- Ce este acneea comedoniană
- Cauzele acneei comedoniene
- În ce zone poate apărea acneea comedoniană
- Tipuri de acnee comedoniană
- Simptome asociate cu acneea comedoniană
- Cum recunoști acneea comedoniană
- Tratamentul acneei comedoniene
- Scapă de acnee și redobândește-ți sănătatea pielii, cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Întâlnită frecvent, la persoane de toate vârstele, acneea comedoniană sau retențională este o afecțiune non-inflamatorie, o formă mult mai ușoară decât acneea hormonală sau cea chistică și mai ușor de tratat. Ca să o ții sub control și să-ți redobândești sănătatea și frumusețea pielii, ai nevoie de un dermatolog care să-ți recomande rutina de îngrijire adecvată și un tratament topic țintit.
La Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, beneficiezi de serviciile unei echipe extinse de medici dermatologi cu expertiză în diferențierea tipurilor de acnee și stabilirea celui mai potrivit tratament în acneea comedoniană. În plus, în clinicile Dr. Leventer poți accesa proceduri benefice pielii cu tendință acneică și îți asiguri o vindecare mai rapidă, cu rezultate spectaculoase și durabile.
Ce este acneea comedoniană
Acneea comedoniană este caracterizată de apariția unor leziuni non-inflamatorii la baza foliculilor de păr, când orificiul de excreție al glandelor sebacee este blocat de sebum și de celulele moarte din straturile superficiale ale pielii. În limbajul popular, comedoanele sunt cunoscute ca „puncte albe” sau „puncte negre”, nu duc la inflamarea pielii din jurul lor și nu sunt dureroase.
Aceasta este cea mai ușoară formă de acnee, iar când sunt prezente doar câteva comedoane, multe persoane tind să le ignore sau să le acopere cu machiaj. Nu recomandăm acest lucru. Comedoanele trebuie tratate corespunzător pentru a nu se infecta, din cauza bacteriilor, și a nu degenera în acnee inflamatorie, care este mai greu de tratat și mai inestetică.
Un alt motiv pentru care este indicat tratamentul de la observarea primelor puncte albe sau negre este că acestea pot duce, în timp, la lărgirea porilor și afectarea aspectului pielii, care începe să arate aspră și denivelată. Înlăturarea lor prin mijloacele recomandate de dermatolog asigură păstrarea structurii pielii și a unui aspect plăcut.
Cauzele acneei comedoniene
Aceasta apare atunci când porii se înfundă cu sebum și/sau celule moarte și bacterii. Principalele cauze ale acneei comedoniene sunt:
- dezechilibrele hormonale (cum sunt cele din sindromul ovarului polichistic, din timpul sarcinii sau din perioada menstruației), care duc la exces de sebum;
- stresul, care poate conduce la dezechilibre hormonale;
- factorii genetici – pielea grasă și tendința acneică se pot moșteni;
- hiperkeratinizarea, când pielea nu se exfoliază corespunzător și blochează porii;
- o dietă bogată în zahăr și grăsimi;
- folosirea produselor cosmetice comedogenice (care conțin uleiuri ce pot bloca porii);
- folosirea în exces a produselor de machiaj (au același efect de blocare a porilor).
În ce zone poate apărea acneea comedoniană
Cel mai frecvent, comedoanele se manifestă în zonele cu densitate mare de glande sebacee:
- față – fruntea, nasul, bărbia și linia maxilarului sunt cele mai afectate;
- gât și umeri – aici se dezvoltă comedoane mai ales în zonele unde pielea se freacă de haine sau de accesorii;
- piept și spate – susceptibile la apariția de puncte albe și negre din cauza numărului mare de glande sebacee concentrate aici.
Tipuri de acnee comedoniană
Persoanele care suferă de această formă de acnee pot prezenta unul sau mai mult tipuri de comedoane, care diferă ca dimensiune și culoare și pot necesita tratamente diferite. Medicul dermatolog va stabili ruta terapeutică adecvată, după consultația de dermatologie.
Comedoane închise (puncte albe)
Acestea apar când foliculii piloși sunt blocați de un amestec de celule moarte și sebum. Nuanța lor poate varia ușor, dar, în general, sunt albe sau ușor gălbui. Comedoanele închise nu sunt dureroase, apar ca niște mici umflături sub piele și nu trebuie încercată „spargerea” lor pentru a elimina conținutul, pentru că din agresarea țesutului pot rezulta inflamații și cicatrici.
