Lider în dermato-chirurgie oncologică
200.000 de pacienți. 60.000 de biopsii, venite inclusiv prin intermediul celor 400 de medici parteneri activi. 12.000 de diagnostice oncologice.
200.000 de pacienți. 60.000 de biopsii, venite inclusiv prin intermediul celor 400 de medici parteneri activi. 12.000 de diagnostice oncologice.
Tumor board format din specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică.
Plan de tratament complet. Intervenții chirurgicale în cancerul cutanat și terapii complementare.
Primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră.
Timp de răspuns scurt în cazul în care este necesară biopsia.
Singurul centru din Europa Centrală și de Est acreditat în microchirurgia Mohs și în trainingul medicilor în tehnica Mohs.
Boală cu impact psihosocial important, dermatita seboreică afectează peste 4% din populație, la nivel global, fiind mai frecvent diagnosticată la bărbați decât la femei – și în special la sugari (în primele 3 luni de viață), la adolescenți și la adulții între 30 și 60 de ani. Când apare în primul an de viață, are o manifestare ușoară și o evoluție autolimitată. Varianta adultă este însă recurentă și poate afecta semnificativ calitatea vieții.
Abordarea terapeutică este foarte importantă în gestionarea bolii. În vreme ce tratamentul personalizat optimizează rezultatele, folosirea unor unguente și dermatocosmetice nerecomandate de medic pot întreține și chiar agrava manifestarea cutanată. De aceea este foarte important să programezi o consultație de dermatologie când te confrunți cu probleme de piele. Doar un specialist poate stabili diagnosticul cert și apoi, pe baza acestuia, îți poate prescrie cel mai bun tratament pentru dermatita seboreică, adaptat nevoilor tale.
La Dr. Leventer Centre din București beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în dermatologie și de primul laborator din țară dedicat patologiilor pielii. Când pielea ta dă semne de îmbolnăvire, nu aștepta ca simptomele să se agraveze, apelează la experți.
Este o afecțiune cronică necontagioasă, cu manifestare eritemato-scuamoasă – pielea se inflamează și se formează pete sau papule de culoare roșie, acoperite de cruste gălbui, uleioase și cu scuame albe, fine (mătreață), însoțite de prurit. Cel mai frecvent, dermatita seboreică apare pe scalp, dar se poate manifesta și în celelalte zone ale corpului unde sunt prezente glande sebacee în număr mare: pe față (între sprâncene, în jurul nasului, pe bărbie, pe linia părului), pe piept sau pe umeri și pe partea superioară a spatelui.
Dermatita seboreică este un tip de eczemă pe care o favorizează un sistem imunitar slăbit și o potențează stresul și frigul. Și care împarte din simptomatologie cu alte afecțiuni ale pielii – psoriazis, lupus eritematos, tinea capitis – făcând necesar diagnosticul diferențial. În lipsa acestuia, există riscul administrării unui tratament nepotrivit, care poate agrava erupția.
Etiologia acestei afecțiuni cronice nu a fost pe deplin clarificată, până în prezent. Este însă cunoscută și abordată ca o boală multifactorială, care poate avea inclusiv o latură genetică și una hormonală. Printre cauzele dermatitei seboreice se numără:
Glandele sebacee sunt responsabile cu producția de sebum, un ulei natural care protejează și hidratează pielea. La persoanele cu dermatită seboreică, aceste glande produc însă o cantitate excesivă de sebum, creând un mediu propice pentru dezvoltarea altor factori care contribuie la inflamație (ex: proliferarea ciupercii Malassezia).
Modificările hormonale pot influența activitatea glandelor sebacee, crescând producția de sebum. De aceea, dermatita seboreică este mai frecventă în timpul perioadelor de fluctuații hormonale – pubertatea, sarcină, menopauză. În special hormonii androgeni sunt asociați cu creșterea activității acestor glande.
Malassezia este o levură (ciupercă) prezentă în mod normal pe piele, care în condiții normale nu provoacă probleme. În schimb, când se înmulțește excesiv într-o zonă afectată simultan de o suprasecreție de sebum, declanșează un răspuns inflamator la nivel cutanat, ducând la apariția dermatitei seboreice.
Această afecțiune poate fi ereditară – apare adesea în rândul membrilor aceleași familii. În plus, persoanele cu istoric familial de boli inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul sau dermatita atopică, prezintă un risc mai mare de a dezvolta, la un moment dat în viață, dermatită seboreică.
Un sistem imunitar compromis favorizează proliferarea Malassezia. De aceea, acest tip de dermatită este frecvent în rândul pacienților cu HIV/SIDA sau care urmează tratamente cu imunosupresoare (medicamente care inhibă sau reduc răpunsul imun al organismului), cum sunt chimioterapia sau terapie post-transplant. În cazul acestor persoane, boala ia forme mai severe și poate fi dificil de tratat.
Dincolo de potențialii factori declanșatori identificați până în prezent, dermatita seboreică este favorizată și potențată de o serie de factori care țin atât de starea generală de sănătate, cât și de stilul de viață sau de mediu. Iată ce poate contribui la apariția erupțiilor specifice aceste boli sau le poate agrava și croniciza:
Principalul simptom al bolii este erupția cutanată, care, deși poate varia ca severitate, apare invariabil în zonele bogate în glande sebacee. În 88% din cazuri, dermatita seboreică apare pe față, în 70% din cazuri se manifestă pe scalp, iar în 27% din cazuri, pe piept. Eritemul (roșeața pielii), pruritul, descuamarea și aspectul gras al pielii din regiunea afectată sunt alte manifestări comune.
