, dintre toate bolile dermatologice, cea mai periculoasă este cancerul de piele, care poate fi provocat de expunerea îndelungată la soare și se poate manifesta prin apariția unei alunițe sau leziuni noi pe piele care nu dau semne de vindecare de la sine. 

 Cum știu că am o boală de piele? 

Simptome frecvente pentru afecțiuni ale pielii

Simptomele unei boli de piele variază semnificativ, în funcție de afecțiunea de care suferi. Dacă observi următoarele semne pe piele, îți recomandăm o consultație dermatologică la Dr. Leventer Centre:

  • Zone noi colorate pe piele (pete pigmentare)
  • Piele deshidratată sau uscată https://drleventercentre.com/pielea-uscata-cauze-si-tratament/
  • Leziuni sau răni deschise, care nu se vindecă de la sine
  • Erupții cutanate, care provoacă mâncărime sau durere
  • Bubițe roșii sau albe.

Diagnostic de certitudine

Pentru a clarifica simptomatologia unor boli ale pielii, este nevoie de un examen clinic la dermatolog. Dacă medicul are nevoie de mai multe investigații pentru a pune un diagnostic, va solicita:

Biopsie de piele 

Prelevarea unui mici bucăți de țesut pentru a fi analizată microscopic.

Cultură din piele 

Prelevarea unei cojițe de piele sau a conținutului unei leziuni pentru a testa dacă există bacterii, viruși sau ciuperci.

Test alergologic

Aplicarea unei substanțe pe piele pentru a testa răspunsul sistemului imunitar, atunci când există suspiciunea de reacții alergice. 

Dermatoscopia

Analizarea la dermatoscop a alunițelor sau semnelor de pe piele. 

Examinarea la lampa Wood

Analiza optică a pielii în lumina ultravioletă pentru a verifica prezența ciupercilor pe piele.

Bolile de piele pot fi cauzate de factori de mediu, stil de viață, stres, sau pot avea o cauză autoimună sau infecțioasă. Tratamentul pentru fiecare tip de boală dermatologică trebuie stabilit de un medic dermatolog. Dacă observi semnele unui boli de piele, te așteptăm la o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online