Comedoane deschise (puncte negre)
Acestea apar când amestecul de sebum și celule moarte este expus la aer, culoarea închisă a comedoanelor nefiind cauzată de murdărie, ci de reacția chimică a melaninei numită oxidare. Conținutul fiind expus, punctele negre sunt mai ușor de eliminat decât cele albe. Însă dacă sunt mari sau adânci, rămâne valabilă recomandarea de a nu agresa pielea și de a apela la dermatolog pentru stabilirea celei mai bune variante de tratament.
Microcomedoane
Microcomedonele sunt cele mai mici dintre toate leziunile întâlnite în acnee. Acestea nu pot fi văzute cu ochiul liber și reprezintă punctul de pornire din care se dezvoltă comedoane mai mari, închise sau deschise. Fiecare comedon sau coș inflamat are la bază un microcomedon.
Comedoanele gigantice
Acestea sunt acumulări de sebum și celule moarte de dimensiuni mari, care pot atinge chiar și doi centimetri în diametru. Ele apar de obicei ca puncte negre (comedoane deschise) și afectează, cel mai frecvent, adulții mai în vârstă. Îndepărtarea lor trebuie efectuată numai în cabinetul de dermatologie și există riscul de a lăsa în urmă cicatrici.
Simptome asociate cu acneea comedoniană
Prezența punctelor albe și/sau negre nu este singura manifestare a acneei comedoniene. Iată ce probleme mai poate prezenta pielea în zona afectată de acest tip de acnee:
- textură neuniformă – suprafața pielii poate părea aspră sau denivelată;
- pori dilatați, vizibili, din cauza acumulării de sebum;
- aspect lucios, de la excesul de sebum.
Cum recunoști acneea comedoniană
Specifice acestui tip de acnee sunt următoarele:
- punctele albe și/sau negre;
- lipsa inflamației – țesutul din jurul comedoanelor nu este înroșit, umflat, sensibil;
- lipsa durerii în zona afectată;
- distribuția leziunilor în zonele bogate în zone sebacee – față, gât, umeri, piept, spate.
Bifarea acestor caracteristici nu trebuie să servească însă ca fundament pentru automedicație. Ca în orice afecțiune dermatologică, terapia trebuie stabilită de medic după confirmarea diagnosticului și trebuie adaptată, pentru a asigura rezultate optime. Folosirea unor unguente care nu au fost prescrise de medic, ci au fost alese după sfatul unor cunoștințe, care poate suferă de un alt tip de acnee, îți pot face mai mult rău decât bine.
Îți recomandăm să te adresezi unui specialist dermatolog de la primul semn că pielea ta suferă. Medicul este singurul în măsură să diferențieze tipurile de acnee și să stabilească forma cu care te confrunți, pentru a-ți prescrie apoi cel mai bun tratament.
Tratamentul acneei comedoniene
Pentru tratamentul eficient al acneei comedoniene ai nevoie de un plan alcătuit cu grijă de medicul dermatolog, care să includă preparate topice și/sau proceduri cosmetice care duc la eliminarea punctelor albe și/sau negre și redau pielii aspectul sănătos. Ce poate include acest plan?
- O rutină de îngrijire adaptată pielii acneice, care poate presupune utilizarea unor produse blânde de curățare zilnică, ce au ca efect îndepărtarea excesul de sebum și a impurităților.
- Exfoliere periodică, pentru a preveni acumularea de celule moarte.
- Tratamente topice. De regulă, sunt recomandate acidul salicilic, care ajută la exfolierea pielii și deblocarea porilor, peroxidul de benzoil, care reduce sebumul și distruge bacteriile, retinoizi topici pentru înnoire celulară și prevenirea formării comedoanelor sau acid azelaic, care are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.
Care dintre aceste substanțe este potrivită pentru tine îți poate spune doar medicul dermatolog, după examinarea atentă a pielii. Iar oportunitatea accesării unor proceduri cosmetice, în completarea tratamentului topic, este stabilită tot de medic.
Scapă de acnee și redobândește-ți sănătatea pielii, cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Punctele albe și negre nu sunt cea mai severă formă de acnee, dar tot afectează estetica pielii și pot duce la complicații, dacă nu sunt tratate corespunzător. Cel mai bine este să apelezi la specialist de la apariția primelor leziuni – în acest stadiu, tratamentul este simplu și ai mari șanse să scapi de neplăcere rapid.
Experții Dr. Leventer Centre îți stau la dispoziție cu tratamente eficiente în acneea comedoniană, personalizate pentru a răspunde cel mai bine nevoilor tale. Programează-te la consultație și redobândește-ți sănătatea și frumusețea pielii.