Intertrigo localizat pe picior

Intertrigo sau dermatita intertriginoasă este o afecțiune comună de piele, superficială, inflamatorie, care este cauzată de contactul piele pe piele, atunci când se produce frecarea (de exemplu: în situații de căldură excesivă și umiditate). Intertrigo se manifestă cel mai frecvent sub formă de erupție cutanată de culoare roșiatică. 

Cât de periculos este intertrigo? 

Din cauza frecării, care produce o deteriorare a pielii și o răzuire a stratului superficial, intervine riscul ca bacteriile sau ciupercile din mediul înconjurător să pătrundă prin aceste breșe și să infecteze pielea. Condițiile de căldură, umezeală și întuneric creează un mediu ideal pentru creșterea și multiplicarea bacteriilor și ciupercilor. Efectul imediat este activarea sistemului imunitar, care declanșează o inflamație secundară și o erupție cutanată de culoare roșie. 

În ce zone poate să apară intertrigo?

Intertrigo apare în pliuri. Simplu spus, oriunde două suprafețe de piele se pot atinge și freca în condiții de umezeală. Cele mai frecvente zone de apariție pentru intertrigo sunt:

  • Cutele gâtului 
  • Axile
  • Sub sâni
  • Pe abdomen, mai ales dacă flexia este frecventă
  • Între fese
  • În zona inghinală
  • Interiorul coapselor
  • Între degete.

Intertrigo poate să apară în același timp în mai multe zone care sunt predispuse la frecare, dar nu se extinde și în zonele unde nu se produce frecarea. În schimb, dacă apare o infecție provocată de intertrigo, aceasta se poate transmuta în orice altă zonă, caz în care este recomandat consultul dermatologic cât mai rapid. 

Alături de dermatita de contact, intertrigo este una din cele mai frecvente afecțiuni de piele la bebeluși, deoarece pielea lor este delicată și este mai probabil să aibă pielea umedă din cauza salivarii sau a purtării scutecelor. 

Boli de piele care pot declanșa intertrigo

Intertrigo poate apărea ca un efect secundar și pentru o serie de boli de piele, precum:

Cum este diagnosticat corect?

Intertrigo poate fi dificil de diagnosticat, din cauză că manifestarea sa cutanată este similară cu cea din multe alte afecțiuni de piele. Pe lângă examenul clinic și anamneza, medicul dermatolog poate solicita, mai ales în cazurile în care există suspiciunea de infecție, o examinare cu lampa Wood sau prelevarea unei mostre de piele, numită biopsie de piele

Intertrigo, tratament

Intertrigo fără infecție

Principala modalitate de a trata intertrigo care nu a provocat o infecție este menținerea zonei afectate uscate, curate și răcoroase. Uscați bine zona după duș, purtați haine mai largi, vaporoase, din material natural (ex bumbac, in, mătase).

Intertrigo cu infecție

În cazul în care apare o infecție, este necesar un tratament pentru intertrigo prescris de un medic dermatolog. În acest caz, acesta va trebui să determine cauza (ce tip de bacterie sau ciupercă, cu exactitate) care a provocat intertrigo, pentru a oferi un tratament țintit. În acest caz, pentru intertrigo, tratamentul poate consta în cremă antifungică, cremă pe bază de antibiotic sau tratament medicamentos. 

În cazul în care suferiți de transpirație abundentă, aveți o boală de piele care se manifestă prin erupție sau observați apariția unei inflamații în pliurile pielii, riscați să suferiți de intertrigo. Pentru un diagnostic clar, sfaturi de prevenție și un tratament adecvat, vă așteptăm la o consultație de dermatologie.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online