iritații piele

Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu o iritație pe piele. Aceasta reprezintă o reacție la contactul cu un iritant, limitată precis la regiunea care a fost în contact direct cu iritantul și nu se extinde la distanță. Iritația pe piele este o erupție ce poate fi însoțită de senzație de arsură sau înțepături, de mâncărimi sau dureri. Pielea în zona afectată este înroșită și inflamată, iar în funcție de momentul evolutiv, poate fi umflată, roșie, cu vezicule sau pete, uscată, descuamată sau crăpată.  

Manifestări similare se pot întâlni însă și în boli dermatologice inflamatorii sau autoimune sau infecții bacteriene sau virale cutanate. In consecință, când nu vorbim despre o problemă minoră, cu simptome ușoare și durată scurtă de manifestare, recomandăm consult dermatologic. Numai un expert poate determina cauza exactă și, în funcție de aceasta, tratamentul care poate da cele mai bune rezultate. 

Explicăm, în cele ce urmează, cauzele din spatele acestei probleme de piele, apoi, care este tratamentul eficient, dar și care sunt mijloacele eficiente de prevenție, iar în vederea simplificării terminologiei medicale vom folosi termenul de „iritație” pentru orice boală dermatologică care se manifestă cu roseată si mâncărime. 

Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre te pot ajuta. Lider în dermatologie, clinica noastră are o echipă medicală cu experiență vastă în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cutanate.  

În ce zone poate apărea „iritația” pielii 

Aceste erupții care au în comun manifestări cutanate similare se pot exprima oriunde pe corp, pe zone limitate sau extinse. De exemplu, în cazul rozaceei, „iritațiile” sunt numai la nivelul feței, în intertrigo, apar cu predilecție în zone unde există pliuri, iar în miliaria, numită popular „bubițe de la căldură”, „iritația” pe piele se poate manifesta atât pe față, cât și pe piept, pe abdomen, spate mâini sau picioare. 

Afectarea feței este, desigur, cea mai supărătoare, dar decizia de a vizita dermatologul nu trebuie luată strict din rațiuni estetice. Afectarea persistentă a unei zone a corpului care nu este la fel de expusă ca fața nu este o problemă de sănătate mai puțin importantă. 

„Iritație” pe față 

O reacție specifică la nivelul feței o dă lupusul eritematos sistemic: o erupție care se întinde pe ambii obraji, sub forma unor aripi de fluture. „Iritația” pe față poate avea însă cauze multiple cum ar fi: 

 • dermatită atopică; 
 • dermatită de contact; 
 • dermatită seboreică
 • reacție la medicamente – corticoizii locali pot da o astfel de reacție; 
 • rozacee
 • dermatomiozită; 
 • o infecție de natură bacteriană; 
 • o infecție virală (pojar, vărsat de vânt). 
 • Majoritatea acestor afecțiuni se poate manifesta cutanat și pe alte zone de pe corp. 

„Iritație” pe piept 

La acest nivel cel mai frecvent întâlnim reacții ale pielii la contactul cu un alergen sau un agent iritant sau dermatita seboreica sau herpes Zoster. Dacă iritația se manifestă sub sâni, poate fi vorba și de intertrigo, o afecțiune inflamatorie declanșată în condiții de căldură excesivă și umiditate. 

„Iritație” pe abdomen 

Infecțiile virale, bacteriene și fungice se manifestă prin erupții în zona abdomenului, la fel și reacțiile alergice la medicamente și alimente. Unele dintre cel mai des întâlnite cauze ale „iritației” pe abdomen sunt bolile copilăriei: rujeola, numită popular pojar, varicela sau vărsatul de vânt și rubeola (pojărelul). În acest caz, bubițele pot fi prezente și pe față, pe piept, spate, brațe și picioare. 

„Iritație” pe mâini 

Dermatita de contact este cel mai des incriminată pentru iritația pe mâini, iar de vină pentru declanșarea acestei afecțiuni sunt substanțele cu care venim în contact (chimicalele din detergenți, metalele din bijuterii, diverse plante, alimente, conservanți). Dermatita atopică, psoriazisul, scabia sau lichenul plan se mai pot manifesta pe brațe și pe mâini. 

„Iritație” pe picioare 

 Pe laba piciorului cel mai frecvent sunt vinovate: 

 • dishidroza (manifestată prin vezicule pruriginoase pe tălpi și degete); 
 • tinea pedis sau „piciorul atletului” (o infecție fungică provocată de dermatofiți, înalt contagioasă, înroșește și usucă pielea și poate da chiar erupții cutanate extinse); 
 • dermatita de contact – care poate fi declanșată vara și de contactul cu anumite plante, cum sunt iedera otrăvitoare sau urzica, de aceea, nu este recomandat să mergem, vara, în picioarele goale în zone sălbatice. 

Consultul unui dermatolog îți va asigura un diagnostic și un tratament corecte 

La Dr. Leventer Centre, ne-am asumat nu doar misiunea de a trata afecțiunile dermatologice, ci și de a te învăța mai multe despre ele. Credem că prin informare corectă creștem gradul de înțelegere a faptului că sănătatea pielii este importantă. Nu încurajăm însă autodiagnosticarea, pe baza acestor informații. 

