acnee comedoniana

Acneea ne poate da dureri de cap la orice vârstă, dar asta nu înseamnă că trebuie să o acceptăm și să așteptăm să treacă de la sine. Acneea comedoniană sau acneea retențională este una dintre formele acneei cu care ne putem confrunta și pe care, cu sfaturile și tratamentele oferite de un specialist, o putem ține sub control și chiar vindeca.

Ce este acneea comedoniană?

Acneea comedoniană tinde să fie confundată cu acneea vulgară. Cu toate acestea, coșurile albe, punctele negre și eventualele cicatrici pe care le produce ajută la identificarea acestei afecțiuni dermatologice.

Comedoanele care apar din cauza acestui tip de acnee sunt acumulări de sebum în foliculii de păr. Acestea se manifestă pe frunte, bărbie și linia maxilarului, dar se pot dezvolta și în alte zone: față, gât, umeri, spate sau piept.

Tipuri de acnee comedoniană

Persoanele care suferă de această formă de acnee pot prezenta mai mult tipuri de comedoane:

Comedoane închise (punctele albe)

Punctele albe sunt foliculi care au fost acoperiți de un amestec de celule moarte și sebum. Culoarea acestor puncte poate varia dar, în general, sunt albe sau au nuanțe gălbui. Din fericire, punctele albe nu sunt dureroase, dar nu pot fi sparte ca niște coșuri obișnuite, deoarece nu conțin puroi.

Comedoane deschise (punctele negre)

Apar atunci când amestecul de sebum și celule moarte este expus la aer. Culoarea închisă nu este cauzată de murdărie, ci mai degrabă de o reacție chimică a melaninei, numită oxidare. Când este expusă la oxigen, aceasta capătă o culoare închisă, rezultând un punct negru.

Microcomedoane

Microcomedonele sunt cele mai mici dintre toate leziunile întâlnite în acnee. Aceste comedoane nu pot fi văzute cu ochiul liber și reprezintă punctul de pornire din care cresc comedoane mai mari. Fiecare comedon și coș inflamat are la bază un microcomedon.

Comedoanele gigantice

Comedoanele uriașe sunt puncte negre care au dimensiuni de la câțiva milimetri la doi centimetri  în diametru. Ele apar de obicei ca puncte negre și afectează în principal adulții mai în vârstă.

Cum arată acneea comedoniană?

Acneea comedoniană nu arată ca acneea tipică. De fapt, multe persoane cu acest tip de acnee nu consideră că suferă de vreo problemă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea comedoanele nu sunt roșii sau inflamate ca un coș tipic. În plus, nici nu tind să atingă proporții excesive sau să producă puroi. În schimb, se dezvoltă ca niște umflături (papule) mai mici, neinflamate, care pot fi fie închise, fie deschise.

Acnee comedoniană – tratament

Ca și în cazul altor forme de acnee, erupțiile comedonale nu sunt cauzate de lipsa de igienă.  Spălarea frecventă a feței sau a celorlalte zone afectate de către acnee nu duce la dispariția acestei probleme. Cu toate acestea, este importantă menținerea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii.

Dacă vrei ca pielea ta să nu mai fie afectată de acneea comedoniană este indicat să apelezi la un medic dermatolog. Acesta îți poate recomanda, în funcție de gravitatea acneei și tipul de piele, tratamente precum:

  • Acidul salicilic;
  • Peroxidul de benzoil;
  • Retinoizi topici;
  • Acidul azelaic.

Punctele albe sau negre care îți apar pe față sau pe alte zone ale corpului îți afectează aspectul pielii. Atunci când suferi de acnee comedoniană, specialiștii de la Dr. Leventer Centre îți oferă sfaturile și tratatmentele necesare pentru a avea grijă de pielea ta. Programează-ți un consult!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online