„Dermatită atopică bebeluși”, alături de intertrigo, este una dintre cele mai căutate afecțiuni ale copilăriei pe internet, dar și una din cele mai frecvente probleme de piele cu care se prezintă părinții cu copii foarte mici la cabinetul medicului dermatolog. Dermatita atopică afectează copiii mici în proporție de 10-20% în țările dezvoltate.
Dermatita atopică la bebeluși – o problemă frecventă
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică de piele care apare pentru prima dată la copiii mici, între 3 și 6 luni. Provoacă prurit și uscarea pielii. Copiii mici care suferă de dermatită atopică se trezesc frecvent din somn din cauza senzației de mâncărime. Afecțiunea provoacă o iritabilitate severă, dar nu este contagioasă. Poate fi întâlnită la 1 din 5 copii, și deși este foarte incomodă și poate fi de durată, nu este o afecțiune gravă.
De ce apare?
Cauzele asociate cu apariția dermatitei atopice la bebeluși sunt:
- Factori genetici. Problemele de piele pot fi transmise de la părinți la copii
- Sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit sau în formare poate să afecteze gradul de protecție pe care pielea îl oferă
- Factori externi. Unii copii sunt mai sensibili la vremea rece, la apa caldă, la săpun sau la temperaturi ridicate.
O dermatită atopică apare cu precădere la bebelușii care suferă de alergii sau care au părinți cu probleme de piele.
Simptome dermatită atopică
Dermatita atopică se poate manifesta în orice zonă a corpului, dar la bebeluși apare cu precădere pe față, pe gât, pe scalp, pe coate sau pe genunchi. Deși modul de manifestare diferă la fiecare copil în parte, principalele simptome de dermatită atopică bebeluși sunt:
- Piele uscată
- Prurit sever
- Înroșirea și umflarea zonei afectate
- Piele întărită
- Paloare
Dermatită atopică bebeluși – diagnostic și tratament
“Sănătatea pielii copiilor constă în 3 pași. Curățenie, hidratare și protecție solară. Simptomele și semnele dermatologice la copii sunt normale, cât timp dispar spontan și nu prezintă semnale agravante. Pentru cazurile în care se instalează afecțiuni dermatologice, contactați medicii specialiști”, Dr. Anca Stanciu, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.
Medicul dermatolog va cere părinților detalii despre apariția și simptomele afecțiunii, dar și despre dezvoltarea copilului. Va întreba dacă în familie sunt cazuri de dermatită atopică, astm sau alergii și-i va face bebelușului un examen clinic. Deși nu există un test specific pentru dermatită atopică, în unele cazuri, medicul dermatolog poate să ceară un test de sânge, pentru a verifica nivelul de imunoglobulină, sau un test pentru alergia pielii.
Dermatita atopică nu dispare prin tratament, dar poate fi ameliorată, până când trece de la sine, odată cu creșterea copilului. Recomandările medicului dermatolog în caz de dermatită atopică la bebeluși sunt:
- Evitarea factorilor iritanți, declanșatori ai leziunilor
- Folosirea unor produse de igienă specifice pielii bebelușilor
- Baie cu apă călduță
- Tăierea unghiilor la bebeluși, pentru a nu se scărpina până la rănire
- Aplicarea unei creme speciale pentru dermatita atopică
- Folosirea hainelor de bumbac
În unele cazuri, medicul poate să prescrie și medicamente pe bază de cortizon, antibiotic sau antihistaminic
Vizita la medic
Ca părinte, cu siguranță vei avea multe întrebări și temeri, mai ales dacă te confrunți cu dermatită atopică la bebeluși. Când vii la dermatolog, cere toate lămuririle și informațiile de care ai nevoie despre dermatită atopică bebeluși tratament. Întreabă de ce medicul recomandă anumite remedii și ce anume poți face tu pentru a ameliora starea copilului tău.
În cazul unor probleme dermatologice la copiii mici, precum dermatită atopică la bebeluși, este importantă comunicarea și colaborarea constantă între părinți, medicul de familie și medicul dermatolog.
Pentru informații în plus despre deramtită atopică bebeluși, dar și alte afecțiuni ale copilăriei puteți descărca e-bookul nostru gratuit sau puteți să vă faceți o programare în clinică.