În zona inflamată, pe piele apar pete sau papule roșii, acoperite de cruste gălbui și grase și de scuame albe, fine. Crusta poate fi aderentă și dureroasă la atingere, iar în cazurile severe, poate duce la sângerări sau la infecții, dacă este zgâriată. Scuamele dau naștere la ceea ce se numește popular mătreață.
Regiunea afectată de dermatită seboreică este în permanență lucioasă, uleioasă. Pe piept este mai puțin deranjant acest simptom, însă pe scalp, pe frunte, în jurul nasului, excesul de sebum este vizibil și contribuie la senzația de disconfort și la jena generate de această afecțiune.
Un simptom caracteristic al acestui tip de dermatită este descuamarea, care poate apărea sub forma unor fulgi fini (mătreață) sau a unor solzi mari (când se desprind crustele gălbui, grase, formate în zonele cu erupții). Mătreața este prezentă mai ales în dermatita seboreică de la nivelul scalpului, iar descuamarea sub formă de plăci, în dermatita seboreică manifestată pe față sau pe trunchi.
Mâncărimea persistentă la nivelul leziunilor cutanate este un alt simptom frecvent. Intensitatea poate varia de la o senzație ușoară de disconfort până la una intensă, care poate deveni deranjantă și poate duce la zgârierea leziunilor. Destul de frecvent este acuzată de pacienți și o senzație de arsură, la locul erupțiilor.
Când se manifestă în regiunea perioculară, afectând sprâncenele și pleoapele, dermatita seboreică poate declanșa blefarita seboreică, caracterizată prin pleoape inflamate, înroșite și cu scuame pe linia de implantare a genelor. Pururitul este prezent și în blefarita seboreică.
De regulă, acest tip de dermatită este ușor de diagnosticat. Datorită simptomelor specifice și zonelor unde se manifestă cu predilecție, expertul identifică rapid afecțiunea. Medicul dermatolog poate solicita însă efectuarea unei biopsii, pentru diagnostic diferențial. Biopsia mai poate fi recomandată și după inițierea terapiei, dacă pacientul nu răspunde la tratamentul prescris sau rezultatul obținut nu este pe măsura așteptărilor.
La Dr. Leventer Centre, biopsia este efectuată în primul laborator dedicat patologiilor pielii din România, cu aparatură de ultimă oră, care asigură rezultate precise, în cel mai scurt timp posibil.
La Dr. Leventer Centre, planul de tratament este stabilit doar după obținerea unui diagnostic cert și poate presupune utilizarea concomitentă a mai multor produse farmaceutice și dermatocosmetice, dar și a unor proceduri efectuate în clinică, dacă medicul va considera că prin combinarea lor asigură pacientului cele mai bune șanse pentru o ameliorare rapidă a simptomelor.
De regulă, în dermatita seboreică, tratamentul presupune utilizarea de șampoane, creme și loțiuni medicamentoase, cu efect antiinflamator și antifungic, care pot conține corticosteroizi, fluocinolon, clobetasol, acid salicilic, ketoconazol sau ciclopirox. Medicul curant va decide care este soluția optimă, în funcție de severitatea bolii și de eventualele sensibilități la aceste substanțe, și îți va recomanda frecvența cu care să le utilizezi. Tratamentul oral este rar și, de regulă, abordat numai în cazuri severe sau când nu este obținut absolut niciun rezultat prin terapia locală.
Rezultate promițătoare au fost obținute și prin efectuarea unor proceduri dermatologice moderne – de exemplu, laserul vascular, care contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor. La Dr. Leventer Centre poți beneficia de ședințe efectuate cu laser vascular de ultimă generație.
Dacă este abordată din stadiu incipient și nu există o boală de fond care să afecteze sistemul imunitar, dermatita seboreică este relativ simplu de gestionat. Situația se poate complica însă dacă amâni obținerea diagnosticului cert și a tratamentului adecvat de la medicul dermatolog, dar și dacă apelezi la automedicație – un unguent nepotrivit poate întreține erupția și croniciza boala, în loc să ducă la ameliorarea simptomelor.
O altă complicație, întâlnită mai ales în formele severe de boală, este infecție secundară bacteriană, care apare, de regulă, când sunt scărpinate leziunile și sunt rupte scuamele. În acest caz, este necesară completarea planului terapeutic cu antibiotice. Și trebuie să acționezi rapid, înainte ca infecția să se răspândească.
Cea mai rară complicație este întâlnită în cazul pacienților imunodeprimați, care pot face, pe fondul dermatitei seboreice, eritrodermie – o erupție cutanată generalizată, asociată cu alterarea stării generale de sănătate. Eritrodermia este întâlnită mai ales la persoanele cu HIV/SIDA.
Dacă ai identificat la tine simptome din cele descrise mai sus, nu aștepta ca boala să se agraveze. Cu ajutorul unui medic dermatolog, poți scăpa rapid de simptomele supărătoare și te poți bucura din nou de o piele sănătoasă și frumoasă.
La Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, medici cu experiență vastă în patologiile pielii asigură pentru toți pacienții care ne trec pragul consultații amănunțite, investigații țintite, diagnostice de certitudine și planuri de tratament eficiente, personalizate. Poți beneficia de expertiza echipei noastre în dermatita seboreică programându-te simplu, online sau prin call center-ul clinicii.
Medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reparatorie
Fă o programareMedic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programareMedic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programareMedic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programareMedic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programareMedic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programareMedic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programareMedic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programare