alopecia aerata

Mai mult de jumătate dintre bărbații cu vârste de peste 40 de ani suferă de alopecie, cunoscută și sub denumirea de calviție sau chelie, potrivit unui studiu efectuat de Merck Research Laboratories. Deși afecțiunea nu este periculoasă, pierderea părului poate avea un efect negativ asupra echilibrului psihic și emoțional al pacienților.

Cine suferă de alopecia areata?

Un alt studiu, efectuat de Academia Americană de Dermatologie, a arătat că 75% dintre bărbații care se confruntă cu pierderea părului se simt mai puțin încrezători în relațiile interpersonale, iar 60% dintre ei au fost victimele unor glume pe tema problemei lor dermatologice.

Deși alopecia este mai des întâlnită în rândul bărbaților, femeile sunt supuse unui stres emoțional mai ridicat din cauza afecțiunii.

„La femei, părul semnifică senzualitate și frumusețe. Când o femeie începe să își piardă părul, nu se mai consideră atrăgătoare”, explică Dr. Shelly Friedman, președinte fondator al Consiliul American de Chirurgie pentru Restaurarea Părului.

Indiferent de genul persoanei care se confruntă cu alopecie, pierderea părului are un efect negativ asupra percepției de sine și poate crește riscul de anxietate și depresie.

Alopecia – Cauze și simptome

În termeni simpli, alopecia areata este o afecțiune care se manifestă prin căderea parțială sau totală a părului. Sistemul imunitar atacă rădăcinile firelor de păr, cauzând pierderea părului.

Căderea părului de pe anumite zone poate fi determinată și de alte afecțiuni care trebuie investigate. Cel mai adesea, analizele de laborator ne ajută să stabilim cauza căderii părului.

Fiecare persoană pierde în jur de 100 de fire de păr zilnic. Totuși, diferența nu este observabilă datorită faptului că firele de păr pierdute sunt înlocuite de altele noi. În cazul pacienților cu alopecie, pierderea foliculilor de păr provoacă căderea accelerată a părului și împiedică înlocuirea firelor de păr pierdute cu altele noi.

Alopecia este de trei tipuri:

  • Alopecia areata: afectează zone circulare ale scalpului sau bărbii;
  • Alopecia totalis: este afectat întregul scalp;
  • Alopecia universalis: afectează părul de pe întregul corp.

Există și o cădere de păr difuză, determinată genetic la bărbat și prin modificarea funcției unor receptori la testosterone la femeie. Alopecia androgenetică începe la bărbat la 17 – 20 ani din zona tâmplelor care se adâncesc și tind să se unească cu zona creștetului capului. Genul acesta de cădere a părului se numește și calviție (chelie). La bărbat sunt 7 stadii de evoluție, iar la femeie doar 3, părul rărindu-se de la frunte la creștet, dar păstrând o coroană de fire normale.

Cum diagnosticăm alopecia

La Dr Leventer Centre, procesul de diagnosticare a alopeciei începe cu o consultație la unul dintre specialiștii noștri dermatologi. În funcție de mărimea și forma zonei afectate, medicul poate formula suspiciunea de alopecie după un simplu examen vizual și cere o listă de analize de sânge care ajută la depistarea cauzei. Testele de sânge pot fi folosite pentru a elimina alte boli autoimune, boli infecțioase care au ca rezultat apariția alopeciei.

Pentru a oferi un diagnostic de certitudine, medicul poate recomanda o biopsie la nivelul scalpului pentru a elimina alte cauze ale căderii părului, cum ar fi infecții fungice, dar și pentru a vizualiza malformația firului de păr. Biopsia implică prelevarea unui strat subțire de piele de pe scalp pentru a fi analizat la microscop.

Cum tratăm alopecia

Deși alopecia este o afecțiune care nu poate fi vindecată, există opțiuni de tratament care pot încetini pierderea părului sau pot stimula creșterea noilor fire de păr.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în funcție de cauza și aspectul alopeciei, la Dr Leventer Centre, folosim tratamentul microneedling pentru a combate alopecia. Procedura minim-invazivă presupune folosirea unor ace foarte subțiri pentru a produce microleziuni menite să stimuleze vascularizarea din jurul firului de păr. Pe locul tratat se aplică soluții ce conțin factori de creștere.

Tratamentul microneedling s-a dovedit eficient în îmbunătățirea sănătății foliculilor de păr și poate stimula creșterea unor noi fire de păr. De asemenea, microleziunile rezultate în urma tratamentului facilitează absorbția produselor împotriva căderii părului aplicate pe scalp.

În cazul alopeciei, este important ca tratamentul să fie început cât mai devreme pentru a încetini căderea părului. Recomandăm pacienților cu istoric familial de alopecie să programeze din timp o consultație cu unul dintre medicii noștri specialiști.

Cere o programare la Enayati Medical City

Experții în sănătatea pielii Dr Leventer Centre, acum mai aproape de tine

0722 599 440

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online