tratament acnee în funcție de tip de ten

Apariția acneei ne afectează pe mulți dintre noi, atât din punct de vedere estetic cât și al stimei de sine. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre ne vin în ajutor și ne explică cum să alegem tratamentul de acnee potrivit cazului nostru. 

Controlul dermatologic

Primul pas în ceea ce privește stabilirea unui tratament pentru acnee este vizita la medicul dermatolog. Rolul acestei întâlniri este de a stabili ce a determinat apariția acneei și cum răspunde pielea ta la diferite medicamente sau terapii.

Acneea este considerată o afecțiune care poate fi tratată acasă, fără a mai apela la ajutorul unui specialist. Cu toate acestea, acneea tratată necorespunzător se poate vindeca mai greu sau poate să ducă la apariția unor cicatrici inestetice.

Opțiuni de tratament acnee

Stabilirea unui tratament pentru acnee ia în calcul aspecte precum:

  • Tipul de acnee;
  • Zona sau zonele afectate;
  • Dacă au fost folosite și alte tratamente și care a fost efectul acestora;
  • Cât timp a trecut de la apariția acneei;
  • Vârsta pacientului;
  • Eventualele cicatrici lăsate de către acnee.

Tratamente topice

Aceste tratamente au o acțiune locală și sunt aplicate direct pe zonele afectate de acnee. Din această cauză sunt recomandate majorității pacienților. Aceste tratamente pot include următoarele substanțe active:

Peroxidul de benzoil

Este recomandat pentru a elimina bacteriile care cauzează sau agravează acneea. De asemenea, este folosit și pentru a curăța porii de celulele moarte și excesul de sebum care duc la apariția acneei.

În general, folosirea peroxidului este sigură, totuși este recomandată o folosire graduală  pentru a vedea dacă pielea tolerează folosirea acestei substanțe fără reacții adverse. 

Acidul salicilic

Acidul salicilic descompune legăturile dintre celulele moarte ale pielii și uleiurile care acoperă porii, limitând astfel extinderea acneei. În plus, acest compus limitează producția de sebum a pielii.

Compusul exfoliază straturile superioarele ale pielii și din această cauză este necesară controlarea concentrației folosite. Există riscul ca o concentrație prea mare de acid salicilic să usuce pielea. 

Retinoizi

Atunci când sunt folosiți pe piele, retinoizii pot curăța porii, permițând altor produse să funcționeze mai bine. De asemenea, retinoizii reduc focarele de acnee, împiedicând acumularea de celule moarte în foliculi. Prin eliminarea acneei și reducerea focarelor, produsele care conțin retinoizi pot reduce, de asemenea, formarea cicatricilor.

Tratamente orale

Antibiotice

Acestea sunt recomandate pentru formele moderate și severe de acnee. În general, medicii dermatologi prescriu tetraciclină, compus ce elimină bacteriile care duc la inflamarea acneei.

Folosirea antibioticelor trebuie limitată, pentru a preveni rezistența bacteriilor la aceste medicamente. În plus, antibioticele oferă rezultate mai bune atunci când sunt folosite în paralel cu tratamentele topice.

Contraceptivele orale

Aceste pilule reglează producția de hormoni androgeni, ceea ce duce și la o scădere a cantității de sebum pe care o produc porii. Prin această scădere a cantității de sebum este redus și riscul ca porii să fie blocați de amestecul acestui ulei cu celulele moarte ale pielii sau bacterii.

Terapii alternative

În funcție de gravitatea și extinderea acneei, medicul dermatolog poate recomanda o serie de terapii pentru a limita întinderea acesteia și formarea cicatricilor.

Steroizi

Injecțiile cu steroizi pot fi recomandate pentru a vindeca cazurile grave de acnee sau pentru a reduce inflamația de la nivelul nodulilor.

Tratamentele laser

Laserele sunt utilizate în principal pentru tratarea cicatricilor acneice. Acestea încălzesc colagenul cicatrizat de sub piele, ceea ce determină formarea unui colagen nou, sănătos. În acest fel, straturile de piele care au suferit traume sunt înlocuite de straturi noi, cu un aspect mai fin.

Peeling-ul chimic

Folosirea anumitor substanțe permite eliminarea straturilor superioare ale pielii afectate de către acnee și înlocuirea lor cu unele noi. În timp, acest tratament poate îmbunătăți aspectul cicatricilor.

Consultul dermatologic este important pentru identificarea unui tratament pentru acnee care să ofere rezultatele dorite. Specialiștii Dr. Leventer Centre îți stau la dispoziție cu sfaturile și tratamentele de care ai nevoie pentru ca pielea să își recapete frumusețea. Programează-ți un consult.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online