rozacee pe fata

Rozaceea este mai mult decât o afecțiune dermatologică, este și un factor de profund disconfort emoțional. Impactul psihologic pe care îl au simptomele bolii – roșeață persistentă, pustule, exprimate majoritar în zona centrală a feței – este atât de puternic, încât poate duce la autoizolare și chiar la depresie. Tratamentul rozaceei apărute pe față este foarte important pentru recuperarea stimei de sine. 

Din fericire, tehnologia avansată a crescut eficiența tratamentului rozaceei. La Dr. Leventer Centre oferim posibilitatea accesării acestor terapii, când medicul le consideră oportune și le recomandă. 

De ce apare rozaceea la nivelul feței 

O afecțiune inflamatorie cronică determină apariția rozaceei, iar fața este singura regiune afectată. Cauza bolii este necunoscută, însă cercetătorii au identificat o serie de factori de risc care par să contribuie la declanșarea ei: 

  • moștenirea genetică; 
  • o dereglare a sistemului imunitar; 
  • o densitate crescută a acarianului Demodex folliculorum; 
  • un nivel prea mare de catelicidină, proteina care protejează în mod normal pielea de infecții.  

Din ultimele cercetări reiese că rozaceea la nivelul feței este, cel mai probabil, exprimarea cutanată a unui proces inflamator continuu generat de o dereglare neurovasculară în combinație cu o reacție a sistemului imunitar înnăscut. O altă descoperire asociază rozaceea cu un risc crescut de boli sistemice (cardiovasculare, gastrointestinale, neurologice, autoimune și anumite forme de cancer), sugerând că manifestarea cutanată de la nivelul feței poate fi rezultatul unei inflamații sistemice. 

Cercetătorii au convingerea că toate aceste descoperiri vor duce la progrese semnificative în tratamentul rozaceei la nivelul feței. 

infografic tratamentul rozaceei

 

Tratamentul rozaceei 

Manifestările rozaceei la nivelul feței – roșeață persistentă, piele uscată, pustule, vase de sânge vizibile,  – diferă de la persoană la persoană, de aceea, este foarte importantă personalizarea planului terapeutic și optimizarea lui, pe parcurs, dacă nu dă cele mai bune rezultate. În prezent, sunt disponibile mai multe proceduri moderne eficiente în rozacee și trebuie văzut la ce răspunde mai bine fiecare pacient. 

La Dr. Leventer Centre, după obținerea diagnosticului, tratamentul pentru rozaceea feței presupune utilizarea tehnologiei de ultimă oră, în paralel cu medicația administrată pe cale orală și locală (cutanată). Iată ce opțiuni de tratament pentru rozacee sunt disponibile în clinica noastră: intervenția cu laser vascular PDL  și Stellar M22 (care folosește tehnologia IPL). 

Tratamentul rozaceei cu laserul vascular PDL 

Specialiștii Dr. Leventer Centre folosesc laserul vascular PDL pentru leziunile cutanate cauzate de rozacee pe față. Este considerat standardul de aur în tratamentul leziunilor vasculare, iar datorită tehnologiei MultiPlex (mai multe lungimi de undă folosite simultan), poate fi folosit pentru a trata mai multe leziuni în același timp, acoperind o suprafață mai mare a pielii. 

Cum funcționează: penetrând straturile superficiale ale pielii, laserul acționează asupra vaselor de sânge dilatate, responsabile de înroșirea feței, determinând coagularea și decolorarea lor. Sunt necesare cel puțin 3 ședințe de tratament cu laser în rozaceea feței, dar numărul optim va fi stabilit de medic, în funcție de evoluția înregistrată după fiecare intervenție. 

Tratamentul rozaceei cu Stellar M22 (IPL) 

Telangiectaziile (vasele de sânge dilatate) prezente în rozacee, dar și roșeața persistentă  pot fi ameliorate cu ajutorul tehnologiei IPL (lumină intens pulsată). Terapia IPL presupune folosirea radiației luminoase cu lungime de undă controlată pentru a ținti zonele afectate de rozacee. 

La Dr. Leventer Centre folosim sistemul inovator Stellar M22, care integrează și tehnologia IPL și permite ca aceasta să fie absorbită selectiv la nivelul pielii afectate de rozacee. Pentru un plan de tratament complet în rozaceea la nivelul feței pot fi necesare între 3 și 5 ședințe – în funcție de rezultate, medicul curant va indica numărul optim. 

Îngrijirea tenului după tratamentul rozaceei 

Pielea tratată cu laser PDL sau IPL  trebuie ferită de razele UV (soare, solar) și de temperaturi ridicate timp de câteva săptămâni după proceduri – sunt indicate evitarea expunerii directe și aplicarea de cremă cu SPF ridicat la fiecare ieșire din casă. Totodată, medicul poate recomanda folosirea unui unguent antiinflamator, iar la nevoie, aplicarea de comprese reci pe zona tratată. 

Pentru că este vorba despre o afecțiune cronică,cu risc de recidivă, cel mai probabil va fi nevoie de ședințe de întreținere, de o rutină de îngrijire a tenului adecvată rozaceei și de evitarea factorilor agravanți. 

Îngrijirea corectă în rozaceea la nivelul feței presupune folosirea unor dermatocosmetice special concepute pentru această afecțiune, evitarea substanțelor care agresează tenul și a tratamentelor agresive. 

Factorii agravanți care trebuie evitați în rozacee sunt expunerea la soare sau la variații mari de temperatură, noxele, fumul de țigară, alcoolul, condimentele, alimentele și băuturile fierbinți, efortul fizic, emoțiile puternice și unguentele cu cortizon. 

Cu ajutorul specialiștilor Dr. Leventer Centre, poți ține sub control rozaceea. Te așteptăm în clinica noastră din București pentru a beneficia de experiența unei echipe supraspecializate în dermatologie și de tratamente pentru rozaceea feței efectuate cu tehnologie de ultimă oră. Programează-te pentru consultație și lasă experții să aibă grijă de sănătatea pielii tale. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online