foliculita

Foliculita este o afecțiune comună a pielii determinată de inflamarea foliculilor piloși (sau pilosebacei), parte din rădăcina firelor de păr. Apare, de regulă, după ce foliculii lezați de bărbierit sau epilare sunt infectați cu bacterii sau fungi, iar cel mai des se face vinovată de apariția foliculitei bacteria Staphylococcus aureus – stafilococul auriu. Foliculita infecțioasă poate fi cauzată de virusuri, iar foliculita neinfecțioasă poate fi cauzată de excesul de sebum. 

Foliculita poate apărea pe orice parte a corpului unde sunt fire de păr, dar cel mai des sunt afectate fața, brațele, picioarele și spatele. Leziunile specifice foliculitei arată ca niște papule, coșuri care pot fi pline cu puroi, pot da mâncărimi și dureri, iar zona devine mai sensibilă. 

Tratamentul foliculitei la Dr. Leventer Centre 

Specialiștii în dermatologie ai Dr. Leventer Centre folosesc cele mai eficiente metode de tratament al foliculitei, adaptate fiecărui pacient în parte. 

După testarea bacteriologică și micologică – necesare unui diagnostic de certitudine, mai ales că foliculita seamănă mult cu acneea, dar și pentru a stabili cauza exactă a afecțiunii -, foliculita poate fi tratată:
– cu soluții aplicate local;
– cu medicamente administrate pe cale orală (antibiotice), în cazurile severe. 

Și prin epilare definitivă poți scăpa de foliculită. Această procedură se face în sezonul rece, când pielea nu este expusă la soare. 

La Dr, Leventer Centre sunt folosite tehnologii moderne, sigure și cu efecte pe termen lung pentru îndepărtarea părului – echipamente medicale cu lumină intens pulsată IPL și lasere pentru epilare, operate de medici specialiști. 

Factori de risc și complicații ale foliculitei 

Oricine poate face foliculită, însă există factori de risc care predispun la această afecțiune:
– boli care reduc rezistența la infecții, cum sunt diabetul, leucemia cronică și infecția HIV;
– alte afecțiuni dermatologice, precum acneea, dermatita atopică; sau hiperhidroza;
– unele tratamente pentru acnee, cum sunt cremele cu steroizi sau antibioticele administrate pe termen lung;
– epilarea, indiferent dacă este folosit un aparat de ras, un aparat care smulge firul de păr sau ceara;
– excesul ponderal;
– îmbrăcămintea care nu permite pielii să respire – haine foarte groase, mănuși de cauciuc, cizme înalte. 

Dacă foliculita este lăsată netratată, infecția se poate răspândi, poate lăsa cicatrici, poate duce la hiperpigmentare sau depigmentare temporară și la afectarea permanentă a foliculilor de păr, care se va solda cu pierderea părului – o problemă, dacă foliculita e localizată la nivelul scalpului. Totodată, foliculita poate provoca intertrigo. 

Gesturi simple pentru a preveni foliculita 

– Zonele predispuse la foliculită trebuie curățate în mod regulat cu apă călduță și săpun delicat, apoi hidratate.
– Nu împărți bureții de spălat și prosoapele cu nimeni.
– Curăță cada înainte de fiecare baie.
– Spală cât mai des hainele, prosoapele, lenjeria de pat.
– Evită hainele strâmte, care nu lasă pielea să respire, și pe cele din materiale dure, care se pot freca de piele și o pot leza.
– Dacă folosești mănuși de cauciuc (la curățenie, de exemplu), spală-le cu săpun și usucă-le între utilizări.
– Dacă obișnuiești să folosești aparatul de ras: folosește numai lame curate și bine ascuțite, pregătește pielea pentru ras înmuind-o cu apă caldă și săpun, folosește întotdeauna gel, loțiune sau spumă de ras și dă cu lama numai în sensul creșterii firului de păr. Nu împrumuta aparatul de ras!
– Dermatologii le recomandă bărbaților cu foliculită facială să ia în considerare să-și lase barbă. Nefiind lezați foliculii piloși, foliculita dispare. 

Scapă de problemele dermatologice cu ajutorul profesioniștilor de la Dr. Leventer Centre. Dacă ai manifestări specifice foliculitei, specialiștii noștri vor face testele necesare unei diagnosticări precise, apoi vor alege pentru tine cel mai eficient tratament pentru foliculită. Solicită o programare.  

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online