boli-de-piele

Legăturile dintre piele și sistemul nervos sunt mult mai complexe decât s-ar bănui în mod obișnuit. Înțelegerea acestor legături, dar și a unor boli de piele cauzate de stres a dus la apariția unui nou domeniu de studiu: psihodermatologia.

„Psihodermatologia este un domeniu care abordează impactul emoțiilor unui individ în raport cu pielea”, spune dr. Karen Mallin, instructor în departamentele de psihiatrie și științe comportamentale și dermatologie și chirurgie cutanată de la Universitatea din Miami.

Experții din domeniu, printre care se numără și dr. Mallin sunt de părere că acest nou domeniu al psihodermatologiei va evolua rapid și asta deoarece dermatologia permite o abordare complementară. Astfel, atunci când unii pacienți prezintă semne ale unor boli dermatologice, medicii dermatologi iau în calcul noi posibilități de tratament care pot include antidepresive, consiliere psihologică sau terapie de relaxare atunci când există indicația că problemele emoționale afectează pielea.

Boli de piele – ce sunt și de ce apar?

Atunci când este vorba despre boli care se dezvoltă pe piele și modul în care acestea pot apărea, trebuie subliniat faptul că există o gamă largă de astfel de afecțiuni, care variază în ceea ce privește severitatea sau simptomele pe care le prezintă.

Unele boli de piele pot avea cauze genetice, în timp ce altele apar din cauza unor tulburări emoționale. Apariția unor astfel de boli de piele cauzate de stres sau ale unor tulburări care duc la auto-mutilare este determinată de legătura dintre piele, sistemul nervos și psihicul uman.

Unele afecțiuni mintale prezintă unele simptome sau complicații de natură dermatologică. Printre care se numără: acnee, eczeme, urticarie, alopecie (căderea părului) sau tricotilomanie (obsesia unei persoane de a-și smulge părul), la care se adaugă tulburări care duc la automutilare.

Astfel de evoluții, care leagă unele boli ale pielii de un dezechilibru emoțional  au dus la elaborarea teoriei organului țintă. Această teorie sugerează că stresul ajunge să fie „concentrat” pe anumite organe. De exemplu, o persoană care suferă de stres ar putea să dezvolte unele boli de piele precum acneea, în timp ce altă persoană care, de asemenea, este afectată de stres ar putea să sufere de ulcer stomacal.

Bolile de piele – simptome principale

Există o gamă largă de boli ale pielii, iar evaluarea impactului pe care tulburările mintale îl au în ceea ce privește apariția și evoluția acestor afecțiuni variază de la caz la caz. Cu toate acestea, cele mai comune simptome care indică faptul că o persoană ar putea suferi de una sau mai multe boli de piele se numără:

  • Bubițe de culoare roșie
  • Erupții dureroase sau care provoacă mâncărimi
  • Piele solzoasă sau aspră
  • Ulcere
  • Răni deschise sau leziuni
  • Pete pe piele
  • Modificări ale culorii sau dimensiunii alunițelor
  • Schimbarea culorii pielii

boli-de-piele-stres

Boli de piele pe sistem nervos

Printre cele mai comune boli ale pielii pe sistem nervos se numără:

  • Eczemele. Deși cauza acestei boli de piele nu a fost identificată, este știut faptul că stresul poate reprezenta un factor care agravează problemele legate de erupțiile cutanate.
  • Psoriazis. Stresul este un factor important în apariția acestei afecțiuni inflamatorii, reducând nivelul de cortizon din corp, principalul agent anti-inflamator.
  • Acneea. Perioadele stresante duc la producerea unei cantități mai mari de cortizon, acest hormon face ca glandele din piele să producă mai mult sebum, ceea ce duce la apariția acneei.
  • Rozaceea. În cazul acestei afecțiuni, stresul duce la apariția unei bucle de  răspuns, în care stresul legat de aspectul fizic duce la extinderea suprafeței afectate de către iritații și reciproc.
  • Ihtioza. În cazul acestei boli de piele, cauzele sunt de natură genetică. Cu toate acestea, stresul poate duce la agravarea simptomelor.
  • Vitiligo. Această afecțiune este caracterizată de apariția petelor albe, cauzate de distrugerea celulelor care produc pigmenții pielii. Se crede că stresul emoțional este unul dintre factorii declanșatori ai acestei boli.
  • Dermatita seboreică. Această afecțiune reprezintă un răspuns inflamator anormal la o ciupercă prezentă pe pielea noastră. Și în cazul acestei boli de piele stresul este unul dintre factorii asociați cu apariția și agravarea simptomelor prezentate de către pacienți.

De ce cauzează stresul boli pe piele?

În timpul dezvoltării uterine, celulele care formează pielea și creierul sunt derivate din aceleași celule de bază, iar cercetătorii suspectează că acesta reprezintă fundamentul conexiunii dintre acestea două. În timp, problemele care afectează creierul și psihicul au ajuns să se reflecte și la nivelul pielii.

Prevenție și tratament

Din nefericire,  stresul reprezintă o parte constantă a vieții, cu toate acestea, există o serie de măsuri pe care le puteți  adopta pentru a limita efectele acestuia asupra sănătății pielii și psihicului:

  • Folosiți produse de protecție și îngrijire a pielii
  • Faceți mișcare în mod regulat
  • Practicați meditația, exerciții de respirație, yoga sau mindfulness
  • Hidratați-vă
  • Dormiți 7-8 ore zilnic
  • Stabiliți limite în relația cu familia, prietenii sau colegii de muncă
  • Apelați la ajutorul celor din jur sau al specialiștilor în momentele tensionate.

Tratamentul diferitelor boli de piele trebuie adaptat în funcție de gravitatea afecțiunii, dar și de particularitățile fiecărui pacient. Din această cauză este recomandat să vă adresați unui medic dermatolog atunci când observați unele simptome care ar putea indica prezența unei boli de piele, acesta fiind cel care poate decide care este tratamentul optim. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online