Multitudinea de posibile cauze ale „iritației” pe piele fac necesară expertiza unui medic dermatolog pentru diagnosticarea de certitudine și stabilirea unui diagnostic adaptat bolii depistate. Așadar, reluăm recomandarea de a programa o consultație, dacă erupția nu este limitată temporal la 1-2 zile, ci persistă, doare, se extinde. Poate fi manifestarea unei afecțiuni care să necesite tratament imediat. 

În cazul unei „iritații” pe piele severe, tratamentele „după ureche”, efectuate acasă, fără o recomandare medicală, pot face mai mult rău decât bine și recomandăm să fie evitate. 

cauzele iritații piele

Afecțiuni ce pot cauza „iritația” pe piele 

Varietatea de boli care se pot manifesta cutanat prin semne și simptome similare este mare. Cum am menționat anterior, poate fi vorba despre afecțiuni inflamatorii dermatologice, despre afecțiuni autoimune ale pielii sau despre infecții declanșate de fungi, bacterii ori virusuri. 

Iată care sunt cauzele pentru „iritațiile” pe piele diagnosticate cel mai frecvent de experții în dermatologie de la Dr. Leventer Centre: 

Dermatite eczematiforme 

Afecțiuni dermatologice necontagioase, de natură inflamatorie, care se manifestă prin erupții cutanate ce determină înroșirea pielii și prurit. Dermatitele eczematiforme reprezintă, de fapt, un grup de afecțiuni, în care se regăsesc: 

 • dermatita atopică, care poate fi ereditară sau poate apărea pe fondul unei dereglări a sistemului imunitar; 
 • dermatita de contact – o reacție la alergeni sau substanțe iritante, mai frecventă la persoanele cu piele sensibilă; 
 • dermatita seboreică, declanșată de tulburări hormonale, pe fond de stres sau de o ciupercă numită Malassezia. 
 • eczema dishidrotică sau dishidroză, declanșată de stres, transpirație sau alergii; 
 • eczemă numulară, întâlnită mai des la persoanele care suferă de astm; 
 • neurodermatită, declanșată pe fond de stres, anxietate, depresie sau traumele emoționale. 

Psoriazis 

În psoriazis – afecțiune dermatologică cronică, cu mecanism autoimun, ritmul de înmulțire a celulelor din piele este de până la 10 ori mai mare decât în mod obișnuit, iar acest proces accelerat de înnoire modifică atât aspectul, cât și structura pielii, care devine roșie, groasă, solzoasă. Eruptia pe piele în psoriazis  se manifestă cu precădere pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui, scalp și organele genitale. 

Zona/Zoster/Zona Zoster (popular) 

Cunoscută și ca herpes Zoster, este o afecțiune care afectează ganglionii si rădăcinile nervoase şi se manifestă la nivel cutanat printr-o erupție dureroasă, sub formă de vezicule pline cu lichid. Zosterul e provocat de infecția latentă cu virusul varicelo-zosterian, cel care provoacă varicela, boala copilăriei cunoscută ca „vărsat de vânt”. 

Rozaceea 

Afecțiune inflamatorie cronică, pusă pe seama moștenirii genetice, a unei dereglări imunitare sau a unei densități crescute a acarianului Demodex folliculorum, rozaceea se manifestă exclusiv la nivelul feței prin roșeață persistentă și pustule. 

Pitiriazis rozat 

Afecțiune frecventă a pielii care se manifestă printr-o erupție cu pete de culoare roz, scuamoase. Pitiriazisul rozat Gibert nu este contagios, nici periculos și dispare de la sine fără tratament – de obicei, după 6-8 săptămâni. De obicei, erupția pe piele cauzată de pitiriazisul rozat este localizată pe trunchi, brațe și picioare, dar poate poate apărea oriunde pe corp. 

Miliaria 

Bubițele de la căldură, cum este numită popular miliaria, apar din cauza blocării glandelor sudoripare și acumulării transpirației sub piele. Are patru forme, de severitate variată: miliaria cristalină (vezicule mici, transparente, care nu mănâncă și trec repede), miliaria rubra (bubițe roșiatice intens pruriginoase), miliaria pustuloasă (varaianta de rubra cu pustule = vezicule cu conținut galben) și miliaria profundă (umflături ferme, profunde).  

Intertrigo 

Intertrigo sau dermatita intertriginoasă este o afecțiune inflamatorie cauzată de contactul piele pe piele în condiții de căldură excesivă și umiditate. Se manifestă cel mai frecvent sub forma unei eruptii pe piele de culoare roșiatică, prezentă cu predilecție în zonele de pliuri cutanate: cutele gâtului, axile, sub sâni, abdomen, între fese, în zona inghinală, în interiorul coapselor. 

