Tipuri de acnee, tratament Leventer

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice și poate apărea la orice vârstă. În general, se manifestă în perioada pubertății și continuă în adolescență. Aproximativ 85% dintre persoanele între 12 și 24 prezintă o formă de acnee. Există mai multe tipuri de acnee, iar diagnosticarea lor corectă permite stabilirea tratamentului optim și limitarea eventualelor complicații.

Acneea este o afecțiune dermatologică care determină apariția unor coșuri, puncte albe sau puncte negre la nivelul feței, umerilor, brațelor și toracelui. Coșurile specifice diferitelor forme de acnee sunt localizate în aceste zone datorită numărului ridicat de glande sebacee.

Această afecțiune cauzează umplerea foliculilor de păr cu uleiuri și celule moarte ale pielii. Acneea nu reprezintă un pericol pentru starea de sănătate generală, dar poate duce la apariția unor cicatrici pe piele și probleme de imagine și emoționale (anxietate sau alte forme de stres emoțional).

De ce apare acneea?

Apariția diferitelor tipuri de acnee poate fi cauzată de:

  • Sebumul produs în exces;
  • Foliculii de păr acoperiți de sebum și celule moarte;
  • Infecții bacteriene;
  • Inflamații.

Tipuri de acnee

La nivelul pielii pot apărea diferite tipuri de acnee, fiecare necesitând îngrijiri și tratamente specifice. Identificarea corectă a tipului de acnee care afectează o persoană și începerea tratamentului în timp util reduce riscul unor complicații precum cicatricile sau petele întunecate.

Tipurile de acnee pot fi împărțite în două mari categorii, în funcție de efectul coșurilor asupra pielii din jur:

  • Inflamatorii;
  • Noninflamatorii.

Tipurile de acnee noninflamatorii

Aceste tipuri de coșuri nu cauzează umflarea (inflamarea) pielii din jurul lor și nu sunt foarte dureroase, fiind considerate forme ușoare și moderate ale acestei afecțiuni. Tipuri de acnee noninflamatorie:

Coșurile cu cap alb

Acestea sunt pete sau umflături mici, albicioase sau de culoarea țesuturilor care formează pielea. De obicei au un centru circular alb, înconjurat de un halou roșu. Uneori pot prezenta un fir de păr în centru sau în interior.

Din fericire, acest tip de acnee nu determină apariția unor cicatrici după vindecare.

Coșurile cu cap negru

Acestea se pot prezenta ca pete mici, de culoare neagră. Pielea din jurul unui astfel de coș are un aspect normal, în timp ce coșul propriu-zis are o culoare mai întunecată decât țesuturile din jur. Culoarea acestui coș este determinată de expunerea conținutului unui coș alb la aer și nu al murdăriei sau celulelor moarte din interior.

Tipurile de acnee inflamatorie

Tipurile de acnee inflamatorie sunt mai severe decât cele noninflamatorii, ceea ce crește riscul apariției complicațiilor.

Papule

Această formă de acnee se manifestă sub forma unor umflături sub suprafața pielii și determină iritarea acesteia. Spre deosebire de coșurile cu cap alb, acest tip de acnee nu are un centru vizibil. Apariția papulelor este determinată de iritarea țesuturilor din jurul unor coșuri noninflamatorii, ceea ce poate determina o serie de consecințe pe termen lung.

Pustule

Pustulele sunt umflături mari, cu un centru circular bine definit. Centrul este umplut cu puroi albicios sau gălbui, iar umflătura din jur poate fi de culoare roz sau roșie. Acest tip de acnee este asemănător cu coșurile cu cap alb, dar are dimensiuni mult mai mari.

Unele tipuri de acnee se vindecă ușor, cu ajutorul unor remedii care pot fi folosite acasă. Cu toate acestea, cazurile grave sau care nu sunt tratate corespunzător pot duce la apariția unor cicatrici sau unor pete pe piele. Sfaturile unui dermatolog te pot ajuta să treci cu bine peste acnee și să eviți astfel de complicații. Programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online