Lupus eritematos sistemic
Despre boala lupus
Lupus eritematos sistemic este o boală autoimună care afectează aproape toate organele corpului, printre care și pielea, și la care se evidențiază anticorpi specifici în analizele de sânge, care circulă și atacă propriile structuri, fără motiv.
Lupus eritematos sistemic se întâlnește mai frecvent la femei, raportul față de bărbați fiind de 6:1.
În practica medicală întâlnim 4 tipuri de Lupus:
Lupus eritematos sistemic
Lupus eritematos cutanat sau discoid
Lupus indus de medicamente
Lupus neonatal.
Ce este lupus eritematos sistemic?
Lupus eritematos sistemic este o boală cronică autoimună care afectează mai multe organe ale corpului deoarece sistemul imunitar țintește în mod eronat propriile țesuturi și organe. Deși cauza bolii nu este pe deplin înțeleasă, se pare că este vorba de o combinație de factori genetici pe care acționează factori de mediu (lumină) și care activează apariția unei armate de apărare (anticorpi) fără țintă. Lupus eritematos sistemic este cea mai frecventă formă de lupus pe care o întâlnim.
Lupus eritematos sistemic poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele sale se pot întâlni în multe alte afecțiuni. Cel mai frecvent, lupus eritematos sistemic afectează pielea, articulațiile și rinichii. Dintre simptomele cutanate, cel mai frecvent întâlnim erupția roșie la nivelul feței care seamănă cu aripile de fluture care se întind peste obraji.
Zone și organe afectate de lupus eritematos sistemic
Principalele zone afectate de boala lupus sunt:
Pielea
Erupțiile cutanate sunt un simptom caracteristic în lupus. Pot apărea pe față (obraji și nas), pe mîini, în zona încheieturilor, și sunt de cele mai multe ori pete mari roșii, circulare, ușor umflate, persistente pe același loc, simetrice. Petele roșii apar inițial pe zone expuse la soare, dar se pot întinde și pe alte zone. Erupțiile provocate de lupus eritematos sistemic sunt agravate de expunerea la lumină, fie ea naturală sau artificială. Aceste pete pot fi asimptomatice sau însoțite de mâncărime, disconfort. Mai putem observa zone roșietice în scalp, de pe care cade părul, sau apariția de ulcerații bucale. Zonele de alopecie se pot reacoperi cu păr într-un tratament corect.
Articulații
Afectarea articulară în lupus eritematos sistemic este sub formă de artrită și se manifestă prin durere și umflare la nivelul articulațiilor, în special cele mici. Artrita este de obicei migratorie (se mută de la o articulație la alta), este simetrică, afectează concomitent mai multe articulații.
Sângele
Persoanele cu lupus eritematos sistemic pot avea un număr scăzut de globule roșii (anemie), globule albe (leucocite) sau trombocite. Prin urmare, scade capacitatea de coagulare a sângelui și se observă adesea vânătăi pe piele. Pacienții acuză adesea oboseală și sunt mai predispuși la infecții.
Rinichi
Afectarea renală este pusă în evidență de analizele care se efectuează. Adesea întâlnim infecții urinare, eliminarea de proteine prin urină iar medicul nefrolog diagnostichează glomerulonefrita.
Inima și plămâni
Implicarea inimii și plămânilor în lupus eritematos sistemic este adesea cauzată de inflamația învelișului inimii (pericard) și a plămânilor (pleura). Când aceste structuri devin inflamate, pot apărea aritmii, dureri în piept, respirație dificilă.
Simptome frecvente în lupus eritematos sistemic
•erupție cutanată, mai ales pe zone expuse la lumină
•căderea părului
•dureri articulare
•fragilitate capilară cu vânătăi
•afectare renală cu glomeruloneftită.
Alte simptome posibile în lupus eritematos sistemic:
•febră
•oboseală
•scădere în greutate
•dureri musculare
•dureri de cap, confuzie, depresie
•uneori afectarea sistemului nervos central prin infarctizare
•boala trombo-embolică
•vasculita
•afectare gastro-intestinală
•ochi uscați.
Alte forme de boala lupus:
Lupus eritematos cutanat
Simptomele se manifesta prin prin sensibilitate la lumină, erupții cutanate accentuate de expunerea la lumină și localizate în special pe față, urechi și scalp. Boala se caracterizează prin pete roșii acoperite de coji albe aderente (scuame). În evoluție pe aceste zone se instalează cicatrici vizibile. În scalp apar zone roșii lipsite de păr. Pentru diagnostic este necesară o biopsie de piele și analize de sânge. Lupusul eritematos cutanat este împărțit în subacut, discoid și tumidus.
Lupus indus de medicamente
Aceste cazuri de lupus sunt cauzate de anumite medicamente. Persoanele cu boala lupus indus de medicamente pot avea simptomele tipice de lupus eritematos sistemic, dar evoluția este temporară, ele dispărând când se oprește administrarea medicamentului incriminat. Cele mai frecvent implicate medicamente sunt Procainamida, Hidralazina, unele Chinine, Minociclina.