Scabie 

Scabia este o boală de piele contagioasă, provocată de un acarian parazit, Sarcoptes Scabiei, care provoacă erupții cutanate asemănătoare unor coșuri, intens pruriginoase. Cel mai frecvent, scabia apare între degete, la nivelul încheieturii mâinii, pe coate, în zona axilelor, în zona genitală și a feselor, pe talie, sâni, omoplați. 

Dermatomiozită 

Boală autoimună care afectează pielea și mușchii, dermatomiozita se manifestă prin erupții ale pielii de culoare aprinsă, roșu-violacee, și cu textură rugoasă, exprimate pe genunchi, coate, piept, spate și in jurul ochilor. Simptomele cutanate preced de cele mai multe ori, dar nu mereu, slăbiciunea musculară. 

Lupus eritematos sistemic 

In lupusul eritematos sistemic imunitatea țintește în mod eronat propriile țesuturi și organe, inclusiv pielea. Erupțiile cutanate pot apărea pe față – roșeața pe piele sub formă de aripi de fluture, care se întinde pe nas și obraji, este „semnătura” acestei boli. Pe mâini și în zona încheieturilor, de cele mai multe ori sub forma unor pete mari, roșii, circulare, ușor umflate, persistente și simetrice. Erupțiile sunt agravate de expunerea la lumină naturală sau artificială. 

Tinea pedis 

Numită și „piciorul atletului”, tinea pedis este o infecție fungică frecventă la persoanele care transpiră foarte mult în zona picioarelor. Eruptia pe piele se manifestă, de regulă, între degete, prin zone roșiatice, cu scuame și fisuri care dau prurit sau usturime, iar în forma severă pot apărea eroziuni sau ulcerații. Este o boală contagioasă. 

Candidoza pielii 

Este o altă infecție fungică, cauzată de ciuperca Candida, care provoacă pe piele erupții roșii, solzoase și pruriginoase, preponderent în zonele umede ale corpului: sub sâni, în pliurile pielii, în zona genitală. Erupția este însoțită de prurit persistent. 

Infecții virale 

Bolile copilăriei se manifestă sub forma bubițelor roșii, pruriginoase cu febră și stare generală alterată. Câteva exemple sunt reprezentate de: rujeolă sau pojar, varicelă, numită popular vărsat de vânt și în rubeolă (cunoscută ca pojărel). Acestea sunt boli contagioase. 

Tratamentul „iritațiilor” de pe piele 

Tratamentul este stabilit după diagnosticarea cu precizie a afecțiunii care a generat-o. Direcțiile terapeutice depind, așadar, de cauză și pot presupune: 

 • aplicarea de topice antiinflamatoare – cu corticoizi locali, care calmează inflamația și mâncărimea; 
 • administrarea de antifungice, dacă este vorba despre o infecție cauzată de o ciupercă. Pentru creșterea eficienței, se pot combina antifungicele orale și locale; 
 • administrarea de antihistaminice, în cazul unei reacții alergice; 
 • administrarea de antibiotice sau antivirale, în cazul infecțiilor bacteriene sau virale; 
 • imunosupresoare, dacă manifestarea pe piele este un răspuns al sistemului imunitar; 
 • comprimate cu corticosteroizi, dacă simptomele persistă. 

La Dr. Leventer Centre, abordăm terapia „iritației” pe piele și cu ajutorul tehnologiei moderne. În rozacee, de exemplu, folosim laserul vascular PDL și sistemul inovator Stellar M22, cu tehnologie IPL, pentru a trata manifestarea cutanată, iar în cazul eczemelor, terapia cu raze UV ori cu laser. Expertul în sănătatea pielii care te va consulta va stabili necesitatea folosirii aparaturii de ultimă oră din clinica noastră pentru tratamentul problemei tale de sănătate. 

Cum previi „iritația” pe piele. Sfatul dermatologului 

Igiena și precauția sunt arme eficiente. Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni „iritațiile” cutanate: 

 • evită factorii declanșatori cunoscuți – alergeni, iritanți; 
 • spală-te pe mâini imediat după ce ai intrat în contact cu un alergen sau iritant cunoscut; 
 • nu împărți obiecte personale (haine, încălțăminte, obiecte desinate igienei, cum sunt prosoapele) cu nimeni, oricât de apropiat ți-ar fi; 
 • folosește săpunuri, detergenți și creme hidratante blânde, hipoalergenice, fără parfum, fara alcool; 
 • evită piscinele care nu par igienizate corect – pot fi surse de infecții virale, bacteriene sau fungice. 
 • Totodată, dacă știi că suferi de o boală autoimună cu manifestare cutanată, urmează întocmai tratamentul prescris de medicul specialist, pentru a preveni erupțiile. 

Pentru alte sfaturi, adaptate problemelor tale de piele, te așteptăm la Dr. Leventer Centre din București. Iar dacă suferi de o „iritație” pe piele care persistă sau se extinde, nu amâna consultația – experții noștri te pot ajuta să o tratezi eficient, scăpându-te de disconfortul pe care-l provoacă. Programează-te și lasă-ne să avem grijă de sănătatea ta. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online