Lupusul neonatal
Este un tip rar de boala lupus, întâlnit la nou-născuți. Copiii născuți cu lupus neonatal provin din mame cu lupus eritematos sistemic și care transmit anticorpi de lupus în perioada de sarcină.
Metode de diagnostic pentru boala Lupus
Pentru lupus eritematos sistemic, procesul de diagnostic poate fi lung și anevoios, din cauza simptomatologiei nespecifice. În urma unui examen clinic, medicul poate solicita o serie de teste de laborator, printre care și testul de anticorpi antinucleari, pentru a determina dacă suferiți de o boală autoimună. Dacă aveți lupus eritematos sistemic, veți testa pozitiv la acest test.
Rolul anticorpilor în boala lupus au un rol semnificativ atât în stabilirea diagnosticului, în managementul pacientului și în stabilirea prognosticului. Cei mai importanți anticorpi pe care îi recomandăm sunt:
•ANA (anticorpi anti nucleari)
•Ac-anti ADN dublu catenari
•Ac anti Sm
•Ac anti RPN
•Ac anti Ro (importanți în lupusul cutanat)
•Ac anti histone (importanți în lupusul medicamentos)
•Ac antifosfolipidici.
În plus, se recomandă o biopsie cutanată dintr-o leziune care are un aspect caracteristic.
Pentru stabilirea unui diagnostic se calculează criteriile clinice și imunologice precum și prezența ANA. Așadar, sunt necesare consulturi medicale multiple la diverse specialități medicale ca reumatologie, nefrologie, cardiologie, interne, dermatologie
Tratament pentru lupus eritematos sistemic
Tratamentul pentru lupus eritematos sistemic se face individualizat, în funcție de organul afectat predominant.
Boala lupus este o afecțiune cronică, care durează pe tot parcursul vieții. Scopul tratamentului este de a aduce simptomele în remisie și de a limita daunele pe care boala le provoacă organelor. Din păcate, lupusul eritematos sistemic este imprevizibil, iar modul în care se manifestă se poate schimba subit.
Ca sfat general, se limitează expunerea la lumină și se interzice fumatul, care agravează lupus eritematos sistemic.
Unele persoane cu caracteristici ușoare de lupus ar putea necesita un tratament limitat. Alți pacienți pot avea nevoie de un plan de tratament agresiv.
Tratamentul pentru boala lupus este unul medicamentos și include steroizi, hidroxiclorochină, azatriopină, metotrexat, ciclofosamidă, belimumab sau rituximab.
Dacă prezentați simptome manifestate prin erupții cutanate în formă de fluture pe față sau recunoașteți semnele de lupus eritematos sistemic, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru un diagnostic de certitudine.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii
Dr. Dragoș Pencu
Medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reparatorie
Fă o programareDr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programareDr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programareDr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programareDr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programareDr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea
marți 24 septembrie 2024
Cel mai bun tratament pentru ciuperca unghiei ți-l oferă specialistul
Când te confrunți cu micoza unghiei, este esențial să știi câteva lucruri: nu va trece de la sine, duce la complicații dacă nu...
Dermatologie clinică
luni 23 septembrie 2024
Imagini cu alunițe periculoase. Cum recunoști nevii pigmentari care necesită consult de specialitate
Cel mai probabil, ai citit despre alunițele periculoase, dar știi cum arată, la ce trebuie să fii atent pentru a le identifica pe...
Dermato-oncologie
miercuri 21 august 2024
Herpesul genital poate fi confundat! 6 boli asemănătoare cu această BTS
Ce simptome sunt asociate cu herpesul genitalBoli asemănătoare cu herpesul genitalHerpesul genital poate fi confundat! Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală...
Dermatopatologie
miercuri 21 august 2024
Cel mai bun tratament pentru dermatita seboreică este cel recomandat de dermatologul tău
Declanșată de factori de mediu, de stres sau pe fondul unor boli, cu simptome ușoare sau severe și posibil în asociere cu alte afecțiuni...
Dermatopatologie
luni 19 august 2024
Tratamentul semnelor post-acneice. Scapă de cicatrici cu ajutorul procedurilor moderne
Acneea, mai ales în forma ei severă, poate lăsa urme pe față, prelungind trauma emoțională și după vindecare. Este o problemă întâlnită la...
Dermatologie clinică
marți 9 iulie 2024
„Iritații” ale pielii. Cauze, tipuri, tratament și sfatul dermatologului pentru prevenirea lor
Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu o iritație pe piele. Aceasta reprezintă...
Articole Medicale
miercuri 26 iunie 2024
Bubițe de la căldură. Când apare și cum tratăm erupția provocată de miliaria
Una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară o reprezintă miliaria sau bubițele de la căldură. Erupția cutanată care se poate manifesta în...
Dermatopatologie
marți 18 iunie 2024
Dr. Leventer Centre a găzduit un curs european de microchirurgie Mohs, organizat de EADV
În perioada 8-10 iunie, Dr. Leventer Centre a găzduit un curs de microchirurgie Mohs, organizat de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV),...
Stiri